Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, uviedol Borell

Josep Borell
Josep Borell (Zdroj: Twitter/AZgeopolitics)

BRUSEL - Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií proti Iránu. Diplomatická služba Európskej únie začne na návrhu pracovať, uviedol v utorok v Bruseli šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Ako napísala agentúra AFP, po utorkovom mimoriadnom online rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ Borrell povedal, že blok sa bude snažiť sprísniť opatrenia proti dodávkam zbraní z Iránu – vrátane bezpilotných lietadiel Rusku a rakiet pre spojencov Teheránu na Blízkom východe.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa agentúry Reuters takýto návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj Borrell, ktorý dodal, že diplomatická služba Európskej únie bude v najbližších dňoch na návrhu pracovať tak, aby o ňom ministri mohli diskutovať na budúci pondelok na svojom stretnutí v Luxemburgu.

Vôbec prvý priamy raketový a dronový útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý sa pripisuje Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve. Zahynulo tam sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Viac o téme: RaketySprísnenieSankcieIránDronyJosep Borell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu