Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách: Taktiež zadržala takmer 200 ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen))

BOSTON — Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Približne 100 ľudí bolo zadržaných pri odstraňovaní nepovoleného stanového tábora v areáli Northeastern University v Bostone. Polícia podľa vyhlásenia univerzity zasiahla po tom, čo niektorí demonštranti začali vykrikovať antisemitské heslá vrátane "Zabíjajte židov". "Takú nenávisť v našom kampuse nemôžeme tolerovať," uviedla univerzita. Medzi študentov sa navyše infiltrovali "profesionálni organizátori", ktorí nemajú ku škole žiadny vzťah.

Protestujúci si napriek varovaniam zriadili nepovolený tábor

V areáli Arizonskej štátnej univerzity v meste Tempe polícia zadržala 69 ľudí za vniknutie na jej pozemok a zriadenie nepovoleného tábora. Väčšina protestujúcich nebola študentmi, učiteľmi alebo zamestnancami univerzity. Ďalších 23 ľudí zadržala polícia v areáli Indiana University v Bloomingtone, kde protestujúci takisto napriek varovaniam zriadili nepovolený tábor. Informoval o tom denník Indiana Daily Student.

Polícia odstránila propalestínske tábory
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen))

Aktivisti požadujú prímerie vo vojne Izraela s Hamasom

Protesty proti vojne, ktorú Izrael v reakcii na útok palestínskych extrémistov vedie v Pásme, sa začali pred niekoľkými dňami na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Neskôr sa rozšírili do viacerých ďalších univerzít vrátane Yaleovej univerzity v New Havene a University of Southern California (USC) v Los Angeles. Aktivisti požadujú prímerie vo vojne Izraela s Hamasom, ako aj to, aby vysoké školy prerušili vzťahy s Izraelom krajinou a so spoločnosťami, ktoré podľa nich z konfliktu profitujú.

Protesty proti vojne v Pásme Gazy poznačili aj sobotňajšie stretnutie novinárov akreditovaných v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom, ktorý sa konal v hoteli Hilton. Príchod hostí sprevádzali demonštranti výkrikmi "hanba". Počas slávnostnej večere bola z okna na hornom podlaží vyvesená obrovská palestínska vlajka. Viac ako dve desiatky palestínskych novinárov napísali tento týždeň otvorený list, v ktorom vyzvali svojich amerických kolegov, aby večeru bojkotovali. Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku bolo od začiatku vojny v Gaze 7. októbra zabitých najmenej 97 novinárov vrátane 92 Palestínčanov. Najmenej 16 ďalších utrpelo zranenia.

Viac o téme: Polícia UniverzityBostonPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu