Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šíri sa, že 1. kolo volieb mohlo byť zmanipulované: Sú to HOAXY, reaguje ŠÚ SR! Uvádza 12 dôvodov

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Topky/Ramon Leško, TASR - Jaroslav Novák, TASR - Milan Drozd )

BRATISLAVA - Štatistický úrad SR sa dôrazne ohradzuje voči hoaxom a nepravdivým tvrdeniam, ktoré sa objavili v posledných dňoch v súvislosti s výsledkami prvého kola prezidentských volieb. Dodáva, že cielená nepravdivá manipulácia na sociálnych sieťach je v rozpore s faktami o priebehu sumarizácie výsledkov. Štatistický úrad (ŠÚ) SR preto zverejnil 12 dôvodov, prečo nemôžu byť výsledky volieb zmanipulované.

archívne video

Čo sa týka hlasovania, voľby sa skončili v poriadku, nastalo sčítavanie hlasov, tvrdí Eva Chmelová (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Na sociálnych sieťach sú zdieľané a šírené nepravdivé informácie o tom, že prvýkrát sa vo voľbách prezidenta hlasy spočítavali elektronicky, čo mohlo spôsobiť manipuláciu výsledkov. Štatistický úrad SR to označil za hoaxy. Tak isto je nepravdivé tvrdenie o náraste viac ako 400-tisíc hlasov pre víťazného kandidáta v posledných fázach sumarizácie priebežných výsledkov. Obe tvrdenia predstavujú cielenú nepravdivú manipuláciu a sú v rozpore s faktami o priebehu sumarizácie výsledkov.

K uvedeným nepravdivým tvrdeniam Štatistický úrad SR uvádza 12 bodov, ktoré vyľučujú manipuláciu pri sčítavaní hlasov:

  1. Hlasy sa sčítavajú vždy ručne vo volebných miestnostiach, realizujú to členovia okrskových volebných komisií delegovaní politickými stranami/hnutiami.
  2. Výsledky ručného sčítania sú uvedené aj v „papierovej“ zápisnici, ktorú skontrolovali a svojim podpisom potvrdili jej správnosť všetci členovia okrskovej volebnej komisie.
  3. Elektronicky sa realizuje sumarizácia výsledkov a po zmene legislatívy v roku 2022 aj vytváranie a odosielanie údajov zápisníc na ich sumarizáciu.
  4. Zmena v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami prezidenta v roku 2019 je len v tom, že teraz spracovali zápisnicu v zmysle zákona elektronicky všetky okrsky, pred piatimi rokmi to bolo 40 % okrskov.
  5. Elektronické vytváranie zápisníc a elektronické spracovanie výsledkov si teda nemožno zamieňať s elektronickým hlasovaním voličov alebo s elektronickým spočítavaním hlasov volebnými komisiami, tie v slovenskej legislatíve neexistujú (obe činnosti sa realizujú osobne, fyzicky (ručne) vo volebných miestnostiach/okrskoch).
  6. Je absolútne vylúčená manipulácia s výsledkami v ktoromkoľvek štádiu sumarizácie výsledkov, všetky činnosti realizované Štatistickým úradom SR sú skontrolovateľné.
  7. Údaje na oficiálnej webovej stránke volbysr.sk zodpovedajú papierovým zápisniciam, ktoré schvaľovali a podpisovali členovia okrskových a okresných volebných komisií, ako aj Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán (sú v nich nominanti politických subjektov).
  8. Tvorba a spracovanie zápisníc má zapracovaných niekoľko kontrolných mechanizmov, všetky dáta zverejňované elektronicky zodpovedajú „papierovým“ dátam, ktoré schválili a podpísali volebné komisie.
  9. Hlasovacie lístky a všetky zápisnice volebných komisií sa archivujú.
  10. Sťažnosti na ústavnosť a zákonnosť postupov pri voľbách v rámci právneho systému rieši Ústavný súd SR (zákon  314/2018 o Ústavnom súde). Ten v prípade potreby môže nariadiť ich prekontrolovanie a zistiť, či v procese spracovania výsledkov volieb vznikli pochybenia, aj kto ich spôsobil.
  11. Počítače, ktoré sa využívajú pre sumarizáciu výsledkov, sa nepoužívajú na iné účely.
  12. ŠÚ SR počas volebnej noci zverejňoval priebežné výsledky v 10 minútových intervaloch, časový priebeh publikovaných dát je v priloženej tabuľke na stránke ŠÚ SR. Dáta podľa neho jasne dokazujú, že skokový efekt v posledných fázach sumarizácie (pri spočítanosti viac ako 95 % okrskov) pri žiadnom z kandidátov nenastal.
Viac o téme: Prezidentské voľbyŠtatistický úrad srHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu