Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bruselu to nevyšlo: Ruská ekonomika PORASTIE najrýchlejšie! Premieta sa to aj na svetových cenách pohonných hmôt

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Palivo patrí k najviac spotrebovaným produktom z rafinovanej a čistej ropy. Bez neho by súčasný svet nevedel existovať. Vylúčením exportu a importu, ktoré sú priamo závislé na rôznych formách prepravy, by došlo k izolácii a zániku svetovej ekonomiky. Ceny za benzín a naftu sa však v rôznych regiónoch sveta menia. Takto vyzerá súčasný stav. Vypovedá to aj o ekonomickej sile Ruska.

archívne video

Minister Tomáš Taraba vyzýva firmy k dekarbonizácii (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hnacou silou svetovej ekonomiky je ropa a bude to tak ešte nejaký čas. Podzemné zásoby tohto tekutého zlata sa síce dochádzajú, ale v najbližšej dobe nehrozí jej nedostatok. Priemerná cena benzínu na celom svete je 1,33 amerického dolára za liter. Hovoríme len o priemere, pretože medzi krajinami sú podstatné rozdiely.

Spojené štáty sú výnimkou

V podstate by sa dalo odrážať od všeobecnej znalosti, ktorá hovorí, že "bohatšie krajiny majú vyššie ceny pohonných hmôt, zatiaľ čo v chudobnejších krajinách a tam, kde sa ťaží a vyváža ropa, sú ceny tekutého zlata výrazne nižšie". Uvádza to Global Petrol Prices. Pri tomto tvrdení určite mnohí z vás myslia na USA. V ich prípade toto všeobecné pravidlo celkom neplatí. Spojené štáty sú totiž ekonomicky vyspelou krajinou, ale ceny za pohonné hmoty sú na ich území sú nízke. 

Bruselu to nevyšlo: Ruská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozdiely v cenách pohonných hmôt pre jednotlivé krajiny ovplyvňujú najmä dane a dotácie na benzín. Cena ropy na svetovom trhu tiež kolíše, ale je pevná pre celý svet. To, že v ten istý deň nestojí benzín na každej čerpacej stanici na svete rovnakú sumu, spôsobujú dane. Preto je maloobchodná cena benzínu v jednotlivých krajinách rozdielna. 

Dňa 15. apríla to vyzeralo s cenami pohonných hmôt (benzín s oktánovým číslom 95) vo svetovom meradle nasledovne. Pri krajinách, kde je znázornená hviezdička (*) sa ceny aktualizujú na týždennej báze. Pri ostatných každý mesiac, upozorňuje web.  

Benzín v Európe nie je lacný 

Najmenej za palivo zaplatíme v Iráne (0,027 eur/l), pričom do jedného eura za liter benzínu by ste zaplatili až v 42 krajinách. Na druhej strane v tomto zozname sú aj regióny, kde je voda drahšia ako palivo. Rusko, ktoré vedie od 24. februára 2022 vojnu na Ukrajine, má v poradí 15. najnižšie ceny za pohonné hmoty (0,555 eur/l). Naproti tomu USA, ktoré podporuje Ukrajinu od začiatku konfliktu, je až na čísle 38. Za liter benzínu by ste tu zaplatili takmer celé euro (0,971 eur/l).

Bruselu to nevyšlo: Ruská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V Európe sa v polovici apríla tankovalo za najlacnejšie ceny v Bielorusku (0,679 eur/l) a v rámci Európskej únie na Malte (1,340 eur/l). Na Slovensku bol benzín toho dňa ešte drahší (1,680 eur/l), dokonca aj v porovnaní so susedným Českom (1,575 eur/l). Suverénne najdrahšie pohonné hmoty však boli v Hong Kongu, kde sa ceny vyšplhali do obrovských výšok (2,990 eur/l). 

Ruská ekonomika napreduje 

Na situáciu v Rusku upozornil aj Medzinárodný menový fond (MMF). "Ekonomika Ruskej federácie pre tento rok porastie o 3,2 percenta, čím prekoná všetky vyspelé ekonomiky sveta, vrátane USA," uviedol MMF pre Bussines Insider. Pre budúci rok by však mala klesnúť na úroveň 1,8 percenta. Súčasný stav si MMF vysvetľuje vysokou mierou investícii a veľkou spotrebou v súkromnom sektore Ruskej federácie. 

Bruselu to nevyšlo: Ruská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sankcie Európskej únie nezabrali, ako Brusel dúfal. Zahraničné firmy síce v čase ich uvalenia opúšťali hromadne Rusko, no Moskva stihla zabaviť 387 miliónov dolárov. Vývoz ropy do Indie a Číny a obchádzanie cenového stropu v krajinách G-7 pomohlo Rusku ešte viac posilniť export. Navyše objem obchodu medzi Ruskom a Čínou za rok 2023 vzrástol na rekordných 240 miliárd dolárov. Prispeli k tomu aj veľké západné krajiny, ktorý odmietajú obchodovať s podľa ich slov "ruským agresorom". 
 

Viac o téme: GrafEkonomikaCenyPohonné hmotyRuskoMoskva2024Ekonmický rast
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu