Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé slová: Ak Ukrajinu nevezmú do NATO, zrejme si znovu zaobstará jadrové zbrane!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool, Getty Images)

BERLÍN - Ukrajina uvažuje o tom, že si znovu zaobstará jadrové zbrane, pokiaľ sa nestane členom Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtok to v nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk povedal ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk.

MIMORIADNE Ukrajina začala pri hraniciach s Ruskom veľké cvičenie!

"Buď budeme súčasťou aliancie ako NATO a budeme sa podieľať na tom, že bude Európa silnejšia... alebo nám nezostane než sa vyzbrojiť sami," povedal Melnyk. Kyjev by podľa neho uvažoval aj o atómových zbraniach. "Ako inak si môžeme zabezpečiť našu obranu?" spýtal sa.

Andrij Melnyk
Zobraziť galériu (3)
Andrij Melnyk  (Zdroj: YouTube/TV.Berlin - Der Hauptstadtsender)

Ukrajina podľa svojho veľvyslanca v Berlíne potrebuje vojenskú podporu. Z ruskej strany ide o "skutočné prípravy nového útoku na Ukrajinu", povedal Melnyk. Vyzval Nemecko, aby ich tiež bralo vážne.

V rámci takzvaného budapeštianskeho memoranda z roku 1994 sa Ukrajina zaviazala vzdať sa jadrových zbraní výmenou za záruky územnej celistvosti zo strany Západu a Ruska. Ukrajina roky usiluje o členstvo v NATO, čo podľa agentúry DPA v blízkom čase pravdepodobne nedosiahne.

Vo východnej Európe v posledných dňoch rastie napätie kvôli tomu, že Rusko na východe Ukrajiny v oblastiach ovládaných proruskými separatistami a na Kryme zhromaždilo veľké armádne sily. Kyjev varuje, že sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou znamená riziko ruskej ozbrojenej agresie, Moskva sa však bráni, že len chráni svoju bezpečnosť. Pri obnovených bojoch zomrelo podľa ukrajinskej strany niekoľko vojakov.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu