Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potkany terorizujú Bratislavu: FOTO Hlodavec zachytený pri nemocnici

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Potkany v mestách nie sú žiadna rarita. Stali sa žiaľ neodmysliteľnou súčasťou sídlisk a ulíc. Vidieť ich prebehnúť cez chodník, cestu alebo pri kontajneroch je bežné. Množstvo ľudí má nepríjemné stretnutie s týmto malým no zároveň odporným zvieraťom za sebou. Výnimkou ich výskytu nie je ani bratislavská mestská časť Ružinov. Ako dôkaz slúži fotka od nášho čitateľa.

Stretnutie s potkanom nepatrí medzi tie, ktoré by si niekto len tak prial. Nevyspytateľné zviera, ktorého sa obáva väčšina z nás dokáže narobiť poriadne veľké problémy. Potkany sa po uliciach nepohybujú iba vo večerných hodinách. Zvyknuté na ľudí sa neštítia pobehovať aj za bieleho dňa. Dôkazov existuje mnoho. Jeden taký nám prišiel aj do redakcie. Fotka, na ktorej je zachytený utekajúci potkan bola vyhotovená v Ružinove neďaleko nemocnice. Podľa slov čitateľa išlo o 30 až 40 cm hlodavca.

Potkany terorizujú Bratislavu: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Opýtali sme sa na problém potkanov v meste aj odborníkov a taktiež sme kontaktovali mestskú časť Ružinov. "Deratizácia všetkých verejných priestranstiev v správe Mestskej časti Bratislava – Ružinov býva zabezpečená v rámci celoplošnej deratizácie 2-krát za rok," objasnila nám hovorkyňa Mestskej časti Bratislava – Ružinov Marianna Šebová. Priznala, že občania občas nahlásia zvýšený výskyt potkanov v určitej lokalite, no premnoženie zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva nebolo potvrdené. Túto informáciu nám potvrdila aj hovorkyňa ÚVZ SR Jozefína  Kaššová: "Úrad verejného zdravotníctva SR nemá informácie o premnožení potkanov na území  mestskej časti Bratislava – Ružinov."

Šebová vyzvala obyvateľov, aby sa vyvarovali prikrmovaniu túlavých zvierat, napríklad mačiek. "Na potrave určenej pre túlavé zvieratá sa zvyknú priživovať aj iné zvieratá ako sú napríklad potkany či holuby," informovala. Potvrdila aj termín, počas ktorého sa má vykonávať deratizácia v Ružinove a to konkrétne od 2. mája 2017. 

Nebezpečné potkany sa prechádzali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sxc.hu )

Nebezpečenstvo prenosu ochorení

Hlodavce vrátane potkanov môžu preniesť na človeka infekčné ochorenie, či už priamym kontaktom s ich výlučkami alebo priamo uhryznutím, prípadne znečistením potravín. "Prenášajú napr. mor, leptospirózu, tularémiu, benostu, toxoplazmózu, salmonelózu," objasnila Kaššová. Upozornila aj na ostražitosť pred pohryznutím a taktiež je podľa jej slov nevhodné piť tekutiny priamo z plechoviek. 

Mieste, kde sa potkany vyskytujú najčastejšie

Potkany sa najčastejšie vyskytujú na neudržiavaných plochách verejných priestranstiev, zanedbaných nepoužívaných stavbách, v priestoroch, v ktorých dochádza k hromadeniu komunálneho odpadu, v kanalizačných šachtách a na iných obdobných miestach, kde v prípade podmienok priaznivých pre ich rozvoj môže dôjsť k ich premnoženiu. 

Viac o téme: PotkanBratislavaRužinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu