Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká výzva našej armáde: Bezpečnosť Slovenska môže byť v ohrození, máme plán B?

Ktoré stíhačky budú nakoniec používať Slováci? Zobraziť galériu (3)
Ktoré stíhačky budú nakoniec používať Slováci? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská armáda čelí nepríjemnej situácii. Budúci rok sa končí platnosť zmluvy, vďaka ktorej môžeme využívať ruské stíhačky. Tieto často poruchové stroje by tak mali nahradiť iné, modernejšie a výkonnejšie. S ich zháňaním sú však väčšie problémy, ako sa očakávalo. Koniec rokovania so Švédmi je v nedohľadne a vyzerá to tak, že v súčasnej napätej geopolitickej situácii ostaneme závislí od českých vzdušných síl. Pomôcť by nám pritom, podobne ako Poliakom, mohli práve americké stíhačky F-16.

„Ak má Slovensko záujem o kúpu zrekonštruovaných stíhačiek F-16, môže predložiť žiadosť o ocenenie a zistenie dostupnosti týchto položiek. Americký Úrad pre spoluprácu v oblasti obrany v Bratislave v kooperácii s Agentúrou pre spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti v Spojených štátoch potom určia, či tejto žiadosti môžu Spojené štáty vyhovieť, a to na základe dostupnosti slovenskej požiadavky,“ odpovedala pre Topky.sk hovorkyňa americkej ambasády Stephanie Fitzmaurice.

Koľko by to stálo?

Dobrou správou je, že ceny stíhačiek by pre nás boli rozhodne prijateľnejšie: „Jednou z výhod amerického programu Foreign Military Sales (FMS) je, že umožňuje partnerským národom, ako napríklad Slovensku, nákup amerického vojenského vybavenia za zhruba rovnakú cenu, za akú ho nakupuje americká vláda. FMS je transparentný proces, ktorým sa dosahujú čo najnižšie náklady za tradične drahé, ale sofistikované vojenské vybavenie.“

Veľká výzva našej armáde:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Napriek tomu si ich dovoliť nemôžeme. Navyše, podľa vyjadrení hovorkyne Ministerstva obrany SR Martiny Ballekovej, Američania tieto stroje nechcú prenajať, ale predať. „Ministerstvo obrany SR v rámci prieskumu a zisťovania možností riešenia problematiky taktických lietadiel OS SR zaslalo v druhej polovici roku 2014 americkej strane RFI (Request for Information) ohľadom prenájmu lietadiel F-16. Následne americká strana  v svojej odpovedi uviedla, že vláda USA neposkytuje prenájom lietadiel F-16.“

Oslovili sme aj iné štáty

Američania zďaleka neboli jediní, koho slovenská strana s podobným zámerom oslovila, ako uvádza Balleková: „Ministerstvo obrany SR v rámci analýzy dostupných možností riešenia obmeny taktických lietadiel skúmalo aj iné druhy taktických lietadiel. Vlády Francúzska a Anglicka vo svojej odpovedi uviedli, že neposkytujú prenájom lietadiel.“ Médiami preletela aj informácia, že rokovania so Švédskom, ktoré by nám zabezpečili stíhačky typu Gripen, uviazli na bode mrazu. To však ministerstvo odmieta.

„Nie je pravda, že plán o prenájme stíhacích lietadiel Gripenov zlyhal. Rokovania so švédskou stranou aj naďalej pokračujú. Predmetom rokovaní  sú legislatívne otázky a otázka financií,“ zdôrazňuje Balleková.

Rusi do 2016

Faktom však ostáva, že platnosť Abonentnej zmluvy končí v roku 2016. Čo sa stane s letectvom potom? „Napriek tomu má ministerstvo obrany pripravené tri alternatívy. A to prenájom letových hodín, predĺženie abonentnej zmluvy či dočasná ochrana nášho vzdušného priestoru českou stranou,“ vysvetľuje plány ministerstva.

Bezpečnostné riziká

Opýtali sme sa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa, čo si o celej pre Slovákov nepriaznivej situácii myslí: „Nadzvukové letectvo je kľúčovou spôsobilosťou Ozbrojených síl SR. Vychádzajúc z viacerých kritérií, vrátane geopolitickej reality, ale aj finančných možnosti Slovenska, najvýhodnejším riešením je dohoda na prenájme letových hodín na lietadlách Gripen.“ Túto alternatívu by zrejme uvítali aj na ministerstve.

GRIPEN: Moderná, ekonomická a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MOSR)

„Rovnakou cestou sa vybrali aj naši susedia v Maďarsku a v Česku, čo vytvára možnosti na spoločný výcvik, logistiku a dokonca aj na prípadné spoločné aktivity v ochrane vzdušného priestoru. Som presvedčený, že najhoršou alternatívou by bolo pokračovanie s akoukoľvek ruskou technikou, vrátane neustále poruchových a drahých na prevádzku, strojov MiG-29. Určite by to nebolo rozhodnutie zrelé zodpovednej členskej krajiny NATO a EÚ,“ dodáva Naď otvorene. Ako sa teda rozhodne minister obrany Martin Glváč, to zatiaľ známe nie je.

Viac o téme: Vojenská technikaStíhačkySlovenská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu