Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Útoky medveďov na človeka rapídne stúpajú: Kde všade sa šelmy nachádzajú? Na TIETO miesta by ste si mali dať pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/fotoslavt)

BRATISLAVA - Téma stretov a útokov medveďa na človeka je v posledných rokoch, vzhľadom na narastajúci trend incidentov, mimoriadne populárna. Len v roku 2024 sa do dnešného dňa udialo už 8 incidentov, pri ktorých došlo k zraneniam, ba dokonca aj k smrti. Prinášame prehľad útokov, ako aj mapu výskytu medveďov či miest, kde k útokom prišlo.

 Od začiatku roka, do dnešného dňa bolo dovedna nahlásených už 8 prípadov stretov či útokov medveďa na človeka. Pre porovnanie, zhruba rovnaký počet prípadov bol v roku 2022 hlásených za celý rok. V súčasnosti si vedia ľudia nahlásený výskyt našej najväčšej šelmy pozrieť na interaktívnej mape, ktorú vytvorili autori portálu sprejnamedvede.sk. 

„Medveď sa poväčšine snaží ľuďom vyhnúť, nie vždy si vás ale všimne. Preto treba byť ostražitý predovšetkým v hustej vegetácii a v blízkosti zdrojov potravy. Všímajte si stopy, trus a tiež znaky kŕmenia medveďov – pozor tiež v oblasti s hojným výskytom lesných plodov,“ radia odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Ako dodali, turisti by si počas prechádzky lesom mali všímať viacero vecí, medzi nimi aj to, či sa na zemi nenachádzajú podozrivé stopy či medvedí trus.

Upozornili na to, že riziko stretu s medveďom je menšie v prípade, ak sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a za denného svetla. „Naše správanie má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať. Medvede v poľských Karpatoch reagovali útokom alebo agresívnym prístupom štyrikrát častejšie voči ľuďom, ktorí boli pri stretnutiach „aktívni“ – priblížili sa aby fotografovali, pokúsili sa medveďa odplašiť – v porovnaní s tými, ktorí boli „pasívni“ – sledovali, boli ticho, ustúpili,“ uzavreli.

Autori mapky upozorňujú pritom na to, že mapa nepoukazuje na populáciu medveďov, ale na ich výskyt, ktorý bol hlásený samosprávami či samotnými ľuďmi. Rovnako miesta, ktoré vyznačili na mape, sú čisto orientačné. Červená farba pritom zobrazuje útok medveďa na ľudí, čiernou je zaznačený ohlásený výskyt medveďa. Aké útoky sa stali na Slovensku od začiatku roka?

Útoky na ľudí

Prvý medializovaný prípad útoku medveďa na človeka bol 15. marca v katastri obce Demänovská dolina v lyžiarskom stredisku Jasná, časť Repiská, neďaleko vrchu Na Jame. Stalo sa tak po 17. hodine, keď medveď skrížil cestu bulharskej dvojici - mužovi a žene. Na miesto boli okamžite vyslané policajné hliadky a horskí záchranári, ktorí sa vydali pátrať po dvojici. Žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková upresnila, že muža sa podarilo vypátrať v poriadku, 31-ročná žena, občianka Bieloruska, však bola nájdená bez známok života. Prvotné informácie hovorili o tom, že za jej smrťou stál medveď, následne sa ukázalo, že smrteľné zranenia utrpela po asi 150 metrovom páde do žľabu. 

Medveďom prenasledovaná žena sa nachádzala pod strmým terénom, žiaľ už bez známok života
Zobraziť galériu (3)
Medveďom prenasledovaná žena sa nachádzala pod strmým terénom, žiaľ už bez známok života  (Zdroj: Facebook/HZS)
Medveďom prenasledovaná žena sa nachádzala pod strmým terénom, žiaľ už bez známok života
Zobraziť galériu (3)
Medveďom prenasledovaná žena sa nachádzala pod strmým terénom, žiaľ už bez známok života  (Zdroj: Facebook/HZS)
Pár dní po útoku nemohli veriť obyvatelia Liptovského Mikuláša svojim očiam. Po uliciach mesta na severe Slovenska sa totiž počas bieleho dňa pohyboval medveď. Ten počas svojho vyčíňania napadol viacerých ľudí. Podľa medializovaných informácií sa pohyboval v blízkosti obchodného centra, pričom ide o lokalitu, kde sa nachádzajú aj školy či obchody. Zasahujúcim policajtom sa po čase šelmu podarilo odplašiť do lesa medzi mestskou časťou Iľanová a obcou Závažná Poruba – oblasti vzdialenej približne 4 kilometre od centra mesta.

Na základe volania na tiesňovú linku boli na miesto vyslané dve ambulancie RZP k prvotne dvom hláseným zraneniam. Na mieste ošetrili a následne previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši 49-ročnú ženu s poranením pleca a ramena, 72-ročný muž bol do nemocnice prevezený s otvorenou ranou na hlave. Podľa upresnených informácií sa na mieste nachádzalo viacero zranených osôb, ktoré utrpeli hryzné poranenia a škrabance – 32-ročný muž, 58-ročná žena a 10-ročné dievča. Všetci boli po ošetrení prepustení do domácej liečby.

Archívne VIDEO Medveď v centre Liptovského Mikuláša atakoval piatich ľudí

Medveď v centre Liptovského Mikuláša atakoval piatich ľudí (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Aj pri Žiline a Liptovskom Mikuláši

Na severnom Slovensku sa udial aj ďalší medializovaný prípad, ktorý sa udial 30. marca. Nad obcou Stráňavy neďaleko Žiliny zaútočil medveď na muža v hustom lesnom poraste mimo turistického chodníka. Muž v sebaobrane vystrelil na šelmu krátkou guľovou zbraňou, vďaka pohotovej reakcii neutrpel žiadne zranenia. 

Privolaný Zásahový tím ŠOP SR spolu s ďalšími bezpečnostnými zložkami po obhliadke lokality potvrdil prítomnosť pobytových znakov medveďa. V spolupráci s členmi miestnych poľovných združení, poľovnými psami a políciou začali vo večerných hodinách dohľadávať postreleného medveďa. Medveď však zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli nútení použiť strelnú zbraň. Po postrelenom medveďovi pátrali v nedeľu, napokon pátraciu akciu ukončili s tým, že medveď je v dobrej kondícii a nachádza sa v miestach, kde ľudia nechodia. 

K stretu medveďa s dvojicou ľudí došlo aj na Veľkonočný pondelok nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš. K incidentu došlo na turistickej trase pod vrchom Suchý Hrádok. Muž pri strete s medveďom utrpel ľahšie zranenia nohy.Po ambulantnom ošetrení bol prepustený do domácej liečby. Manželská dvojica bola počas stretu s medveďom na prechádzke so psom, následne sa skryli v drevenej kolibe, kde čakali na príchod Zásahového tímu pre medveďa hnedého. 

 Útoky ďalej pokračujú

K ďalšiemu stretu medveďa s človekom došlo 4. apríla v katastri obce Kvačany na úzkom lesnom chodníku v svahovitom teréne s hustým bukovým porastom – ide o miesto približne 300 metrov nad cestou medzi obcami Liptovské Matiašovce a Huty (Kvačany). Medveď do muža strčil, pričom spadol a utrpel zranenia v oblasti hrudníka, zlomeninu rebier a zranenia chrbtice. K zranenému bola  vyslaná ambulancia rýchlej zdravotnej pomoci do obce Liptovská Sielnica. Po prvotnom ošetrení bol napadnutý muž transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Hovorkyňa ŠOP SR priblížila, že muž použil v sebaobrane tri varovné výstreli, medveď však nebol postrelený. Miesto útoku sa podľa ŠOP nenachádza v blízkosti intravilánu.

V nedeľu 7. apríla došlo v lokalite nad Kyslinkami v oblasti Poľany k incidentu, pri ktorom dvojicu zamestnancov Štátnej ochrany prírody prekvapila v lesnom poraste medvedica spolu s jej mláďatami. Podľa dostupných informácií sa medvedica rozbehla smerom na pracovníkov, pričom jeden z nich použil na jej odplašenie legálne držanú strelnú zbraň – za dosiaľ nezistených okolností však guľka trafila kolegu do nohy.

„Medvedica sa mala rozbehnúť a jeden zo zamestnancov vystrelil“, upresnila hovorkyňa policajného zboru Petra Kováčiková. Podľa polície je pravdepodobné, že muža zasiahla odrazená guľka. Bolo začaté trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Postrelený muž skončil v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie, jeho stav je stabilizovaný.

Ďalší útok sa stal 14. apríla, rovnako na Poľane v oblasti Želobudzskej Skaly. Na miesto incidentu v Chránenej krajinnej oblasti Poľana bola vyslaná vrtuľníková záchranná služba k dvom zraneným turistom. Vzhľadom na ťažko dostupný terén a možnú prítomnosť medveďa boli obaja zranení muži postupne evakuovaní palubným navijakom a transportovaní na bezpečné miesto.

Pri útoku medveďa utrpel 49-ročný muž vážne poranenia hlavy a krku, druhý, 39-ročný muž mal poranené obe horné končatiny a ľavú dolnú končatinu. Záchranári poskytli obom mužom neodkladné ošetrenie a následne boli letecky transportovaní na urgentný príjem do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Doteraz posledný nahlásený útok sa stal 21. apríla v katastri obce Povina, kedy medvedica zaútočila na 34-ročného muža.  Incident sa odohral v poobedňajších hodinách približne o 15:30 na turistickej trase smerom na Ľadonhoru v lokalite Holý vrch. Ide pritom o obľúbenú turistickú trasu, kadiaľ chodí na prechádzky množstvo ľudí, najmä počas víkendov. Muž bol so zraneniami prevezený do žilinskej nemocnice, tie našťastie neboli vážne a po ošetrení bol prepustený do domácej liečby. Medvedica mala muža zvaliť na zem a spôsobiť mu hryzné poranenia dolných končatín a pravého boku, počas incidentu sa skotúľali strmým svahom na Povinskú stranu, šelma následne utiekla.

Viac o téme: Zásahový tím pre medveďa hnedéhoMedvede na Slovenskuútoky medveďov na Slovenskuútoky medveďov na ľudíMedveď vs. človekŠtátni ochranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu