Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda chce zrušiť zberné suroviny: Koniec kšeftov s odpadom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v pripravovanom novom zákone o odpadoch navrhnúť úplný zákaz výkupu odpadu z farebných kovov a iného kovového odpadu od fyzických osôb. Envirorezort tak reaguje na pretrvávajúce krádeže kanalizačných poklopov, transformátorov, káblov či predmetov z kostolov a cintorínov alebo pamätných tabúľ.

"Uvedomujem si, že to bude veľký zásah do fungovania niektorých skupín obyvateľstva, ale 80 percent kovového odpadu, ktorý je vykúpený v zberniach, pochádza z trestnej činnosti. A my chceme takejto trestnej činnosti zabrániť tým, že nedáme možnosť ľudom, aby mohli odniesť kovový odpad do zberne a týmto spôsobom získavať peňažné prostriedky," povedal minister Peter Žiga (Smer-SD).

Šéf envirorezortu pripomenul, že policajné štatistiky z roku 2011 hovoria o tom, že sa spáchalo asi 1500 krádeží farebných kovov, vzniknutá škola mala byť okolo 3,5 milióna eur. Vlani bola podľa Žigu situácia podobná. Súčasný stav, kedy nepomohli čiastkové zákazy, preto označil za neudržateľný.

Legislatívnym zámerom, ktorý zákaz výkupu kovového odpadu prináša, by sa mala vláda zaoberať do konca júna. Paragrafové znenie zákona chce minister Žiga predložiť kabinetu do konca roka. Ľudia by tak po jeho schválení už nemali mať možnosť speňažiť kovový odpad v zberných surovinách, zbaviť sa ho budú môcť bezplatne v zberných dvoroch v obci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu