Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Britský premiér bije na poplach: Putin sa nezastaví na poľskej hranici

Britský premiér Rishi Sunak
Britský premiér Rishi Sunak (Zdroj: TASR/Phil Harris/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Ak Rusko vyhrá na Ukrajine, prezident Vladimir Putin sa „nezastaví na poľských hraniciach“, varoval britský premiér Rishi Sunak. Aby sa takémuto scenáru zabránilo, Veľká Británia prisľúbila svoj doteraz najväčší balík pomoci.

Pred viac ako dvoma rokmi Rusko spustilo agresívnu vojnu proti svojmu susedovi Ukrajine. Odvtedy aj Európa žije strachom, že by raz mohli vpochodovať ruské jednotky aj do ďalších krajín. Aj britský premiér Rishi Sunak je čoraz viac znepokojený najnovším vývojom vojny na Ukrajine.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 789 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Premiér varuje pred možným útokom na Európu

Keď v pondelok predstavil najväčší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v histórii Británie, varoval, že Vladimir Putin sa „nezastaví na poľských hraniciach“. Sunak zdôvodnil ďalšiu britskú pomoc Ukrajine „brutálnymi ambíciami Ruska“, ktoré ohrozujú ostatné európske krajiny. Sunak konkrétne spomenul Poľsko, kde sa v utorok stretne s premiérom Tuskom a generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom. Britský premiér odcestuje v stredu do Berlína.

Británia posiela na Ukrajinu viac bojových člnov, bezpilotných lietadiel, protilietadlových rakiet a munície

Celkovo chce britská vláda poskytnúť Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc v hodnote 580 miliónov eur. Premiér Sunak prisľúbil okrem iného dodávku bojových člnov, bezpilotných lietadiel, protilietadlových rakiet a miliónov kusov munície. Okrem toho Spojené kráľovstvo podporí Kyjev pri odrádzaní od ruských útokov na súši, na mori a vo vzduchu životne dôležitým vybavením vrátane približne 400 vozidiel, 1 600 jednotiek munície a 4 miliónov nábojov. Ukrajine bude poskytnutých viac ako 1 600 útočných a protilietadlových rakiet, ako aj ďalšie presne navádzané strely „Storm Shadow“ s dlhým doletom, ako aj 160 vozidiel „Husky“, 162 obrnených vozidiel a 78 terénnych vozidiel, informuje britský "Mirror". Balenie tiež obsahuje 60 člnov ako aj námorné delá.

Sunak bije na poplach: Toto sa stane, ak Putin vyhrá vojnu na Ukrajine

"Obrana Ukrajiny pred brutálnymi ambíciami Ruska je kľúčová pre našu bezpečnosť a pre celú Európu," uviedol britský premiér Rishi Sunak vo vyhlásení pred návštevou Poľska. Ak Rusko vyhrá na Ukrajine, prezident Vladimir Putin sa „nezastaví na poľských hraniciach“, varoval.

Do Varšavy príde aj Stoltenberg

Do Varšavy v utorok príde britský premiér Rishi Sunak a šéf NATO Jens Stoltenberg. Dnes to oznámil predseda poľskej vlády Donald Tusk. Rokovania sa budú týkať bezpečnosti, píše agentúra čtk.

"Ide o pokračovanie mojej misie s cieľom posilniť pozíciu Poľska v bezpečnostnej politike," povedal o utorkovej návšteve Sunaka a Stoltenberga Tusk. "Bezpečnosť Poľska je tým, na čo zameriavam pozornosť. Sme na správnej ceste. Nikdy som nemal tak pozitívny dojem, že ľudia v Európe počúvajú hlas Poľska," uviedol aj Tusk podľa agentúry Reuters.

Poľským premiérom je Tusk od vlaňajšieho decembra, kedy ním vedená proeurópska koalícia po ôsmich rokoch vystriedala u vlády národných konzervatívcov. Tusk sľúbil, že napraví vzťahy Poľska s jeho západnými spojencami, ktoré sa podľa neho za predchádzajúcej vlády zhoršili.

Poľsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu patrí ku krajinám, ktoré napadnutú krajinu najviac podporujú a cez jeho územie mieri vojenská pomoc na Ukrajinu.

Viac o téme: UkrajinaVojenská pomocRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu