Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Kontroverzné obálky z mestského úradu: Keď som si prečítala moju adresu, zbledla som

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽILINA – Takmer každý z nás má nejakú negatívnu skúsenosť s fungovaním slovenských úradov, a tak si pri administratívnych ťažkostiach zvyčajne len ponadávame alebo sa posťažujeme susedom. Našej čitateľke a jej známym sa však stalo niečo, čo jej nedovolilo ostať stáť so založenými rukami a rozhodla sa o svoju skúsenosť podeliť s Topkami.

„Takto vyzerala oficiálna zásielka, ktorá mi prišla z mestského úradu. Neviem, z akého dôvodu uvádzajú dátum narodenia adresáta. Zásielka predsa prechádza rukami rôznych ľudí, kým sa dostane k menovanému,“ napísala nám do redakcie rozhorčená čitateľka. Okrem jej adresy zamestnanci Mestského úradu v Žiline na obálku zásielky nezabudli uviesť aj jej dátum narodenia. „Nie je to náhodou porušovanie zákona o ochrane osobných údajov ?“ pýta sa dotknutá čitateľka, ktorá v takejto obálke dostala výzvu na zaplatenie daňového nedoplatku.

Facebook prehral v Európe súd desaťročia: Verdikt, ktorý môže zmeniť informačný vek!

S rovnakým problémom sa však nestretla iba ona. Podobnú zásielku s dátumom narodenia dostali aj jej známi, ktorým prišlo oznámenie o výške nedoplatku, týkajúce sa komunálnych poplatkov. Zisťovali sme, či takýmto postupom Mestský úrad v Žiline neporušuje zákon o ochrane osobných údajov a z Úradu na ochranu osobných údajov sme dostali odpoveď, ktorá dáva za pravdu našej čitateľke: V minulosti sa už Úrad na ochranu osobných údajov stretol s podobnými prípadmi a došiel k záveru, že uvádzanie dátumu narodenia na poštovej obálke nie je v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov.“

FOTO Kontroverzné obálky z
Zobraziť galériu (3)

Aký bude ďalší postup zo strany žilinského mestského úradu? Prestanú po zverejnení nášho článku obálky s citlivým osobným údajom ľuďom posielať? O vyjadrenie k veci sme požiadali aj hovorcu Mesta Žilina, ktorý nám odpovedal, že mesto môže spracovávať osobné údaje, ak daňovníkovi nebolo pridelené daňové identifikačné číslo, čo sa v praxi často nedá realizovať, pretože daňové subjekty, daňovníci miestnych daní a poplatkov nemajú povinnosť zo zákona sa u správcu, teda mesta registrovať a ani evidovať sa. „Preto mesto, v zmysle vyššie uvedeného zákona spracováva daňovú agendu tak, aby bolo možné v každom okamihu jednoznačne identifikovať daňový subjekt a celú, s ním spojenú agendu," odpovedal Pavol Čorba s odvolaním sa na zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní – tzv. daňový poriadok, ktorý definuje tú skutočnosť, že správca dane (aj poplatok za komunálny odpad, je „daňovou pohľadávkou“ v zmysle zákona č. 582/2004 Z.z.) je oprávnený spracovávať osobné údaje daňových subjektov, zástupcov daňových subjektov a iných osôb. 

Všetky dáta na poštovej obálke sú v zmysle poštového zákona chránené a je priamo zakázané nakladať so zásielkou inej osobe, ako odosielateľovi alebo adresátovi," uviedol hovorca Pavol Čorba s tým, že dátum narodenia je na obálke uvedený kvôli identifikácii osoby, ktorej má byť doručená.

„Použitie osobných údajov, resp. kombinácie osobných údajov a výkladu ochrany osobných údajov je potrebné posudzovať v kontexte, nie odtrhnute od kontextu a iných právnych postupov. Mesto pri spracovaní údajov postupovalo a postupuje v súlade s platnou legislatívou SR a nie je si vedomé, že by nejakým spôsobom došlo k jej porušeniu. V kontexte zverejnených informácií sa nám skôr javí, že sa pravdepodobne jedná o snahu nespokojného daňovníka, ktorý je zároveň aj daňovým dlžníkom, odvádzať pozornosť od podstaty problému a tým je neuhradenie zákonom a VZN stanovenej povinnosti zaplatiť poplatok riadne a včas. Je nekorektné, ak niekto svoj problém ventiluje takýmto spôsobom a je tiež nekorektné, aby sa väčšina poctivých poplatníkov „skladala“ na neplatičov, keďže poctiví poplatníci v skutočnosti musia napríklad prispievať prostredníctvom svojich daní a poplatkov na likvidáciu odpadu aj za tých, čo neplatia,“ dodal Čorba.

FOTO Kontroverzné obálky z
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: ObálkaMestský úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu