Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Okradnutý Dominik upadol v Nemecku do diabetickej kómy: Prevoz na Slovensko by stál desiatky tisíc eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN/BRATISLAVA - Slováka Dominika (26) postihol pri ceste za prácou do Nemecka krutý osud. Tam ho okradli a zobrali mu aj inzulín. Upadol do diabetickej kómy a odvtedy leží už šesť týždňov v nemocnici.

Dominikovi nechcel na ulici nikto pomôcť, mysleli si, že je opitý, pritom on bojoval o život, píšu noviny.sk. "Dominik zostal bez inzulínu na stanici. Ako prišiel s policajtami do nemocnice, tak skolaboval. Dlhé dve hodiny ho oživovali, prasklo mu tenké črevo, ktoré mu museli operovať. zostalo mu len 50 cm," povedala Dominikova priateľka Vlasta Popovičová. 

Po operácii upadol do kómy, dostal silnú otravu krvi. Lekári mu dávali len 5-percentnú šancu na prežitie. Napokon to zvládol. "Zobudili ho z umelého spánku až po troch týždňoch. Ešte je v bdelej kóme, začal reagovať na podnety, pritakáva, vie ukazovať," uviedla Popovičová. 

Dominikov stav je však stále vážny. Potrebuje tiež psychickú podporu, preto sa ho rodina pokúša previezť na Slovensko. Lenže taký prevoz je veľmi drahý. Musel by prebehnúť letecky a musel by byť pri ňom lekár. Dominik žiaľ nemal cestovné poistenie a tak poisťovňa odmietla prevoz uhradiť.

"Sociálne, či rodinné dôvody, želanie rodiny, či poistenca nie sú dôvody na mimoriadny prevoz. Mimoriadny prevoz poisťovňa prehodnocuje vo výnimočných prípadoch - napríklad ak je poistenec v zahraničí hospitalizovaný dlhšie ako 90 dní alebo ak je predpoklad, že po uplynutí tejto doby finančná náročnosť liečby bude prevyšovať náklady na jeho prevoz na Slovensko," povedala hovorkyňa VŠZP Eva Peterová. 

Okradnutý Dominik upadol v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Pri cestách a pobyte v zahraničí ak ide o Európu je najlepšie nespoliehať sa iba na EPZP, ale skombinovať ho s komerčným cestovným poistením. Jeho výhodou sú asistenčné služby v prípade potreby," vysvetlila Eva Jacková, manažérka pre komunikáciu v Slovenskej asociácii poisťovní.

Dominik v nemčine takmer vôbec nekomunikuje, nerozumie lekárom ani sestričkám."Chceme ho dostať na Slovensko, pretože nutne potrebuje psychickú podporu. Je veľmi smutný, plače, nevie čo sa s nim robí, čo mu robia, čo sa s ním deje," povedala Popovičová. 

Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo je pre MZ i zdravotníkov neprijateľný (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

V súvislosti s prevozom na Slovensko zriadila rodina zbierku na transparentnom účte. Výzva s prosbou o pomoc sa stala na sociálnej sieti už za jeden deň virálnou. Dominikova priateľka aj matka sú momentálne na vlastné náklady v Nemecku. V práci si museli zobrať dovolenku a neplatené voľno. Dúfajú, že sa im Dominika podarí dostať domov.

Viac o téme: NemocnicaZbierkaPrevozNemeckoDominikDiabetická kóma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu