Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Španielsko a Británia sa blížia k dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

BRUSEL - Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli "dôležitý pokrok" v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Informovala o tom agentúra AFP. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

"Dnešné rokovania sa niesli v konštruktívnej atmosfére, pričom bol dosiahnutý významný pokrok," informovali vo vyhlásení predstavitelia Spojeného kráľovstva, Španielska a Európskej komisie. Všetky strany budú úzko a rýchlo pracovať v zostávajúcich oblastiach s cieľom dosiahnuť celkovú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

archívne video

Šefčovič o britskom porušovaní medzinárodného práva s ohľadom na pobrexitovú dohodu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na štvrtkových rokovaniach sa zúčastnili ministri zahraničných vecí Británie a Španielska, David Cameron a José Manuel Albares, ako aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a gibraltársky premiér Fabian Picardo. Išlo o druhú schôdzku tohto formátu, prvá sa uskutočnila v apríli.

Nebol stanovený termín ďalšej schôdzky

Šefčovič povedal, že rokovania sa týkali "nových oblastí", ktoré sa v minulosti neriešili, vrátane životného prostredia, mobility a obchodu. Šéf španielskej diplomacie nekonkretizoval, ktoré otázky zostávajú nevyriešené a uviedol, že nebol stanovený termín ďalšej schôdzky. Dodal však, že technické tímy budú v kontakte "okamžite".

Španielsko, Británia a EÚ sa v decembri 2020 — krátko pred vystúpením Británie z Únie — dohodli, že na Gibraltár sa budú aj naďalej vzťahovať zmluvy EÚ ako napríklad dohoda o schengenskom priestore. Španielsko malo strážiť tamojší prístav a letisko, kým sa nájde dlhodobé riešenie.

Viac o téme: DohodaŠpanielskoBritániaGibraltárBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu