Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lekár odhalil presný vek, kedy by ste mali prestať piť alkohol: Inak riskujete TOTO zákerné ochorenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Nie je žiadnym tajomstvom, že alkohol nie je zdraviu prospešný. Lekár presne určil, kedy je najlepšie úplne sa zdržať alkoholu, a uviedol presvedčivý dôvod, prečo by úplné vynechanie alkoholu mohlo potenciálne oddialiť nástup vážneho ochorenia.

Výskum, na ktorý upozornila britská Alzheimerova spoločnosť, naznačuje, že nadmerné pitie alkoholu môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku demencie. Konzumácia alkoholu je priamo spojená s úbytkom bielej hmoty v mozgu, čo môže narušiť jeho normálnu funkciu. Doktor Richard Restak, autor knihy „Ako predchádzať demencii“, podrobne opisuje, ako môže alkohol ovplyvniť funkciu mozgu a označuje ho za priamy neurotoxín. Neurotoxín je látka, ktorá poškodzuje, ničí alebo zhoršuje fungovanie nervového systému.

Lekár odhalil presný vek,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzhľadom na potenciálne škody spôsobené alkoholom doktor Restak navrhol vek, v ktorom by ste mali úplne prestať piť, uvádza denník Mirror. „Spýtajte sa sami seba: Prečo pijem? Ak je odpoveď, pretože mi alkohol pomáha zlepšiť náladu a znížiť úzkosť, môžete byť v nebezpečenstve a pravdepodobne je najlepšie prestať úplne,“ napísal. Zároveň prezradil, v akom veku je najlepšie úplne vylúčiť alkohol zo svojej životosprávy. „Dôrazne odporúčam, aby ste vo veku 65 rokov alebo viac úplne a natrvalo vylúčili alkohol zo svojho jedálnička,“ dodal.

Spoločnosť Dementia UK spojila nadmerné pitie alkoholu so špecifickým typom demencie a vysvetlila: „Poškodenie mozgu alkoholom je spôsobené nadmerným pitím alkoholu počas dlhšieho obdobia. Môže byť spôsobené kombináciou príčin vrátane nedostatku vitamínu B1 (tiamínu), toxických účinkov alkoholu na nervové bunky, poranenia hlavy a poškodenia krvných ciev.“ Aby ste sa vyhli poškodeniu mozgu spôsobenému alkoholom, obmedzte príjem alkoholu na maximálne 14 jednotiek za týždeň, rozložených aspoň na tri dni. Medzi ďalšie kľúčové faktory patrí zvládanie stresu, dodržiavanie vyváženej stravy, vyhýbanie sa tabakovým výrobkom, zvýšenie fyzickej aktivity a mentálnej stimulácie a kontrola krvného tlaku, cholesterolu a hmotnosti.

Viac o téme: AlkoholDemenciaSeniori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu