Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristický útok pri Moskve, Putin prehovoril k národu: TOTO hovoria experti, čo nesedí na ruskej verzii?

Zosnoval teroristický útok sám Putin? Zobraziť galériu (2)
Zosnoval teroristický útok sám Putin? (Zdroj: SITA/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev, Sergei Vedyashkin)/Moscow News Agency via AP)

MOSKVA - Čo vie ruský prezident Vladimir Putin o teroristickom útoku IS na moskovskú koncertnú sieň, ktorý si vyžiadal vyše 100 mŕtvych? Dokonca sa špekuluje, že útok mohol zosnovať vodca Kremľa. Toto o tom hovoria odborníci na východnú Európu.

Vladimirovi Putinovi trvalo 19 hodín, kým prehovoril po teroristickom útoku na moskovskú koncertnú sálu, ktorý si vyžiadal viac ako 100 mŕtvych. Vodca Kremľa sa vo svojom prejave nezmienil o Islamskom štáte, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za útok. Namiesto toho tvrdil, že útočníci mali väzby na Ukrajinu. Kyjev vehementne protirečí týmto vyjadreniam. Medzitým vyvstávajú otázky, či Putin vôbec nezinscenoval útok sám.

Teroristický útok v Moskve

Podľa expertov sa Putin pravdepodobne nepodieľal na teroristickom útoku v Moskve

Dvaja experti na východnú Európu Alexander Dubowy a Ulrich Schmid komentovali túto teóriu vo švajčiarskom denníku „20 Minutes“. Dubowy účasť Putina vylučuje, čo by bolo zrejmé aj z dlhého mlčania po teroristickom útoku. "Tentoraz čakal na prejav 19 hodín. Očividne bol prekvapený a chcel si pripraviť svoj príbeh. Potom sa budú hľadať vinníci a tí sa budú musieť vzdať svojich postov." Ulrich Schmid sa na druhej strane domnieva, že špekulácie o účasti Kremľa sú menej absurdné. "Autorstvo bombových útokov na ruské domy v roku 1999 stále nie je jasné - boli to čečenskí bojovníci alebo ruská tajná služba? V každom prípade Putin využil tento teroristický útok na ospravedlnenie začiatku druhej čečenskej vojny." Politológ sa však domnieva, že je pravdepodobné, že za útokom stál IS. Jedným z motívov islamistov by bola pomsta za ruské útoky v Sýrii v roku 2015.

Teroristický útok pri Moskve,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Politológovia vyslovili prognózu vývoja na Ukrajine po útoku IS

Obaja experti tiež považujú za nepravdepodobné, že by do toho boli zapojené USA alebo Ukrajina. Podľa Alexandra Dubowyho ukrajinská tajná služba už zaútočila na ruský ropný priemysel, zatiaľ však nie na žiadne civilné ciele. To by nezodpovedalo štýlu tajnej služby. Experti z východnej Európy sa tiež domnievajú, že útok spočiatku nepoškodí Putinovu povesť v Rusku. Ale stále by to pre neho mohlo byť problémom, ak by sa ukázalo, že útoku sa dalo zabrániť. "Putin potom už nebude tým silným mužom, ktorý dokáže ochrániť Rusko. A slabosť mu neodpustia," povedal pre "20 minút" Alexander Dubowy. Experti spočiatku neočakávajú žiadne bezprostredné dôsledky pre vojnu na Ukrajine po teroristickom útoku.
 

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinTeroristický úrok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu