Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skákanie do reči, výčitky a ataky! Korčok a Pellegrini sa stretli v prvej debate pred 2. kolom: Nedarovali si nič

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Reprofoto/RTVS)

BRATISLAVA – Skákanie do reči, pripomínanie minulosti aj ostré ataky. Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb je v plnom prúde a my sme sa po naťahovačkách a odkazoch cez sociálne siete dočkali prvej debaty Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho pred druhým kolom prezidentských volieb v Rádiu Slovensko a RTVS 24. Zdá sa, že obaja adepti na najvyššiu ústavnú funkciu v štáte pritvrdili a miestami to medzi nimi aj poriadne zaiskrilo.

V pokojnej rovine sa niesol iba začiatok debaty, počas ktorého obaja kandidáti na prezidenta popriali všetko najlepšie učiteľom k ich dňu. V krátkosti sa ešte vrátili k výsledkom prvého kola. Korčok uviedol, že sa nimi cíti povzbudený, Pellegrini povedal, že má energie dosť a „pred druhým kolom je to zaujímavo rozdané“. Potom už išla pokojná atmosféra bokom. Nebola téma, na ktorú by jeden alebo druhý nereagovali ostro a nevyhýbali sa ani ostrým atakom. Pellegrini hneď na úvod odkázal, že pri voľbách bolo vidieť, že ľudia si neželajú prezidenta, ktorý nie je národný a ktorý bude „pochlebovať zahraničiu“. Šéf Hlasu sa zároveň kriticky vyjadril aj na adresu predvolebných zhromaždení Ivana Korčoka a povedal, že si nemyslí, že sa dá spájať organizovaním protestov, ktoré sú proti niečomu. Korčok na oplátku argumentoval, že nejde o protesty, ale pozitívne zhromaždenia.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako Korčok, tak aj Pellegrini pripomínali tomu druhému politickú minulosť. Kým v prípade Korčoka to bola spoločná minulosť a podieľanie sa na vládach Roberta Fica, šéf parlamentu poukazoval na Korčokovu dlhoročnú diplomatickú prácu, počas ktorej „pracoval“ pre všetky vlády. Pellegrini povedal, že „dobre slúžil“ aj ich vláde a za to ho potom poslali do Spojených štátov. Korčok zasa Pellegrini vytkol, že sa chce stať prezidentom, aby ušiel pred zodpovednosťou za chod štátu. „Našiel som odvahu a išiel vlastnou cestou. Odišiel som zo Smeru-SD a doviedol som svoju stranu do parlamentu,“ povedal. 

Pellegrini, ktorý ešte pred parlamentnými voľbami hovoril, že chce „makať“ a nie ísť na "reprezentatívnu funkciu“, tiež vysvetlil, že názor zmenil, lebo vidí, čo sa deje. Kandiduje preto, aby „nedovolil rozvrat republiky“ Ivanom Korčokom a Slovensko chce "ochrániť" pred rušením sociálnych istôt a pred „skrachovancami“, ktorých mal Korčok na volebnej noci. Menoval napríklad expremiéra Eduarda Hegera či bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (4)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dvojica si nič nedarovala ani v otázke kampane v teréne. Pellegrini totiž pripustil, že využíva tlačovky koalície na prezidentskú kampaň, no vysvetlil to tým, že ako predseda parlamentu nemá toľko času, aby mohol kampaňovať po Slovensku. "Je dojemné, že nemá čas voziť sa po Slovensku," reagoval Korčok a na Pellegriniho „vytiahol“, že do Kráľovského Chlmca na stretnutie s voličmi letel súkromným lietadlom. "Hovoríte o tom, aký budete ľudový prezident, ale neviem, či sa ľudový prezident nechá prevážať lietadlom," povedal Korčok. Pellegriniho sa tiež opýtal, koľko stojí lístok na vlak. "Ste trápny," reagoval Pellegrini. Ten si neraz počas toho, ako Korčok rozprával, nad jeho slovami povzdychol. Ani Korčok si však servítku pred ústa nekládol. „Fico je aký je, ale aspoň je originál,“ vykričal Pellegrinimu. Pellegrini zasa v súvislosti s prácou diplomata tvrdil, že Korčok žil 30 rokov "za štátne" v luxusných rezidenciách. Pellegrini sa takto rozohnil potom, čo mu Korčok povedal, že sa vyváža v limuzínach. „30 rokov žijete na účet štátu, tak mi nehovorte o limuzíne,“ povedal Pellegrini.

Reč prišla aj na zahraničnú politiku. V tom, že nechcú posielať vojakov na Ukrajinu, sa zhodli. Avšak Pellegrini naznačil, že veľmi neverí tomu, ako by sa Korčok v skutočnosti zachoval, ak by za ním napríklad s takouto požiadavkou prišiel francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spomenul pritom Zuzanu Čaputovú, ktorá podpísala obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými. „A viem ja, ako sa on zachová?,“ opýtal sa na adresu Korčoka. „Som proti tomu, aby niekomu napadlo posielať slovenské vojačky a vojakov na Ukrajinu," reagoval Korčok. Bývalý šéf rezortu diplomacie tiež povedal, že on sám Pellegriniho „dostal do Bieleho domu“ pričom mal vtedy pred USA argumentovať práve obrannou zmluvou a je rád, že Pellegrini v Bielom dome bol.

Okrem toho sa obaja kandidáti dotkli aj témy podpory od neúspešných kandidátov, budúcej spolupráce prezidenta s vládou, transparentnosti svojej kampane či toho, ako chcú v prípade zvolenia mandát vykonávať. Celú debatu si môžete vypočuť na webe RTVS

Viac o téme: Prezidentské voľbyDebataRozhlasRTVSPeter PellegriniIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu