Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko a Bielorusko začali druhú etapu spoločných manévrov Spojenecké odhodlanie

Rusko-bieloruské vojenské cvičenie Zobraziť galériu (2)
Rusko-bieloruské vojenské cvičenie (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MINSK - V Bielorusku sa vo štvrtok začali rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom na základe správy agentúry RIA Novosti.

"Na vojenských cvičiskách ozbrojených síl Bieloruskej republiky sa v rámci druhej etapy previerky reakčných síl Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska) začalo 10. februára spoločné cvičenie Spojenecké odhodlanie 2022," uviedol ruský rezort obrany. Manévre sa podľa ministerstva konajú s cieľom preveriť úlohy spojené "so zabránením a odrazením vonkajšej agresie", ako aj s "bojom proti terorizmu a ochrane záujmov Zväzového štátu".

Podľa plánu majú vojaci počas manévrov nacvičovať posilnenie ochrany hraníc, zabránenie preniknutiu ozbrojených skupín či blokovanie dodávok zbraní a munície. Okrem toho budú trénovať, ako nájsť a zničiť nelegálne formácie či prieskumné skupiny pomyselného protivníka. Ruskí vojaci by podľa vyjadrení predstaviteľov ruskej armády, ako aj samotného Kremľa mali po skončení cvičení opustiť územie Bieloruska, píše agentúra Interfax.

Rusko a Bielorusko začali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Biely dom v stredu vyjadril znepokojenie z konania týchto vojenských cvičení. Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej ich USA vnímajú ako krok k "eskalácii a nie deeskalácii" napätia. Tieto manévre sa totiž konajú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Ako už skôr informovalo ruské ministerstvo obrany, previerka previerke schopnosti rýchlej reakcie ozbrojených síl Zväzového štátu Ruska a Bieloruska sa uskutoční v dvoch etapách. Prvá etapa trvala do 9. februára a bola venovaná najmä presunu vojakov a vytvoreniu pracovných skupín v Bielorusku, ochrane dôležitých vojenských a štátnych objektov a ochrane štátnych hraníc vo vzdušnom priestore. Druhá etapa, ktorá sa začala vo štvrtok, potrvá do 20. februára.

Rusi uviedli do aktívnej služby raketový systém S-400

Ruská armáda ešte v stredu večer, pred štvrtkovým začiatkom cvičení v Bielorusku, uviedla do stavu aktívnej služby raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra TASS.

"Bojové jednotky východného vojenského okruhu obsluhujúce raketový systém S-400 prešli do stavu aktívnej služby na zabezpečenie protivzdušnej obrany v rámci jednotného regionálneho systému protivzdušnej obrany Ruska a Bieloruska počas inšpekcie vojsk," napísal ruský silový rezort vo vyhlásení a dodal, že vojaci "prevzali úlohu monitorovať vzdušný priestor".

Ukrajina i Francúzsko odsúdili rusko-bieloruské vojenské cvičenia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu spoločné rusko-bieloruské manévre v blízkosti Ukrajinských hraníc označil za "psychologický tlak". Tieto vojenské cvičenia vo štvrtok odsúdilo aj Francúzsko, informuje agentúra AFP.

"Nahromadenie vojenských zložiek na hraniciach je psychologickým nátlakom zo strany nášho suseda (Ruska)," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení. Zároveň dodal, že Ukrajina má "dnes dostatok vojenských zložiek na to, aby so cťou obránili krajinu".

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian označil 10-dňové manévre, ktoré sa vo štvrtok začali v Bielorusku, za "extrémne veľké". "Priamo na ukrajinských hraniciach sa zvyšuje počet veľmi podstatných cvičení... Ide o veľmi agresívne gesto, ktoré nás znepokojuje," uviedol Le Drian.

Viac o téme: ManévreRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu