Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce čísla, z ktorých padnete na zadok: Slovenskí dôchodcovia si žijú ako "králi"!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Otvorenie druhého piliera vyvolalo na Slovensku veľkú debatu. Po prvých nízkych penziách z druhého piliera ho premiér označil za potápajúci sa pravicový koráb. Široká verejnosť zdieľa názor, že výška väčšina dôchodkov je mizerná. Aká je pravda o slovenských dôchodkoch? Ekonomický expert sa pozrel na ich výšku v celej Európe a toto je výsledok!

Súčasné dôchodky na Slovensku nahrádzajú pôvodný príjem z práce nadpriemerne. Navyše, naši dôchodcovia si môžu dovoliť toľko, čo väčšina bežných občanov a chudobných seniorov je u nás málo! Toto sú závery ekonóma Martina Barta zo Sberbanky. Debatu o výške dôchodkoch rozprúdili prvé vyplatené peniaze z druhého piliera.

"Veľa ľudí bolo prekvapených, že doživotné dôchodky z II. piliera sú nízke. Nie je to však prekvapivá skutočnosť, pretože ide o výplatu anuity iba za desať rokov sporenia," uvádza Barto. Výška dôchodkov sa dá posudzovať podľa neho z rôznych hľadísk. Dôležité je preto poznať absolútnu výšku príjmov dôchodcov.

 

 

 

Šokujúce čísla, z ktorých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Topky)

"V roku 2013 bol medián čistého príjmu za rok na Slovensku 6 737 EUR, u vekovej skupiny nad 60 rokov to bolo 6 336 EUR ročne. Znamená to, že naši dôchodcovia si žijú na približne rovnakej úrovni ako celá populácia," tvrdí analytik.

Nízka chudoba dôchodcov

Dôležitá je aj distribúcia príjmov dôchodcov. Jedným z dôležitých kritérií, ktoré o tom hovoria, je podiel dôchodcov, ktorých príjem je pod hranicou chudoby stanovenou na 60% mediánu príjmu. U nás pod touto hranicou žilo v roku 2013 6,6% dôchodcov, čo je piaty najnižší podiel v Únii, pričom najmenej penzistov pod hranicou chudoby má Luxembursko, a to 5%. Na druhej strane, v Estónsku či Bulharsku viac než štvrtina dôchodcov žije pod hranicou chudoby.

 

Šokujúce čísla, z ktorých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Topky)

Slovensko tak podľa týchto zistení nemá s relatívnou chudobou dôchodcov nijaký veľký problém. Napomáhať tomu bude aj súčasné nastavenie politiky rastu penzií, pretože sa postupne znižujú rozdiely v dôchodkoch vyplácaných z prvého piliera. V porovnaní výšky dôchodkov so starými členskými štátmi však zaostávame. Na vine sú nízke platy.

Na rast dôchodkov existuje podľa Martina Barta iba jediný spôsob. "Jediný spôsob ako zvýšiť dôchodky, je rast platov. Iná cesta k vyšším dôchodkom v budúcnosti nevedie," povedal Barto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu