Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo zahraničných vecí riadi premiér a nie Blanár: Rezortu chýba vízia, vyhlásil Krúpa

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bratislava 16. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR riadi premiér Robert Fico, nie minister Juraj Blanár (obaja Smer-SD). Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Juraj Krúpa v reakcii na kontrolný deň premiéra v rezorte diplomacie. V rezorte mu chýba riadna vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike.

"Blanár je naozaj najslabší minister alebo možno druhý najslabší minister v histórii Slovenskej republiky," vyhlásil Krúpa. Minister podľa neho síce hovorí o suverénnej zahraničnej politike no o tej rozhoduje premiér. Aj z tlačovej konferencie Fica s Blanárom bolo podľa Krúpu vidieť, kto rezort riadi. "Koordinuje to premiér Fico," podotkol. Navyše, podľa neho zaznelo niekoľko vecí, ktoré nekorešpondujú s realitou.

archívne video

Poslanci zo SaS o hrozbe straty miliárd eur z eurofondov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za rozporuplné považuje aj vyjadrenia premiéra v súvislosti s Ukrajinou. Poukázal na dlhodobú rétoriku predsedu vlády a na jeho vyjadrenia na spoločnom rokovaní s ukrajinskou vládou. Jediné, čo premiéra podľa Krúpu zaujíma, je právo veta členských krajín Európskej únie. Aj tu však poslancovi chýba vízia napríklad o tom, ako by mala vyzerať Európska únia a ako by v nej malo fungovať Slovensko.

Premiér po kontrolnom dni na MZVEZ vyhlásil, že koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať. Za dôležitý považuje aj koncept zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany. Podotkol, že vo viacerých otázkach týkajúcich sa EÚ a NATO má vláda a opozícia diametrálne odlišné názory. Zopakoval, že odmieta úvahy o zrušení práva veta členských štátov EÚ. Poukázal aj na odlišné názory riešenia nelegálnej migrácie. Zopakoval, že SR odmieta nový migračný pakt EÚ.

Viac o téme: Robert FicoSaSNRSRJuraj BlanárJuraj KrúpaMZVEZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu