Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah: Hamas opätuje útok

Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy v pondelok 6. mája 2024. Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy v pondelok 6. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramez Habboub)

GAZA - Ozbrojené krídlo organizácie Palestínsky islamský džihád v pondelok uviedlo, že jeho militanti podnikli raketové útoky z územia Gazy smerom na juh Izraela. Išlo pritom o odvetu za izraelské letecké útoky na palestínske územia, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu v pásme Gazy sledujeme online.

Naživo z Gazy

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:40 Biely dom v utorok označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom, informuje o tom agentúra AFP.

21:20 Vyjednávači Izraela a palestínskeho hnutia Hamas by podľa Bieleho čas "rozhodne" mali byť schopní prekonať súčasné nezhody. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby podľa agentúry Reuters uviedol, že Spojené štáty očakávajú dohodu o prímerí "veľmi skoro". V Káhire dnes pokračujú rokovania delegácií znepriatelených strán spoločne so sprostredkovateľmi z Egypta, Kataru i USA, ktoré zastupuje okrem iného šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

20:01 Propalestínske demonštrácie študentov vysokých škôl, ktoré sa začali v apríli v USA, sa už rozšírili aj na prinajmenšom štyri švajčiarske univerzity, informuje o tom agentúra AFP.

19:35 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. Iinformuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

19:20 Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra. Informuje o tom agentúra AP.

18:58 Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

18:23 Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela. Informuje o tom agentúra DPA.

18:05 Humanitárna zóna pri pobreží Pásma Gazy, kam sa má na výzvu izraelskej armády evakuovať zatiaľ 100.000 palestínskych civilistov z východnej časti Rafáhu, nie je úplne bezpečná a nemá dostatočnú infraštruktúru pre taký veľký počet ľudí, varujú niektoré humanitárne organizácie podľa serveru BBC, denníka The New York Times (NYT) a televízia Al-Džazíra. Tento týždeň sa navyše uzavreli oba prechody na juhu, ktorými sa do tejto oblasti dostávala pomoc. Podľa UNICEF sa tam za posledných 24 hodín nedostali žiadne humanitárne dodávky.

17:00 V Káhire sa dnes popoludní začali rokovania delegácií palestínskeho hnutia Hamas, Izraela, Kataru, Spojených štátov a Egypta o prímerí v Pásme Gazy, informovala podľa agentúry Reuters egyptská štátna televízia AlQahera News. Na programe je diskusia o návrhu dokumentu predloženého Egyptom a Katarom, ktorý počíta okrem iného s prímerím v Gaze v dĺžke až 126 dní, s výmenou izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov, so stiahnutím izraelských vojsk z Pásma Gazy a vo finále s ukončením izraelskej blokády oblasti. Hamas podľa Reuters hovorí o poslednej šanci ako oslobodiť rukojemníkov, Izrael sa k návrhom stavia negatívne.

16:31 Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom. Informuje o tom agentúra DPA.

10:43 Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v utorok priznalo, že ostreľovalo pozície izraelských jednotiek sústredených na hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý sa nachádza medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

10:26 Čína v utorok vyzvala Izrael, aby zastavil útoky v meste Rafah v Pásme Gazy. Urobila tak po oznámení izraelskej armády, že prevzala kontrolu nad palestínskou časťou priechodu Rafah na hranici Gazy s Egyptom. Píše o tom agentúra AFP.

8:30 Izraelská armáda potvrdila, že v noci z pondelka na utorok prevzala operačnú kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah, ktorý sa nachádza na hraniciach Egypta a Pásma Gazy. Jej vojaci v súčasnosti oblasť prehľadávajú. Informujú o tom agentúry Reuters, AFP a AP.

8:04 Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že jej jednotky operujú v niektorých oblastiach na východe Rafáhu v južnej časti Pásma Gazy. Podľa nej bola z oblasti bojov evakuovaná väčšina obyvateľstva, napísala agentúra Reuters.

7:55 Izraelský vojenský rozhlas v utorok ráno informoval, že izraelské jednotky prevzali kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah, ktorý sa nachádza na hraniciach Egypta a Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá dodala, že izraelská armáda vydá k situácii oficiálne stanovisko.

7:12 Približne 600-tisíc deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF). Zároveň sa vyslovil proti ich nútenému premiestneniu po tom, čo Izrael vyzval na evakuáciu pred svojou plánovanou pozemnou ofenzívou do tohto mesta, informuje agentúra AFP.

6:26 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v pondelok vládu v Izraeli i militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, aby "urobili niečo navyše v záujme dosiahnutia dohody a zastavenia v súčasnosti prebiehajúceho utrpenia". Informuje agentúra Reuters.

6:25 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok privítal rozhodnutie palestínskeho hnutia Hamas prijať návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy, ktorý predložili Egypt a Katar. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:19 Pozemná invázia do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy by bola "neprijateľná", uviedol v pondelok večer generálny tajomník OSN António Guterres. Izraelské nálety na východnú časť Rafahu si medzitým vyžiadali najmenej päť obetí na životoch, informuje agentúra AFP.

Palestínski militanti raketami útočili na územie Izraela

Brigády al-Kuds oznámili, že cieľom ich útokov boli izraelské mestá Sderot, Nir Am a obývané oblasti na juhu Izraela pri hraniciach s Pásmom Gazy. Izraelská armáda informovala, že v komunitách blízko Pásma Gazy sa ozývali sirény leteckého poplachu.

Izrael v pondelok letecky bombardoval východnú časť mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že jeho vojnový kabinet bude pokračovať v operácii v Rafahu s cieľom vystupňovať tlak na Hamas, aby prepustil zvyšných izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, i v záujme dosiahnutia ďalších vojenských cieľov krajiny.

Agentúra Reuters v noci na utorok citovala nemenovaného amerického predstaviteľa, podľa ktorého sú USA pre najnovšie izraelské nálety na Rafah znepokojené, nedomnievajú sa však, že predstavujú rozsiahlejšiu vojenskú operáciu do husto obývaných častí tohto mesta.

Netanjahu bombardovaním Rafahu ohrozuje dohodu o prímerí v Gaze

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyzval v pondelok amerického prezidenta Joea Bidena na intervenciu v záujme zabrániť "ďalšej masakre" v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kde hrozí pozemná izraelská vojenská ofenzíva, informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Podľa jordánskeho panovníka by útok na Rafah, kde sa v súčasnosti nachádza približne 1,4 milióna vysídlencov a utečencov pred vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Gaze, viedol k novej masakre.

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí zároveň v pondelok uviedol, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohrozuje dohodu o prímerí v Gaze bombardovaním Rafahu. "Vyvinulo sa obrovské úsilie na vytvorenie dohody o výmene, ktorou sa dosiahne prepustenie rukojemníkov a prímerie. Hamas dal ponuku. Ak Netanjahu skutočne chce dohodu, bude o nej seriózne rokovať. Miesto toho však ohrozuje dohodu o prímerí bombardovaním Rafahu," napísal šéf jordánskej diplomacie na sociálnej sieti X.

Izrael v pondelok letecky bombardoval východnú časť mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že jeho vojnový kabinet bude pokračovať v operácii v Rafahu s cieľom vystupňovať tlak na Hamas, aby prepustil zvyšných izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, i v záujme dosiahnutia ďalších vojenských cieľov krajiny.

Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy v pondelok 6. mája 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramez Habboub)

Ozbrojené krídlo organizácie Palestínsky islamský džihád v pondelok uviedlo, že jeho militanti podnikli raketové útoky z územia Gazy smerom na juh Izraela. Išlo pritom o odvetu za izraelské letecké útoky na palestínske územia. Brigády al-Kuds oznámili, že cieľom ich útokov bolo izraelské mesto Sderot, neďaleký kibuc Nir Am i ďalšie obývané oblasti na juhu Izraela pri hraniciach s Pásmom Gazy.

Katar medzitým oznámil, že jeho delegácia v utorok pricestuje do Káhiry na obnovené nepriame vyjednávania medzi Izraelom a Hamasom cez sprostredkovateľov. Katarské ministerstvo zahraničných vecí súčasne označilo odpoveď Hamasu na návrh dohody o prímerí za "pozitívnu", píše Reuters.

Vedenie Hamasu v pondelok súhlasilo s návrhom dohody o prímerí, ktorú predstavili sprostredkovatelia z Kataru a Egypta, Izrael však uviedol, že tento návrh je pre neho neprijateľný, pripomína Reuters. Úrad premiéra Netanjahua však informoval, že Izrael napriek tomu vyšle svoju delegáciu na schôdzku so sprostredkovateľmi v záujme dosiahnuť prijateľnú dohodu.

Viac o téme: útok IzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu