Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ekvádor ukončil pracovný týždeň: Pre sucho tam nemajú elektrinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Mladí reportéri pre životné prostredie - Samuel Nemček, Sofia Hlavatá)

QUITO - Úrady v Ekvádore v stredu nariadili ukončenie aktuálneho pracovného týždňa z dôvodu energetickej krízy. Zamestnanci vo verejnom aj súkromnom sektore majú ostať doma vo štvrtok aj v piatok. Krajinu trápi sucho, čo spôsobuje problémy vodným elektrárňam, informuje agentúra AFP.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa uviedol, že energetická kríza je dôsledkom environmentálnych faktorov, ale aj korupcie a nedbanlivosti. Krajina aktuálne zažíva výpadky elektriny, ktoré trvajú aj šesť hodín. Nádrž vodnej elektrárne Mazar na juhu krajiny je podľa prezidenta úplne prázdna, zatiaľ čo zásoby neďalekej priehrady Paute dosahujú iba štyri percentá.

archívne video

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Noboa ešte v utorok vyhlásil pre energetický sektor stav núdze a odvolal z funkcie ministerku energetiky Andreu Arrobovú. Nariadil tiež vyšetrovanie podozrení z korupcie v súvislosti s výrobou elektriny, pričom neuviedol žiadne podrobnosti. Nielen Ekvádor zažíva energetickú krízu, sucho trápi aj susednú Kolumbiu. Tá pre nízke hladiny vody pozastavila vývoz elektriny do Ekvádoru, čo situáciu v tejto krajine ešte zhoršilo, dodáva AFP.

Viac o téme: ElektrinaSuchoEkvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu