Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Delta útočí aj na očkovaných! Šíriť ju môžu rovnako ako neočkovaní: V USA odporúčajú opäť nosenie rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Obyvatelia Spojených štátov žijúci vo vysoko rizikových oblastiach by mali vo vnútorných priestoroch začať znova nosiť rúška, a to aj v prípade, že sú zaočkovaní proti novému koronavírusu. Oznámilo to v utorok americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), píše agentúra AFP.

archívne video

Očkovanie tehotných proti COVID je na Slovensku možné, musí ho však odporučiť lekár (Zdroj: Topky)

Zdá sa, že Delta variant, ktorý sa najnovšie šíri, dokáže infikovať aj očkovaných, ktorí ho môžu šíriť s rovnakou vírusovou náložou, ako neočkovaní. Vyplýva to z najnovších vedeckých poznatkov z USA. "V oblastiach so značnou a vysokou mierou šírenia nákazy CDC odporúča plne zaočkovaným ľuďom nosiť rúška vo verejných vnútorných priestoroch," uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walenská. Túto zmenu v pandemických nariadeniach Walenská zdôvodnila šírením nákazlivejšieho variantu delta, ktorý v USA predstavuje už zhruba 90 percent z nakazených.

KORONAVÍRUS V Číne sa šíri variant delta: Milióny ľudí sú v lockdowne

Varovala, že "v zriedkavých prípadoch môžu byť niektorí očkovaní ľudia infekční a vírus preniesť na iných". Ešte v máji CDC tvrdilo, že očkovaní vo väčšine prípadov rúška nepotrebujú - s výnimkou verejnej dopravy a nemocníc. Svoje stanovisko však CDC muselo prehodnotiť vzhľadom na aktuálny vývoj situácie. Na zastavenie šírenia variantu delta CDC odporučí školám prijať univerzálne pravidlá, čo sa týka rúšok, a to pre učiteľov, zamestnancov, študentov a návštevníkov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie, dodala Walenská.

Vysoký počet nakazených

Podľa najnovších údajov CDC sa koronavírus šíri v značnej alebo vysokej miere vo väčšine štátov na juhu USA, zatiaľ čo v častiach krajiny na severovýchode, kde je vysoká miera zaočkovanosti, evidujú mierny výskyt komunitného prenosu nákazy. AFP pripomína, že značná miera nákazy znamená 50-100 denných prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za sedem dní a vysoká miera značí viac ako 100 infikovaných na 100.000 obyvateľov.

Zatiaľ čo vakcíny proti covidu používané v súčasnosti dokážu zabrániť hospitalizácii či úmrtiu, častejšie sa objavujú správy o prípadoch nákazy i po absolvovaní kompletného očkovania, čo môže znamenať, že riziko šírenia infekcie je užšie spojené s mierou cirkulácie vírusu v danej komunite. V júni zaviedol nosenie rúšok opätovne i Izrael, a to len desať dní po ich zrušení. Podobné kroky prijali v USA aj lokálne samosprávy, ako napríklad okres Los Angeles.

Očkovaní nemusia ísť do karantény

Na Slovensku sú rúška vo vnútorných priestoroch stále povinné, či ide o ľudí očkovaných alebo neočkovaných. Avšak výhodou pre očkovaných je to, že po príchode zo zahraničia, z akejkoľvek krajiny, nemusia ísť do karantény, ani absolvovať PCR či LAMP test. Naopak, ľudia, ktorí očkovaní nie sú, musia ísť do karantény na 14 dní.

Tú si môžu skrátiť negatívnym testom najskôr na piaty deň karantény. Podmienky vstupu na Slovnensko platia aj pre tých, ktorí sú očkovaní len prvou dávkou. V súvislosti s informáciami, že aj napriek očkovaniu sa delta variant môže šíriť, sme oslovili aj Ministerstvo zdravotníctva, ktoré otázku preposlalo Úradu verejného zdravotníctva. Odpoveď sme nedostali. 

Viac o téme: OčkovanieRúškaPandémiaDeltaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu