Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda na štvrtkovom rokovaní schválila niekoľko zmien: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur

Vláda SR Zobraziť galériu (4)
Vláda SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc. Vyplýva to z informácie o opatreniach na podporu finančného zdravia verejných koncových nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda vzala vo štvrtok na vedomie.

VIDEO Šutaj Eštok pred rokovaním vlády k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe

Šutaj Eštok pred rokovaním vlády k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Bez dofinancovania ústavnej zdravotnej starostlivosti by hrozilo aj na rok 2024 ďalšie zadlžovanie nemocníc. SR čelí žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby štátnych nemocníc. Komisia apeluje na SR, aby problém systémovo riešila, opakované kolá oddlžovania tento účel nesplnili. Náprava danej situácie a zastavenie zadlžovania môže mať zásadný vplyv na výšku sankcií, o ktorých sa bude v tomto roku zrejme rozhodovať," priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Vláda na štvrtkovom rokovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ozrejmilo, že aj z pohľadu Európskej komisie iba zdroje nebudú dostatočným opatrením, a preto budú dodatočné zdroje naviazané na systémové zlepšenia merané prostredníctvom kľúčových výkonnostných ukazovateľov. Opatrenia budú zamerané na posilnenie kontroly, finančnej zodpovednosti a vnútorných procesov, ale aj na samotnú produkciu a efektívnosť nemocníc.Dlh štátnych a univerzitných nemocníc tvorí viac ako 80 percent z dlhu v celom sektore, ktorý vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh mohol byť ešte vyšší, ak by nedošlo k dofinancovaniu. Ministerstvo priblížilo, že oddlženie už existujúcich dlhov rieši ako samostatný problém.

Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci

Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci. Krajiny majú kooperovať za účelom predchádzania a boja proti kriminalite. Návrh na uzavretie dohody schválila vláda."Popri rôznych formách spolupráce je dôležitým prostriedkom v boji proti trestnej činnosti aj bilaterálna právna úprava v podobe medzinárodných zmlúv. Predkladaným návrhom bilaterálnej medzinárodnej zmluvy sú upravené konkrétne špecifiká policajnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Talianskou republikou," vysvetlil rezort.

Spolupráca má podľa návrhu zahŕňať výmenu informácií, napríklad o osobách na úteku či rôznych druhoch kriminality. Týkať sa má aj spoločného štúdia, výskumu a analýzy legislatívnych nástrojov v oblasti nelegálneho obchodovania s drogami, ako aj výmeny osvedčených postupov pri monitorovaní infiltrácií trestnej činnosti v spoločnostiach zúčastňujúcich sa na verejných zákazkách alebo verejných súťažiach. Krajiny budú tiež prijímať spoločné operatívne opatrenia alebo tvoriť spoločné tímy na identifikáciu obetí hromadných nešťastí. Dokument upravuje aj vzájomné poskytovanie pomoci.

Vláda chce naďalej prispievať k efektívnemu fungovaniu Európskej únie

Vláda Slovenskej republiky je pripravená naďalej konštruktívne prispievať k efektívnemu fungovaniu Európskej únie (EÚ) a k dosahovaniu ďalších benefitov pre občanov SR, majúc pri tom na mysli národné záujmy. Uviedla to vo vyhlásení k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie, ktoré schválila vo štvrtok."Sme presvedčení, že naše pevné ukotvenie v Európskej únii prinesie Slovensku v nasledujúcich rokoch ďalšiu ekonomickú a hospodársku prosperitu, silnú bezpečnostnú ochranu, ako aj stabilné politické zázemie na medzinárodnej scéne," vyhlásila vláda.

VIDEO Vyjadrenie ministra školstva Tomáša Druckera pred rokovaním vlády

Vyjadrenie ministra školstva Tomáša Druckera pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmyslom a ústrednou témou strategickej budúcnosti Slovenska aj Európskej únie má byť podľa kabinetu mier, hospodárska prosperita a z nej vychádzajúca kvalita života občanov Slovenska a Európskej únie.Vláda vo vyhlásení konštatuje, že Slovensko sa po vstupe do EÚ zaradilo medzi najúspešnejšie a najviac integrované krajiny. Pripomína tiež, že vďaka členstvu v EÚ zaznamenalo politický, hospodársky a sociálny rozvoj v tempe a kvalite, ktoré by inak neboli možné. "Po dvadsiatich rokoch od svojho vstupu do Únie patrí Slovensko do klubu najvyspelejších krajín sveta. Pevná integrácia Slovenska v európskych štruktúrach znamená nenahraditeľné garancie našej suverenity, bezpečnosti a prosperity," doplnila vláda.

Za prioritu pre Slovensko označila vláda mierovú a konkurencieschopnú Európsku úniu v globálnom svete, ktorá predstavuje najlepší priestor pre obhajobu a presadzovanie suverénnych záujmov našej krajiny a jej občanov.V materiáli vláda deklaruje, že Slovenská republika je dôveryhodným členom EÚ. Chce sa zasadzovať za efektívne využitie príležitostí vyplývajúcich z členstva v EÚ, dôrazne presadzovať národno-štátne záujmy a podporí prevzatie väčšieho dielu zodpovednosti EÚ za mierovú a stabilnú európsku budúcnosť.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Hlási sa aj k tomu, že SR bude podporovať reformy politík EÚ s cieľom udržania hospodárskej a technologickej konkurencieschopnosti a návrat k vyváženosti hospodárskych a environmentálnych cieľov. Je tiež za udržanie požadovanej úrovne súdržnosti členských štátov v EÚ, vrátane zachovania existujúcej úrovne hlasovacích práv členských štátov v inštitúciách a orgánoch EÚ.Slovenská republika chce tiež podporovať stabilizáciu susedstva EÚ, presadzovať dobudovanie a ochranu jednotného trhu EÚ a jeho štyroch slobôd i podporovať rozvoj sociálneho trhového hospodárstva. Chce sa tiež prihovárať za posilnenie ponuky spolupráce v priestore mimo Európy a formovanie globálnych partnerstiev za hranicami euroatlantického priestoru.

Štát zabezpečí obnovu Pamätníka SNP na Jankovom vŕšku

Súčasťou aktivít v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) bude aj obnova pamätného miesta na Jankovom vŕšku pri obci Uhrovec. Štát má na renováciu mohyly s pomníkom i zabezpečenie spomienkových osláv na tomto mieste vyčleniť 265.893 eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

VIDEO Richard Takáč k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe

Richard Takáč k téme Európskej únie a znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Obnova pomníka bude spočívať v riešení havarijného stavu mramorovej strešnej krytiny, pod ktorou je umiestnené mauzóleum, a opravy zatekajúcej strechy pylóna," vysvetlilo v predloženom návrhu Ministerstvo kultúry (MK) SR. Súčasťou prác bude aj úprava okolitého areálu pamätného miesta s prírodným amfiteátrom, v pláne je i spevnenie prístupových chodníkov a ich vyčistenie od buriny.Investícia v prípade opravy pomníka je vyčíslená na 181.158 eur, obnova areálu na 34.735 eur, na organizačné zabezpečenie osláv 80. výročia na tomto mieste navrhol rezort vyčleniť 50.000 eur, spolu sa ráta s alokáciou 265.893 eur.

Pomník bol vybudovaný v rokoch 1948 - 1951 a odhalený dňa 28. augusta 1951. Je v tvare obrovského pylónu, v pôdoryse päťcípej hviezdy na vrchu ukončený štvorcovou doskou. Pylón vyrastá zo stredu štvorcovej základne, v ktorej je umiestnené mauzóleum.

Povodne za druhý polrok 2023 spôsobili škody vo výške 760.964 eur

Povodne spôsobili za druhý polrok minulého roka škody vo výške 760.964 eur. V lete dominovali podľa Ministerstva životného prostredia SR povodne zapríčinené dažďom z trvalých alebo prívalových zrážok. V zime prevažovali povodne z topenia snehu a kombinácie topiaceho sa snehu a dažďa. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR, ktorú vo štvrtok schválila vláda.Vláda uvoľní viac ako 3,15 milióna eur, z toho na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác pôjde vyše 2,64 milióna eur a na povodňové záchranné práce pôjde suma 509.290 eur. Zároveň štátny vodohospodársky podnik vráti 66.071 eur ministerstvu životného prostredia.

Vláda na štvrtkovom rokovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Škody na majetku fyzických osôb boli vo výške 402.513 eur, na majetku podnikateľov 100.529 eur, škody na majetku obcí 211.755 eur a na majetku štátu 46.164 eur."Materiál obsahuje aj povodňové škody dodatočne verifikované za prvý polrok 2023 v sume 910.695 eur, ktoré vznikli na majetku Prešovského samosprávneho kraja počas povodní v okresoch Bardejov, Svidník a Vranov nad Topľou," priblížilo ministerstvo.Povodne na Slovensku si od júla do konca decembra 2023 vyžiadali 84-krát vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity, 151-krát druhého stupňa a jedenkrát vyhlásenie mimoriadnej situácie.


 

Viac o téme: FinanciePovodneVládaNemocniceRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu