Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Na motoristov sa usmialo šťastie: Benzín opäť zlacnel! Analytik v tom má jasno, TAKTO sa budú vyvíjať ceny

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po dlhých týždňoch čakania si motoristi môžu opäť trochu vydýychnuť. Po tom, čo ceny palív, snáď, dosiahli na toto obdobie svoj vrchol, začali postupne klesať. Aj keď je medzi litrom nafty a benzínu stále rozdiel takmer 10 centov, analytici majú pre majiteľov áut ďalšie dobré správy. Zlacňovaniu palív totiž údajne nie je ešte koniec!

 

Archívne VIDEO Hlas-SD podporí každý návrh, ktorý povedie k zníženiu ceny pohonných hmôt

Hlas-SD podporí každý návrh, ktorý povedie k zníženiu ceny pohonných hmôt (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Po tom, ako sa ceny benzínu na niekoľko týždňov zastabilizovali na hodnote 1,667 eura za liter, sa motoristi dočkali mierneho zlacnenia. Aktuálne sa liter 95-oktánového benzínu pohybuje na úrovni zhruba 1,647 eura za liter. Koncom minulého týždňa poklesla aj ropa, ktorá sa dostala pod hranicu 1,53 eura, následne však opäť stúpla a aktuálne za liter nafty motoristi zaplatia 1,535 eura. Najlacnejšie pohonné hmoty majitelia áut nájdu na Orlen čerpacej stanici, kde za liter benzínu zaplatia 1,587 eura a za liter nafty 1,475 eura. 

Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Ak by sme sa pozreli na priemerné ceny palív v rámci krajín Európskej únie, zistili by sme, že k 6. máju stál liter benzínu 1,66 eura. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak liter zdražel o 0,001 eura. Naopak, liter nafty sa drží na rovnakej úrovni, ako minulý týždeň, a to 1,541 eura. 

Na čo sa však majú pripraviť motoristi v blízkej dobe? Podľa komoditného analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord čakajú na vodičov viaceré dobré správy. "V najbližších dvoch týždňoch ceny poklesnú o ďalšie 4 centy na liter. Dôvodom je zníženie cien ropy a veľkoobchodných marží na celom európskom trhu. Vývoj je prekvapujúci, keďže stále platí ťažobný limit kartelu OPEC a podľa posledných správ by mal byť predĺžený až do konca roka," napísal pre Topky.sk. Ako dodal, konflikt na Blízkom východe nemá už vplyv, keďže Irán nemá v úmysle zablokovať Hormuzský prieliv.

Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: oPeniazoch)
Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: oPeniazoch)

"Naopak plánuje navýšiť svoju produkciu a export ropy. V lete nepočítame s výrazne nižšími cenami a mali by stagnovať na súčasnej úrovni. Globálna spotreba je rekordne vysoká a stále rastie. Spomínaný ťažobný limit kartelu OPEC spôsobuje mierny deficit ropy na trhu. Taktiež nečakáme ani prudké zdražovanie. Energetická situácia je stabilizovaná a momentálne nehrozia výpadky v dodávkach ropy či ropných produktov," uzavrel. 

Ceny ropy išli nahor

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas. 

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa vo štvrtok o 7.27 h SELČ predával po 79,42 USD (73,93 eura). To bolo o 43 centov alebo 0,54 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 35 centov alebo 0,42 % na 83,93 USD za barel.

Analytik finančných trhov: Ceny nafty sa mierne odrazili od svojho krátkodobého minima

Ceny pohonných hmôt v 18. týždni (29.04. - 06.05.) podľa analytika finančných trhov XTB Mareka Nemkyho stagnovali. Ceny nafty sa nepohli z miesta a ostali na úrovni 1,541 €/l, zatiaľ čo ceny benzínu vzrástli, avšak iba o 0,001 €/l, teda o 0,06 % na cenu 1,66 €/l.

"V danom týždni sa ceny ropy prepadli a nakoniec uzavreli na cene 82,96 dolárov za barel, čo bolo o 7,3 % nižšie v porovnaní s predošlým týždňom. Dôvodom bol primárne nárast zásob v USA, ktorý naznačoval slabnúci dopyt. V tomto týždni po prepade cien však pozorujeme miernu stagnáciu a ceny ropy sa pohybujú na úrovni 84 dolárov za barel, čo je o 1,27 % vyššie," napísal v analýza. 

Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: XTD)

Avšak, mierny nárast cien prišiel primárne z dôvodu poklesu zásob v USA, no stabilizácia cien po silnej korekcii prichádza pravidelne, takže to nebolo podľa Nemkyho žiadne prekvapenie. "Pred sezónou sa postupne opäť rozbehli americké rafinérie a ich výkon bol o 1 p.b. vyššie ako v predošlom týždni na úrovni 88,5 %, avšak stále to je výrazne menej ako v minulom roku, kedy pred sezónou bol výkon rafinérií až na 91 % z celkovej kapacity. To stále naznačuje slabší dopyt v Spojených Štátoch po pohonných hmotách a výraznejší impulz na rast cien ropy tak chýba," konštatoval. 

Ako dodal, z východu však prichádzajú o niečo pozitívnejšie dáta, kedy tie o zahraničnom obchode v Číne naznačili silnejší dopyt. Čína importovala v mesiaci apríl približne 10,88 miliónov barelov denne, čo bolo o 5,45 % viac ako v predošlom roku.

Na motoristov sa usmialo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: XTD)

"Čo sa týka geopolitických rizík, tak prímerie medzi Hamasom a Izraelom sa nepotvrdilo, práve naopak. Vyzerá to tak, že Izrael spustil jednu z posledných operácii v Gaze, a to útok na južnejšiu časť mesta. Debaty o prímerí však ešte neskončili, zatiaľ si trh tohto rizika nevšíma, keďže riziko zapojenia Iránu do konfliktu postupne upadlo. Čo sa týka veľkoobchodných cien pohonných hmôt v Rotterdame, tak zatiaľ čo benzín pokračoval v poklese, tak ceny nafty sa mierne odrazili od svojho krátkodobého minima. Na Slovensku sa však zatiaľ zlacnenie veľkoobchodných pohonných hmôt a ropy neprejavilo v štatistických dátach, ktoré sú o týždeň pozadu. Z toho dôvodu tak priestor na zlacnenie ešte je. Trh s ropou je taktiež ešte naďalej v klesajúcom trende a silnejší impulz na oživenie zatiaľ nevidíme. V tomto mesiaci sa však už postupne naštartuje sezónnosť a pokles cien sa tak môže zastaviť. Dôležité bude taktiež júnové zasadnutie OPEC, ktoré môže naďalej predĺžiť reštrikcie a pokračovať v obmedzovaní ponuky, čo by opäť vyvolávalo tlak na rast cien," uzavrel. 

Kompletný prehľad o cenách pohonných hmôt nájdete na stránke O peniazoch.

Viac o téme: Čerpacie staniceCeny pohonných látokFinlordBoris TomčiakCeny benzínuCeny palívCeny nafty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu