Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Seniori môžu oslavovať: Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky! Týka sa to viac ako 160-tisíc ľudí, ste medzi nimi?

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (2)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA - Viac ako 160-tisíc seniorov si na Slovensku finančne polepší! Ide o skupinu tzv. pracujúcich dôchodcov, ktorým Sociálna poisťovňa zvýši dôchodok za získané obdobie dôchodkového poistenia počas poberania dôchodku za rok 2023. O zvýšenie nie je potrebné požiadať.

Tí poberatelia dôchodkov, ktorých sa uvedená zmena týka, dostanú o zvýšení písomnú informáciu. Zvýšený dôchodok dostanú dotknutí poberatelia v aprílovom výplatnom termíne spolu s doplatkom od 1. januára 2024.

"Pracujúcim dôchodcom, ktorí boli dôchodkovo poistení (teda pracovali) v roku 2023 Sociálna poisťovňa dôchodky zvýši automaticky, bez osobitnej žiadosti. Na zvýšenie sa nevyžaduje zánik dôchodkového poistenia. O zvýšení dôchodkov rozhodne v marci 2024 so spätnou platnosťou od 1. januára 2024," informuje Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Prvýkrát bude zvýšená suma dôchodku pracujúcim dôchodcom vyplatená vo výplatnom termíne v mesiaci apríl 2024 spolu s doplatkom za obdobie od 1. januára 2024 do posledného dňa pred dňom splatnosti v mesiaci apríl.

Celkovo sa zvýšenie týka 160 189 dôchodcov. Rozhodnutie o dôchodku a oznámenie o výplate im Sociálna poisťovňa doručí poštou, a to výlučne tým dôchodcom, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku. Dôchodcom, ktorí majú aktivovanú elektronickú schránku budú rozhodnutia zaslané do ich aktivovanej elektronickej schránky.

Viac o téme: SenioriSociálna poisťovňaDôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu