Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Príčinu úmrtia ľudí nájdených v bunkri Vlčia hradba v Poľsku sa nepodarilo zistiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Kostrové ostatky 24. februára objavila skupina Latebra špecializujúca sa na vyhľadávanie historických artefaktov v komplexe bunkrov Wolfsschanze (Vlčia hradba), následne ich zaistila polícia.

archívne video

V Trnave hľadajú pozostatky barbakanu: Uviedol to archeológ Hrnčiarik (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Forenzný znalec ich prehliadol pod dozorom prokuratúry, ktorá sa usilovala zistiť, či bol spáchaný trestný čin. Vyšetrovanie však koncom marca pre nedostatok dôkazov zastavili, uviedol Brodowski v písomnom stanovisku pre AP.

"Znalec uviedol, že ide o kostrové ostatky najmenej štyroch osôb. Traja boli pravdepodobne muži v strednom veku, štvrtou osobou bolo dieťa, ktorého presný vek ani pohlavie sa nepodarilo určiť," dodal Brodowski. Dôvodom je pokročilý rozklad desiatky rokov od smrti osôb.

Systém bunkrov s nemeckým názvom Wolfsschanze (v preklade Vlčia hradba) bol v rokoch 1941 až 1944 jedným z Hitlerových hlavných stanov. Tvorí ho približne 200 vojenských objektov ukrytých hlboko v lesoch na území dnešného Poľska. Plukovník Claus Stauffenberg sa tu 20. júla 1944 pokúsil o neúspešný bombový atentát na Hitlera. Nacistické vojská komplex pred ústupom čiastočne zničili; v súčasnosti slúži ako celoročne otvorené múzeum.

Viac o téme: úmrtiePríčinaPoľskoVlčia hradba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu