Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko zaplavili škandalózne billboardy: Pobúrení ľudia chcú ich koniec! ŠOKUJE vás, koho sú údajne dielom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

BRATISLAVA – „EÚ a NATO nepotrebujeme“ či „Bez Ruska neprežijeme“. Slovensko zaplavili billboardy, ktoré mnohým ľuďom poriadne dvíhajú tlak. Zobrazené sú na nich totiž vyššie spomenuté heslá bez akéhokoľvek kontextu. Oficiálne sa k nim zatiaľ nik neprihlásil, no objavili sa informácie, že by za nimi mala stáť známa strana.

Na sporný billboard, ktorý sa nachádzal v Trnave, upozornilo občianske združenie Mier Ukrajine na sociálnej sieti ešte koncom marca. Netrvalo dlho a informovali, že sa im ozval ich zadávateľ. „Podľa jeho slov nebolo konečným cieľom škodiť Ukrajine ani odídencom z Ukrajiny. Žiadame, aby zadávateľ v krátkom čase zjednal nápravu a zverejnil vysvetlenie celej situácie,“ informovalo združenie začiatkom apríla. „Pre nás členov, OZ Mier Ukrajine, je jediným riešením nevydarenej kampane okamžitá zmena textu na reklamnom nosiči, ktorý môže eskalovať nenávisť voči Ukrajinkám a Ukrajincom žijúcim (nielen) v meste Trnava,“ uviedli.

„Pôvodný text na billboarde - bez ohľadu na zámer - považujeme za hlbokú urážku všetkých, ktorí boli a stále sú ohrozovaní ruskou agresiou na Ukrajine. Text uvedený na reklamnej ploche považujeme za nezákonný a vyjadrujeme ostrý nesúhlas s takouto kampaňou a žiadame, aby sa v takomto formáte kampane nepokračovalo,“ odkázali. Meno zadávateľa však napriek reakciám ľudí, ktorí sa na neho v komentároch pýtali, neprezradili. Známe však  je, že samotné bilboardy patria firme euroAWK, ktorej majitelia žijú v Nemecku. Netrvalo dlho a ľudia začali zdieľať informácie o podobných billboardoch aj v iných mestách Slovenska, jeden sa napríklad nachádzal pri Ružomberku.

Po vyše týždni však na billboardy muselo upozorniť združenie znova. „Pred niekoľkými dňami sme upozornili na billboard, ktorý sa objavil v Trnave a vyjadrili sme ostrý nesúhlas s jeho obsahom. Verejne sme požiadali zadávateľa, aby v krátkom čase zjednal nápravu a zverejnil vysvetlenie celej situácie. Rovnako sme žiadali, aby v takomto formáte kampane zadávateľ nepokračoval. Predmetný billboard bol následne prelepený, avšak podľa aktuálnych fotografií je zrejmé, že zadávateľ v obdobnej kampani pokračuje, keď sa na Slovensku v týchto dňoch objavili billboardy s textami Bez Ruska neprežijeme a EÚ a NATO nepotrebujeme,“ uviedli.

Slovensko zaplavili škandalózne billboardy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

Tento raz však už prezradili aj meno zadávateľa a mnohých prekvapilo, že ide o známu stranu, no z opačnej strany politického spektra, ako by ste možno čakali. „Opätovne a dôrazne žiadame stranu Demokrati o okamžité zastavenie kampane, ktorú považujeme za nevhodnú, neetickú a tiež za hlbokú urážku všetkých, ktorí boli a stále sú ohrozovaní ruskou agresiou na Ukrajine,“ odkázali.

So žiadosťou o reakciu sme sa obrátili aj na stranu Demokrati. Na otázky neodpovedali, zaslali nám však informácie o tlačovej konferencii, ktorá sa má konať v stredu a nesie názov: "Bez Ruska neprežijeme? EÚ a NATO nepotrebujeme? Je Ukrajina nepriateľ? Skutok sa nestal?". Prítomný na nej má byť samotný šéf hnutia Jaroslav Naď ako aj ďalší predstavitelia strany.

Viac o téme: BillboardyDemokratiMier Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu