Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová správa expertov šokuje: Nad Ukrajinou lietajú neidentifikovateľné objekty, sú všade!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Podľa novej správy Hlavného astronomického observatória Národnej akadémie vied Ukrajiny sa obloha nad Kyjevom hemží zvlášnymi lietajúcimi objektmi, ktoré nemožno vedecky identifikovať ako známe prírodné javy. Objekty sa navyše pohybujú nevídanou rýchlosťou.

Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na lietadlá a drony, je pravdepodobné, že mnohé z týchto takzvaných UFO sú vojenské zariadenia, ktoré sa zdajú byť príliš rýchle na to, aby sa dali identifikovať, špekuluje americká spravodajská agentúra. Ako uvádza portál LiveScience, správa, zverejnená v predtlačovej databáze arXiv, opisuje nedávne kroky, ktoré ukrajinskí astronómovia podnikli na monitorovanie rýchlo sa pohybujúcich objektov s nízkou viditeľnosťou na dennej oblohe nad Kyjevom a okolitými dedinami. Pomocou špeciálne kalibrovaných kamier na dvoch meteorologických staniciach v Kyjeve a Vinarivke, dedine asi 120 kilometrov na juh, astronómovia pozorovali desiatky objektov, "ktoré nemožno vedecky identifikovať ako známe prírodné javy", uvádza sa v správe. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vládne agentúry majú tendenciu označovať takéto objekty ako "UAP", čo je skratka pre "neidentifikované vzdušné javy". “Pozorujeme značné množstvo objektov, ktorých povaha nie je jasná. Vidíme ich všade," uvádza sa v správe. Výskumníci rozdelili svoje pozorovania UAP do dvoch kategórií: kozmické a fantómy. Podľa nich sú kozmické svietiace objekty jasnejšie ako obloha. Tieto objekty sú označené menami vtákov, ako napríklad "dážďovník", "sokol" alebo "orol", a boli pozorované pri samostatnom lietaní, ako aj v letkách, uvádza tím. Naopak fantómy sú tmavé objekty, ktoré sa javia ako "totálne čierne", ako keby absorbovali všetko svetlo navôkol, dodávajú vedci. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: profimedia.sk)

Porovnaním pozorovaní z dvoch zúčastnených observatórií experti odhadli, že fantómy sú široké tri až 12 metrov a pohybujú sa rýchlosťou až 53 000 km/h. Výskumníci nešpekulujú o tom, čo tieto UFO môžu byť, ich práca sa skôr zameriava na metódy a výpočty používané na detekciu objektov. Podľa správy amerického úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby (ODNI) z roku 2021 je však pravdepodobné, že aspoň niektoré UAP sú "technológie nasadené Čínou, Ruskom, iným národom alebo mimovládnym subjektom". 

Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine je opodstatnené podozrenie, že niektoré UAP opísané v novej správe môžu byť spojené so zahraničným sledovaním alebo vojenskými technológiami. Podľa správy ODNI ďalšie možné vysvetlenia UAP zahŕňajú "neporiadok vo vzduchu", ako sú vtáky a balóny, prípadne atmosférické javy ako ľadové kryštály alebo utajované vládne projekty. 

Viac o téme: UFOUkrajinaNeidentifikovateľný lietajúci objekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu