Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izraelskí vedci varujú: TÁTO vakcína je proti delta variantu KORONAVÍRUSU menej účinná, ako sa očakávalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - V Izraeli sa počet infekcií koronavírusom opäť výrazne zvyšuje. Teraz izraelskí vedci bijú na poplach: Vakcína od spoločnosti Pfizer/Biontech chráni pred variantom Delta oveľa menej, ako sa predpokladalo.

Izrael je považovaný za jednu z krajín na svete, kde je väčšina ľudí úplne zaočkovaná proti koronavírusu. Podľa New York Times je to 57 percent. Napriek tomu sa v posledných dňoch počet nových infekcií opäť zvýšil, najmä pri variante delta, ktorý sa považuje za nebezpečnejší a nákazlivejší.

KORONAVÍRUS Táto vakcína je účinná aj proti delta variantu: Zaujímavý jav po dlhšom čase od očkovania!

Pozoruhodný počet novo infikovaných je úplne očkovaných. Ako je to možné? Štúdia vedcov z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme poskytuje možné vysvetlenie: Podľa nej očkovanie od spoločnosti Pfizer/Biontech chráni iba na 60 až 80 percent pred infekciou variantom delta. V prípade variantu alfa, ktorý bol prvýkrát zistený vo Veľkej Británii, bol ochranný účinok stále 90-percentný. Informuje o tom denník Jerusalem Post.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Sú potrebné razantné opatrenia

Zároveň je potrebné povedať: Iba vo veľmi málo prípadoch v súčasnosti prebieha závažná infekcia variantom delta v Izraeli. Len traja až piati z 1 000 infikovaných ľudí sú v súčasnosti vážne chorí, píše Jerusalem Post s odvolaním sa na biológa. Na vrchole pandémie bola táto hodnota 20 až 30 závažných infekcií na 1 000 infikovaných ľudí.

Vedci napriek tomu varujú, že v Izraeli je skutočná nová vlna koronavírusu. „Ak chceme prelomiť túto vlnu, musíme teraz prijať tvrdé opatrenia.“ V žiadnom prípade by sa nemalo čakať: „To by nevyhnutne viedlo k ešte prísnejším opatreniam v budúcnosti,“ píšu vedci.

Izraelskí vedci varujú: TÁTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Významný vedec upokojuje

Ďalšia izraelská štúdia rešpektovaného vedca Gilli Regev-Yochaya dospela k záveru, že proti variantu delta sa po očkovaní vytvorí o polovicu menej protilátok ako v prípade pôvodného variantu. Regev-Yochay napriek tomu tvrdí: „Očkovanie vedie k podstatnej tvorbe protilátok.“ Vakcína je preto do veľkej miery účinná proti delta variantu.

Odborníci prezradili, čo vás ochráni pred nákazlivejším delta variantom KORONAVÍRUSU

Izrael v sobotu hlásil 323 nových infekcií koronavírusom. Rýchlosť reprodukcie R sa pohybuje k 1,5, čo znamená rýchly exponenciálny rast počtu prípadov.

Viac o téme: DeltaOčkovanieVakcínaúčinokIzraelKoronavírusPfizer/Biontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu