Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, tvrdí Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľsko by malo vzhľadom na ruské letecké útoky na susednú Ukrajinu lepšie chrániť svoj vzdušný priestor. "Našou dnešnou úlohou je použiť každý systém na obranu vzdušného priestoru, aby bolo Poľsko rovnako bezpečné ako Izrael," povedal premiér Donald Tusk v utorok vo Varšave po zasadnutí kabinetu. Informovala o tom agentúra DPA.

Izraelu sa počas víkendového iránskeho útoku podarilo zlikvidovať takmer všetky rakety a drony, zatiaľ čo Ukrajine sa darí zachytiť len tretinu ruských rakiet. "Z toho vyplýva, že na zlepšenie bezpečnosti musíte kontrolovať vzdušný priestor nad vaším územím," konštatoval Tusk.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Tusk ďalej uviedol, že Poľsko sa preto chce pripojiť k projektu pozemného integrovaného európskeho systému protivzdušnej obrany European Sky Shield (ESSI), ktorý iniciovalo Nemecko. V súčasnosti sa na ňom podieľa približne 19 krajín. Počíta s tým, že viaceré európske krajiny si spoločne zaobstarajú nemecký systémy protivzdušnej obrany Iris-T, ktorým vyplnia medzery v ochrannom dáždniku NATO v Európe.

Poľsko je jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny, ktorá sa bráni vojenskej agresii Ruska. Plní tiež dôležitú úlohu ako centrum západnej vojenskej pomoci Kyjevu. Rusko preto považuje Poľsko za nepriateľa.

Viac o téme: PosilneniePoľskoDonald TuskProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu