Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň dvanásty (7. marec 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (11)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: TOpky.sk)

KYJEV - Už dvanásť dní trvá ruská invázia Ukrajiny. Z Mariupoľa sa pokúšali dvakrát evakuovať civilistov, to sa však nepodarilo. Rusi strieľali aj po utekajúcich ľuďoch, mnohých civilistov zranili a hlásia aj mŕtvych. Tretie kolo mierových rokovaní sa malo konať dnes.

 

Naživo z Kyjeva

22:09 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyhlásil, že Ukrajina si želá priame rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Už dlho chceme priame rozhovory medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, lebo vieme, že je to on, kto robí konečné rozhodnutia, obzvlášť teraz," povedal Kuleba. "Náš prezident sa ničoho nebojí, vrátane priameho stretnutia s Putinom... Ak sa nebojí ani Putin, nech príde na stretnutie, aby si spolu sadli a porozprávali sa," dodal šéf ukrajinského rezortu diplomacie.

21:11 Podľa ukrajinského ministerstva energetiky zostáva v dôsledku pretrvávajúcich nepriateľských akcií bez elektriny 742-tisíc civilistov a 238-tisíc bez plynu. 

20:54 Zábery z bytu dôchodcov v Irpine. 

20:52 O piatej ráno v Mykolajive zasiahla riadená strela Kalibr kasárne, kde spali ukrajinskí vojaci. Osem ľudí bolo zabitých, 19 zranených a ďalších 8 je nezvestných. 

20:50 V regióne Žytomyr horí sklad ropy. 

20:48 Ďalšie dve zostrelené ruské lietadlá. 

20:43 Vojaci ničia aj kostoly. 

20:03 Medzinárodná légia je pripravená brániť Kyjev. 

 

Інтернаціональний легіон в дії і вже боронить Київ. Дякуємо добровольцям з США, Великої Британії, Швеції, Литви, Мексики та Індії.

Posted by Chumak Nikkita on Monday, March 7, 2022

19:47 Rusko použilo na inváziu takmer 100% svojej bojovej sily, ktorú nahromadilo pri hraniciach s Ukrajinou a v Bielorusku. Uviedla to CNN s odvolaním sa na hovorcu Pentagonu. 

19:25 V Bielorusku sa dnes skončilo tretie kolo rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Minsku. Strany rokovali podľa TASS približne tri hodiny.

18:58 4-tisíc ľudí uviazlo v hotspotoch pri Kyjeve.

18:53 Ukrajinské námorníctvo malo potopiť ruskú hliadkovú loď projektu 22160 „Vasily Bykov“. Pýcha ruského námorníctva sa potopila. O osude posádky sa momentálne nevie nič.

 

🔕Появилось официальное подтверждение того, что ВМС Украины удалось потопить российский патрульный корабль проекта 22160...

Posted by Ігор Мосійчук on Monday, March 7, 2022

18:52 Členské krajiny EÚ sa v pondelok – zatiaľ na úrovni veľvyslancov – dohodli, že začnú zdĺhavý proces skúmania ponúk na členstvo, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu predložili Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko.

18:19 Ruská armáda ovládla mestskú televíznu vežu, rozhlasové veže a vysielače mobilných telefónov v okupovanom Melitopole. Informoval o tom primátor mesta Ivan Fedorov. 

17:31 V dôsledku leteckého útoku zasiahla strela miestnu pekáreň v meste Makariv. Podľa ministerstva vnútra sa spod trosiek podarilo zachrániť 5 ľudí, 13 ľudí však zahynulo. 

17:25 Ukrajinské médiá informovali, že veľký konvoj palivových kamiónov ruskej armády bol úplne zničený ukrajinskými ozbrojenými silami neďaleko mesta Pryluky v Černihivskej oblasti.

17:05 OSN upresnila počty obetí a zranených z radov civilistov. 406 osôb bolo zabitých, ďalších 801 zranených. Za väčšinu obetí môže použitie výbušných zbraní so širokou oblasťou dopadu. 

16:31 Ukrajinské sily podľa regionálneho guvernéra Vitalija Kima opäť dobyli letisko Mykolajiv. 

16:30 Ruské sily zámerne zaútočili na viaceré mestá a dediny po celej Ukrajine. 

16:22 Maďarská vláda vydala nariadenie, v súlade s ktorým nie je možné dodávať z územia Maďarska zbrane na ukrajinské územie. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána po pondelňajšom zasadnutí vládneho operačného štábu národnej bezpečnosti, ktoré zverejnil spravodajský server infostart.hu.

16:10 Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok počas telefonického rozhovoru požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "okamžite" ukončil inváziu na Ukrajinu, "zaručil bezpečnú prepravu humanitárnej pomoci" a prístup civilistov k nej. Informoval o tom v pondelok spravodajský web RTL.be.

15:39 Začalo sa tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom.

15:33 Z Irpiňu bolo evakuovaných 2000 ľudí vrátane 200 detí. 

15:28 AFU hlási zničenie ruského vrtuľníka blízko Vyšhorodu. 

15:25 Od 24. februára bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených najmenej 1207 civilistov. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. 

14:43 Zábery ruského lietadla, ktoré bolo zostrelené ukrajinskými silami protivzdušnej obrany pri Charkove. 

V ukrajinskom Charkove ostreľovali bytový dom a univerzitu, poškodili aj ruský konvoj (Zdroj: Profimedia)

14:41 Šéf Európskej rady uviedol, že o žiadosti Ukrajiny o členstvo v EÚ sa bude rokovať v najbližších dňoch. 

14:38 Ukrajinská delegácia dorazila na miesto mierových rozhovorov. 

14:22 Rusko zverejnilo zoznam štátov, ktoré sú voči nemu "nepriateľské". Medzi krajiny, medzinárodné organizácie a územia považované za "nepriateľské" voči Rusku podľa Moskvy patria: Austrália, Albánsko, Andorra, Spojené kráľovstvo vrátane Jersey, Anguilly, Britských Panenských ostrovov a Gibraltáru, členské štáty Európskej únie, Island, Kanada, Lichtenštajnsko, Mikronézia, Monako, Nový Zéland, Nórsko, Kórejská republika, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, USA, Taiwan, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko a Japonsko.

13:39 Snemovňa reprezentantov USA zvažuje návrh zákona, ktorý by zakázal dovoz ruskej ropy a energií.

13:38 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok požiadala Francúzsko o ochranu zastupiteľských úradov Moskvy v krajine a ako dôvod uviedla, že došlo k útoku na budovu využívanú ruskou vládnou agentúrou v Paríži.

13:36 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok oznámil, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba absolvujú vo štvrtok v Turecku aj za účasti Čavušogla stretnutie. Schôdzku potvrdila aj Moskva. 

13:25 Moskva tvrdí, že zastaví útok, ak Ukrajina odmietne vstup do akýchkoľvek blokov a uzná Krym za ruské územie. 

Ďalšou podmienkou Ruska je aj uznanie Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:11 Ukrajinci čakajúci na vlakovej stanici v meste Ľvov.

13:09 K ťažkým bojom došlo v pondelok ráno v širšom okolí Kyjeva, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov a príspevkov na sociálnych sieťach. Zdá sa, že ruské jednotky prešli do ofenzívy vo viacerých oblastiach severne a západne od ukrajinskej metropoly, píše televízia CNN.

13:01 Európska únia pracuje na ďalších sankciách proti Rusku pre vojnu na Ukrajine a skúma opatrenia na znižovanie závislosti Európy od ruského zemného plynu.

12:58 Počet ľudí, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny, sa zvýšil už na 1,7 milióna. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

12:51 Ruské sily zabili starostu ukrajinského mesta Hostomeľ, oznámilo v pondelok miestne zastupiteľstvo. 

Zastupiteľstvo na sociálnej sieti Facebook napísalo, že Jurij Illič Prylypko zomrel, keď sa ľuďom pokúšal pomôcť "chlebom a liekmi". Zastupiteľstvo však neuviedlo, kedy sa tak stalo. Prylypka vo svojom vyhlásení označilo za "hrdinu".

12:43 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak oznámil, že tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začne v pondelok o 15.00 h SEČ.

12:32 Indický premiér Naréndra Módí vyzval v pondelok v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uskutočnil priame rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedol zdroj z indickej vlády citovaný tlačovou agentúrou Reuters.

12:28 Belgicko sa chystá na utečencov z Ukrajiny. Prerobili bývalé opatrovateľské zariadenie, v prevažne prisťahovaleckej bruselskej štvrti Molenbeek, na prijímacie stredisko pre žiadateľov o azyl. Ukrajinci pôjdu cez Brusel do ďalších miest.

12:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo Ukrajine bojové lietadlá, ako aj na bojkot ruskej ropy, ropných produktov a iných vývozných komodít. Informuje o tom denník The Guardian a agentúre Reuters.

12:16 Aktuálne sa na Ukrajine evakuuje len jedno mesto, Irpin, v ktorom sa bojovalo 6 dní. Počas uplynulých dvoch hodín z mesta odišlo približne 2000 ľudí. Informujú o tom ukrajinské médiá.

12:14 Dobrovoľníci sa boja, že Ukrajinkám v Berlíne hrozí sexuálne násilie. Nemecká polícia varuje pred podozrivými mužmi, ktorí sa za podivných okolností snažia na hlavnej berlínskej vlakovej stanici získať do starostlivosti mladé Ukrajinky alebo mamičky s deťmi.

12:12 V bratislavskom Ružinove sa podarilo ubytovať viac ako 80 utečencov z Ukrajiny. Ubytovanie našli v bytoch i domoch, ktoré ponúkli miestni obyvatelia v rámci výzvy mestskej časti. Išlo o jednotlivcov, ale aj rodiny, najmä matky s deťmi. Uviedol to starosta Ružinova Martin Chren.

12:00 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v noci na pondelok oznámila, že evakuácia členov jej pozorovateľskej misie z Ukrajiny je takmer dokončená. Informovala o tom agentúra DPA.

Vojna na Ukrajine.
Zobraziť galériu (11)
Vojna na Ukrajine.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak/Efrem Lukatsky)

11:47 Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu.

11:43 Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine v pondelok oznámilo, že väčšina z približne 6000 čínskych štátnych príslušníkov, ktorí sa nachádzali na území Ukrajiny, už bola evakuovaná.

11:42 Ruskí vyjednávači v pondelok predpoludním prileteli z Moskvy do bieloruského mesta Brest. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z leteckého portálu Flightradar24.

11:20 Štátna tajomníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí zverejnila fotografie kostola zasväteného Panne Márii pred a po ruských útokoch. Kostol prežil Cárske rusko, nacistov i Sovietov. 

11:10 Rusko zverejnilo video ruských tankov v Kyjevskom regióne.

10:59 Nedeľný raketový útok ruských síl na letisko Vinnycja v strednej časti Ukrajiny si vyžiadal päť obetí medzi civilistami a štyri medzi vojakmi, oznámila ukrajinská služba pre mimoriadne udalosti. Upresnila, že na mieste stále pokračujú záchranné práce. Ťažké ostreľovanie v Charkove si podľa služby vyžiadalo životy ôsmich ľudí.

10:52 Medzinárodný súdny dvor sa začal v pondelok zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko za tvrdenia, že v dvoch neuznaných republikách na svojom území páchala genocídu. Kyjev žiada súd OSN, aby okamžite prikázal Rusku prerušiť vojenské operácie na Ukrajine. Ruská federácia pojednávanie bojkotovala. Do Haagu nevyslala žiadnych zástupcov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Vojenské aktivity ruskej armády na Ukrajine (Zdroj: profimedia.sk)

10:51 Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo pomoc pri zvládnutí náporu utečencov, ktorí z Ukrajiny unikajú pred vojnou. Jej krajina má totiž obmedzené kapacity a nápor utečencov zvláda iba vďaka "neobvyklej solidarite" moldavským občanov.

10:35 Dievča hrá na husliach v protiatómovom kryte pieseň od ukrajinského skladateľa Mykola Lysenka.

10:33 Až päť miliónov Ukrajincov ujde podľa očakávaní zo svojej vlasti, ak bude Rusko pokračovať v bombardovaní Ukrajiny, varoval v pondelok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Dodal, že Európa sa musí pripraviť na príchod týchto utečencov. Informácie priniesol britský denník The Guardian.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

10:30 Ľudia unikajúci pred vojnou na Ukrajine sú na Slovensku v prípade zdravotných problémov ošetrení a dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. V prípade ohrozenia života je zdravotná starostlivosť poskytnutá okamžite a bez poplatku. Informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

10:18 Ukrajinská armáda mala počas boja usmrtiť dvoch vysokopostavených ruských veliteľov.

Ukrajina tvrdí, že opäť prevzala moc v meste Chuguev. Informuje o tom portál Daily Mail.

10:09 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo aktuálne čísla strát Ruska. Údaje sú platné k pondelnajšiemu ránu. 

10:08 Viktor Orbán zvolal operačný štáb národnej bezpečnosti. Cieľom rokovania tohto vládneho orgánu je vyhodnotiť udalosti na Ukrajine, ktoré sa udiali uplynulý víkend a v ostatných hodinách

9:47 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok uviedol, že priateľstvo medzi Pekingom a Moskvou ostáva aj naďalej veľmi silné, a to aj napriek medzinárodnému odsúdeniu prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Wang I zároveň ponúkol pomoc Číny pri sprostredkovaní mieru, informovali agentúry AFP a Reuters.

9:43 Ruskí vojaci okradli švajčiarskeho novinára blízko Mykolajiva. Strieľali na auto s novinárskym označením, zobrali mu pas, 3000€ v hotovosti a počítač. Informovali o tom zahraničné médiá.

9:40 Ukrajina označila v pondelok ruský návrh týkajúci sa humanitárnych koridorov, ktoré vedú do Bieloruska alebo Ruska, za "úplne nemorálny", informovala stanica BBC.

9:33 Video zachytilo malého plačúceho a vzlykajúceho chlapca, ako prekračuje hranicu z vojnovej Ukrajiny do Poľska sám. V pondelok o tom informovala americká spravodajská stanica CNN.

Plačúci chlapec prekračuje poľsko-ukrajinskú hranicu úplne sám.
Zobraziť galériu (11)
Plačúci chlapec prekračuje poľsko-ukrajinskú hranicu úplne sám.  (Zdroj: CNN)

9:31 Počas evakuácie bolo v meste Irpin zabitých 8 civilistov. Mnohí sú zranení, vrátane starostu mesta Bucha.

9:15 Niektoré humanitárne koridory vedú do Bieloruska alebo Ruska. Kyjeva povedie do Bieloruska a civilisti z Charkova budú mať iba koridor do Ruska. Koridory z miest Mariupol a Sumy povedú do ďalších ukrajinských miest, ale aj do Ruska, uvádza BBC.

9:13 Americká spoločnosť Netflix v nedeľu oznámila, že pozastavuje poskytovanie svojej služby v Ruskej federácii. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

9:10 Za posledných 24 hodín do pondelka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 14.202 osôb, z toho od nedele (6. 3.) večera do pondelkového rána 5361 osôb. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

9:05 Na Slovensko by malo prísť z Českej republiky 50 profesionálnych vojakov s technikou. Dôvodom je humanitárna pomoc v súvislosti s hromadným prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny. V pondelok o ich prítomnosti na území SR rozhodla vláda.

8:50 Rusi porušujú humanitárne právo. Strieľajú do civilistov, berú ženy a deti ako rukojemníkov, nosia vojenskú techniku a muníciu do rezidenčných oblastí. Umelo vytvárajú humanitárnu krízu, píše Kabinet ukrajinských ministerov na svojom Twitteri.

8:48 Charkov po masívnom bombardovaní. Zničené sú rezidenčné štvrte i budovy univerzity.

8:44 Ukrajinskí vojaci si vymenili obrúčky priamo pred svojimi kolegami v Kyjeve. Mesto naďalej čelí ruským útokom.

8:38 Čína bude prejavovať aktívnu snahu vyriešiť konflikt na Ukrajine, povedal čínsky minister zahraničných vecí. Krajina ďalej dúfa, že tretie kolo rokovaní Ruska a Ukrajiny prinesie posun vpred. Čínsky Červený kríž čoskoro poskytne Ukrajine svoju asistenciu. 

8:14 Japonsko rokuje so Spojenými štátmi a európskymi krajinami o možnom zákaze dovozu ruskej ropy v reakcii na vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom v pondelok japonská tlačová agentúra Kjódó, ktorá sa odvolala na informácie z vládnych kruhov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Kyodo News via AP)

8:12 Z New Yorku v noci na dnešok odleteli pracovníci ruskej stálej misie pri OSN, ktoré Spojené štáty vypovedali z krajiny. USA mali opustiť do 7. marca. Spolu s nimi sa na cestu do Moskvy vydali aj ich rodinní príslušníci.

8:11 Britský premiér Boris Johnson sa má v pondelok stretnúť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a holandským premiérom Markom Ruttem. Témou rokovaní majú byť aj ďalšie sankcie voči Rusku.

8:10 Novozélandská vláda plánuje urýchlené schválenie legislatívy, ktorá jej umožní zaviesť ekonomické sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

7:19 Šéf diplomacie USA Antony Blinken a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa stretli na ukrajinsko-poľskej hranici. Rozprávali sa o snahách Západu izolovať Rusko.

6:47 V Británii sa uskutočnilo nieľkolko protestov na podporu Ukrajine.

6:45 Ruská armáda dnes o 10:00 SEČ zastaví paľbu a otvorí humanitárne koridory v niekoľkých ukrajinských mestách, vrátane Kyjeva, aby umožnila odchod civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

6:40 Britskí dobrovoľníci prišli na Ukrajinu. Väčšina z nich sú bývalí vojaci.

6:16 Rusko do vojny na Ukrajine údajne verbuje sýrskych žoldnierov, ktorí majú skúsenosti s vedením boja v mestách. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov to v nedeľu napísal The Wall Street Journal.

6:11 Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko pripravuje útok na Kyjev. 

Bombardovanie Kyjeva.
Zobraziť galériu (11)
Bombardovanie Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Ukrajinskí velitelia varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov. Britské ministerstvo obrany sa však domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore. 

Bombardovanie Kyjeva.
Zobraziť galériu (11)
Bombardovanie Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

6:10 Spojené štáty nepredpokladajú, že hrozí bezprostredný ruský obojživelný útok na Odesu alebo jej okolie. Predstaviteľ amerického rezortu obrany, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, odhadol, že Rusko od začiatku invázie odpálilo približne 600 rakiet a nasadilo na Ukrajinu zhruba 95 percent vopred pripravených bojových síl.

6:09 Británia poskytne ďalších 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na pomoc Ukrajine. V nedeľu to oznámil britský premiér Boris Johnson.

6:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu kritizoval západných lídrov za to, že nereagovali na vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že zasiahne ukrajinský vojensko-priemyselný komplex. Takisto vyzval na uvalenie prísnejších  sankcií voči Moskve. Informovali o tom agentúra AP a stanica Sky News.

"Na zajtra Rusko oficiálne oznámilo ostreľovanie nášho územia. Našich podnikov komplexu obrany," povedal Zelenskyj v príhovore podľa televízie CNN. "Pracujú tam tisíce ľudí. Neďaleko žijú státisíce.... Toto je vražda. Úmyselná vražda," uviedol.

6:04 V meste Luhansk horí sklad ropy.

6:01 Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na niektoré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

"Posledná vlna raketových útokov prišla po zotmení," povedal vo vysielaní ukrajinskej televízie. Silnému ostreľovaniu boli vystavené predmestia hlavného mesta Kyjeva, ďalej mestá Černihiv, Mykolajiv a Charkov.

6:00 Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viac ako milión utečencov. V nedeľu o tom informovala poľská pohraničná stráž.

05:55 Mesto Mariupoľ, ktoré je na pokraji humanitárnej katastrofy, sa stále nepodarilo evakovať. Ruská armáda strieľala aj po civilistoch, ktorí chceli odísť.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

05:50  Podľa agentúry Nexta sa Rusko pripravuje na odpojenie od siete a začalo aktívne prípravy na odpojenie od globálnej internetovej siete. Najneskôr 11. marca musia byť všetky servery a domény prevedené do ruskej zóny.

05:45 Dnes by sa mali uskutočniť ďalšie mierové rokovania.

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska
Zobraziť galériu (11)
Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska  (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

12 dní vojny

Ruská armáda zaútočila na Ukrajinu 24. februára. Taký odpor, aký vyvinuli Ukrajinci, však zrejme nečakala. Straty na životoch sú na oboch stranách. Aj keď ruský prezident Vladimir Putin hovorí, že Rusi útočia len na vojenské ciele, rozbombardované mestá, zranení a mŕtvi civilisti svedčia o inom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

Mariupoľ, ktorý je na pokraji humanitárnej katastrofy, sa pokúšali evakuovať už dvakrát. Diať sa tak malo pod záštitou Červeného kríźa, avšak ani to sa nepodarilo. Zástupca mariupolského starostu Serhej Orlov pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol, že humanitárne prímerie na evakuáciu civilistov z mesta netrvalo v sobotu viac ako 30 minút. Kým však Ukrajinci tvrdia, že prímerie porušili ruské jednotky, Moskva deklarovala, že "obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako živý štít". Mesto sa nepodarilo evakuovať ani v nedeľu, ruská armáda strieľala po civilistoch. 

Francúzsko posiela jódové tablety

Francúzsko posiela na Ukrajinu lekársku pomoc vrátane jódových tabliet, ktoré pomáhajú chrániť ľudí pred účinkami rádioaktívneho žiarenia, uviedol v nedeľu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

Potvrdil tak slová francúzskeho veľvyslanca na Ukrajine  Étienna de Poncins, ktorý pred tým v rozhovore pre televíziu BFM informoval, že súčasťou zásielky lekárskej pomoci pre Ukrajinu bude aj 2,5 milióna kusov jódových tabliet. Tie by mohli poslúžiť ako profylaxia pri nehode na jadrovom zariadení.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu