Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Cestovateľka varuje turistov v Európe pred malou chybou: Je to pasca! Ak ju spravíte, dovolenka vás vyjde poriadne draho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Virálne video, ktoré si toto leto pozreli už takmer dva milióny užívateľov TikToku, upozorňuje na jeden malý, nenápadný detail, ktorý môže predražiť vašu dovolenku v obľúbenej turistickej destinácii.

Cestovateľská blogerka Alaya Hablová varovala turistov, aby si pred cestou verejnou dopravou overili, či splnili jeden krátky, ale dôležitý úkon. Inak sa ich dovolenka v Taliansku či inej európskej destinácii môže poriadne predražiť. Turistom v Európe by hrozila pokuta až 200 eur. 

Cestovateľka varuje turistov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nenápadný, malý, žltý prístroj pri vstupe do mestskej hromadnej dopravy môže pôsobiť pre neznalých ako pasca na turistov. "Vždy si overte lístky na vlak a autobus v Taliansku. Už som videla niekoľko bezradných turistov, ktorí museli veľa platiť, pretože si zabudli lístok označiť," uviedla Alaya a poukázala pritom na vnútroštátnu autobusovú aj vlakovú dopravu v Taliansku. 

@laturistafilipina Italy travel tip: Always validate your train and bus tickets in Italy! Ive seen so many clueless tourists who had to pay a lot because they didnt know about ticket validation. #traveltip #italytraveltips #italytravel #italy #italia #rometravelguide #fyp #travel #traveltiktok ♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

Užívatelia jej zároveň pripomenuli, že táto činnosť je celkom bežná aj v iných štátoch Európy. Výnimku v Taliansku tvoria iba lístky zakúpené cez internet. Domáci sa tak stávajú neraz svedkami rozdávania pokút nepozorným turistom. "Naposledy som videla dva páry, ktoré museli zaplatiť veľkú pokutu na ceste vlakom z Milána k jazeru Como, pretože nevedeli, že lístky je potrebné si označiť," upozornila influencerka. 

Taliansky prepravca Italia Rail vysvetľuje na svojej webovej stránke, že v prípade nákupu lístka na internete je potrebné si vybrať dátum a čas cesty vopred. V prípade nákupu lístkov osobne na stanici lístok obsahuje iba dátum, ale nie čas, ktorý je potrebné si označiť pred nástupom do vlaku. 

Cestovateľka varuje turistov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Turistický tip od Hablovej ocenili mnohí užívatelia, ktorí už dostali pokutu v iných európskych hlavných mestách ako napríklad Paríž. "Je to pasca na turistu, robia to aj iné mestá. Stalo sa nám to v Paríži, orazili sme si lístky, ale opustili sme určitú zónu. Museli sme zaplatiť pokutu 70 eur," posťažoval sa jeden z komentujúcich. Rovnaký scenár sa podľa iných užívateľov zopakoval aj v nemeckom Mníchove, tam vyjde pokuta na sto eur. 

Viac o téme: Cestovný lístokTalianskoMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu