Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Porovnanie sveta! Slováci sa majú veľmi dobre: Pozrite sa, kde sa žije horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa žije stále lepšie. To je výrok, ktorý sa mnohým našincom môže zdať pritiahnutý za vlasy. Štatistiky však hovoria jasne – Slovensko urobilo od minulého roka obrovský pokrok. V rebríčku kvality života sme poskočili o päť miest vyššie.

Na Slovensku sa žije lepšie ako v 98 iných krajinách sveta. Vyplýva to z tohtoročného indexu sociálneho rozvoja. Rebríček vychádza z údajov o stave spoločenského a ekonomického rozvoja a úrovne životného prostredia. Zo 128 porovnávaných krajín je na tom najlepšie Dánsko a najhoršie Stredoafrická republika, uviedol Michal Małysa z tlačového oddelenia spoločnosti Deloitte, ktorá index spoločne s neziskovou organizáciou Social Progress Imperative každoročne zostavuje.

Slovenské výrobky miznú z regálov: Porovnanie reťazcov, akých potravín je najmenej, MAPA krajov

Naša krajina najlepšie obstála v hodnotení hygienickej úrovne a čistoty pitnej vody, na výbornej úrovni je u nás tiež výživa a základná zdravotná starostlivosť, ako aj dostupnosť základného vzdelania. Odborníci tiež našu krajinu vidia ako veľmi bezpečnú. S faktormi ako tolerancia a sociálna inklúzia je to však u nás horšie. Najlepšie na tom nie sme ani v prístupe k nadštandardnému vzdelávaniu.

Porovnanie sveta! Slováci sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: socialprogressindex.com)

Kým Slovensko sa umiestnilo na 30. mieste, Česko nás predbehlo dosť výrazne, keď obsadilo 22. pozíciu. Z našich susedov je na tom neporovnateľne lepšie aj Rakúsko, ktoré sa v indexe nachádza na 14. priečke. Horšie ako my sa však umiestnili Poľsko (32.), Maďarsko (37.) a Ukrajina skončila až na 64. mieste. Minulý rok sme boli v indexe sociálneho rozvoja na 35. priečke, polepšili sme si teda až o päť miest. V roku 2015 sme ale boli 25. mieste a stále teda máme čo doháňať.

Porovnanie sveta! Slováci sa
Zobraziť galériu (4)

Zostavovaný index sociálneho rozvoja každoročne hodnotí krajiny v 50 rôznych kategóriách. Prvé tri priečky tradične ovládli škandinávske krajiny - tento rok Dánsko, Fínsko a Island. Na chvoste rebríčka sa ocitli Čad, Afganistan a Stredoafrická republika.

Porovnanie sveta! Slováci sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.socialprogressindex.com)

 

Viac o téme: Porovnanie Kvalita životaIndex sociálneho rozvoja 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu