Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

AKTUÁLNE Šimkovičová čelí odvolávaniu: Ostrá kritika opozície, ministerka kultúry sa bráni

Martina Šimkovičová čelí odvolávaniu Zobraziť galériu (15)
Martina Šimkovičová čelí odvolávaniu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jasnú podporu klubu národniarov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.

V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov, z toho štyria za klub. Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke iniciovali opoziční poslanci za PS a SaS.

Národná rada SR odvoláva ministerku kultúry Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odvolávaná ministerka môže počas diskusie vystupovať neobmedzene. Poslanci prihlásení písomne za klub môžu rečniť podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (15)
Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V úvode rokovania predniesol stanovisko vlády šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS). Kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Ministerka podľa vlády postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády. Rozporuje aj ďalšie námietky opozície a odmieta, že by Šimkovičová porušila a naďalej porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, a to v súvislosti s účinkovaním v TV Slovan.

Taraba následne v rámci diskusie poznamenal, že PS kritizuje ministerku pre manažérske zlyhania a pritom jeho poslanci neboli schopní na prvý raz podať dostatočný počet podpisov pod jej odvolávanie. Odmieta aj argument opozície, že by rezort pod vedením Šimkovičovej nemal žiadnu víziu. Poukázal na vládny program, ktorý obsahuje aj kapitolu pre kultúru. Odôvodnenie opozície je podľa neho postavené na vode a sú ideologického charakteru. Mesterová sa Tarabu pýtala, či má nejakú obsesiu hnutím PS. Vyčíta mu, že pri obhajobe ministerky útočí. "Tak asi ju nemáte čím obhájiť," dodala.

Demokraciu nik neohrozuje, povedala Šimkovičová

Vláda a Ministerstvo kultúry SR tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Kritizovala rozdeľovanie spoločnosti a urážky voči ľuďom s odlišným názorom.

"Nikto demokraciu v našich končinách neohrozuje. Po tri a pol roku marazmu má Slovensko konečne demokraticky zvolenú kompetentnú vládu a konečne viditeľné MK," uviedla Šimkovičová. Čo sa týka práce rezortu pod jej vedením, deklarovala napĺňanie programového vyhlásenia vlády. "Ide o základný dokument koaličnej vlády troch politických strán," podčiarkla s tým, že jej rezort sa ho bude držať a napĺňať.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (15)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozíciu viní z umelého vnášania hádok do spoločnosti, ale aj z klamstiev a urážania politických oponentov. Tvrdí, že predošlá vláda si do rôznych funkcií nominovala svojich ľudí a aj preto opozícia teraz zvoláva rôzne protesty. "Chápem, že veľmi ťažko znášate volebnú porážku a odvolávanie členov vlády je pre vás akýsi politický rituál," prihovorila sa opozícii.

Okrem toho hovorila o unifikácii mediálneho prostredia, odstránení objektivity zo slovenskej žurnalistiky či o aktivizme v nej. "Mainstreamové médiá vrátane RTVS šíria ideovo tie isté informácie. Iným názorom poskytujú minimálny alebo žiadny priestor," uviedla s tým, že základom sa stali teórie presadzujúce progresivizmus, neoliberalizmus, genderideológiu či globálnu likvidáciu suverenity národov. V tom vidí odpoveď na otázku, prečo vznikli alternatívne médiá. "Verejnosť nestratila záujem o objektívne informácie," dodala. Deklarovala tiež, že diskutovať je pripravená s umelcami z každého spektra a odmietla obvinenia z homofóbie.

Danko ministerke poďakoval

"Vždy som sa snažil viesť SNS tak, aby sme rešpektovali slabších aj národnostné menšiny a keď niekto má inú orientáciu, snažiť sa pochopiť jeho problémy. Musím povedať, že nie vždy z druhej strany, vašich kamarátov, sme mali pochopenie. Práve vy, ktorí často hovoríte o demokracii, sa správate ako diktátori," vyhlásil Danko na adresu opozície a vyčítal jej polarizáciu spoločnosti.

Čo sa týka ministerky Šimkovičovej, Danko je hrdý na jej kroky. Dodal, že chce naďalej podporovať zmeny v rezorte kultúry. "Úprimne ďakujem ministerke, že so svojim tímom mení ministerstvo kultúry," povedal. Ocenil napríklad presmerovanie financií na obnovu strechy budovy Slovenskej filharmónie. Čo sa týka kritizovaných zmien v kultúrnych fondoch, otvorení sú podľa jeho slov námietkam opozície, ale vyžaduje slušnosť od PS. "Všetko národné je vám smiešne," vyčítal im s tým, že pre SNS je Slovensko prvoradé a očakáva rešpekt aj voči ich názoru.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (15)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Branislav Vančo (PS) odmieta, že by opozícia polarizovala spoločnosť. "Buďme fér. Ak vám prekáža, že my máme mandát na múdrosť, tak nehovorte o tom, že vy máte jediní lásku k národu," podotkol. Podľa Zuzany Mesterovej (PS) Danko potvrdil dôvody odvolávania ministerky. Skonštatovala, že miesto jej obhajoby menovaním pozitívnych krokov rezortu predviedol útok na médiá či hercov.

Podľa PS nemá Šimkovičová žiadnu víziu pre svoj rezort

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová nemá žiadnu víziu pre svoj rezort, nič nebuduje. Vyhlásila to podpredsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) počas diskusie k návrhu na odvolanie ministerky. Jaurová je presvedčená, že v SNS by vedeli nájsť kompetentnejšiu osobu na tento post.

Šimkovičová podľa Jaurovej nie je spôsobilá riadiť svoj rezort a každý ďalší deň vo funkcii je pre kultúru katastrofou. Ministerka podľa nej nič nebuduje. "V podstate iba likviduje to, čo pred ňou vybudovali iní," skonštatovala.

Poslankyňa zdôraznila, že ministerka nerieši transformáciu kultúrnej infraštruktúry. Nedozvedeli sme sa od nej ani to, ako chce pristupovať k rapídnym digitálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú kultúrnu tvorbu, či ako chce zabezpečiť viaczdrojové financovanie. Naopak, vytvára priestor na likvidáciu médií verejnej služby, cez poslanecké návrhy likviduje verejnoprávne fondy a ničí ich verejnoprávnu podstatu a nezávislosť. Jej spôsob komunikácie označila Jaurová za nedôstojný.

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka nemá podľa Jaurovej na svoju funkciu odbornosť, profesionálny kredit, prehľad, riadiacu skúsenosť ani dostatok citlivosti, empatie a osobnej kultúry pre schopnosť vnímať agendu kultúry v širších súvislostiach.

Podľa SaS sme horšieho ministra kultúry v ére samostatnosti ešte nemali

„Nekompetentnosť, šírenie dezinformácií, útoky na umelcov a novinárov, nedodržiavanie legislatívnych procesov.“ To sú len niektoré argumenty strany Sloboda a Solidarita (SaS), pre ktoré iniciujú poslanci NR SR odvolávanie Martiny Šimkovičovej.

Tlačová konferencia strany SaS na tému Ficove sľuby verzus realita (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť. Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková v pléne Národnej rady Podčiarkla, že práve slobodná kultúra je cesta k spájaniu spoločnosti.

"Cez slobodné umenie môžeme našu spoločnosť vzkriesiť. Diktát, ktorý nám presadzuje ministerstvo kultúry v podaní ministerky kultúry, je nebezpečný. Ale takýto diktát v kultúre neexistuje," uviedla Kolíková. Apelovala na toleranciu a rešpekt voči iným názorom a predstaviteľom menšín. Zdôraznila, že v rezorte kultúry má byť cítiť slobodu, rovnosť, toleranciu a rešpekt k ľudskej dôstojnosti. Tvrdí tiež, že ministerka kultúry by mala odísť, ak neodkáže zniesť kritiku. "Spoločnosť rozkladajú tí, čo do nej vnášajú nenávisť a nie sú schopní uniesť slobodu ducha," dodala.

SaS Šimkovičovej vyčíta viacero krokov a vyjadrení, nekompetentnosť, šírenie dezinformácií, útoky na umelcov a novinárov či nedodržiavanie legislatívnych procesov. Negatívne vníma snahy o zmeny v RTVS. "Cieľom vlády je RTVS úplne rozobrať, urobiť z nej provládne a dezinformačné médium a zabrániť tak občanom dostávať informácie," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling. Strana tiež tvrdí, že ministerka nevie riadiť rezort, chýba jej stratégia a vízia. Pripisuje jej aj snahu o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií.

Karol Farkašovský (SNS) poukázal na predošlé vedenie rezortu kultúry, ktoré podľa neho nebolo vidieť, a preto tak aj kultúra vyzerala, keďže za ňu nikto nebojoval. Pripomenul tiež, že práve v minulom volebnom období sa vypínali niektoré weby. Merať podľa neho pritom treba rovnakým metrom

Z MK sa môže stať priestor na verejnú akceptáciu dezinformácií

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa výrazným podielom zaslúžila o etablovanie tzv. dezinformačnej scény vo verejnom priestore. Z rezortu, ktorý má chrániť pred dezinformáciami, sa postupne môže stať priestor, ktorý ich umožní verejne akceptovať. Zdôraznil to poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Hajko (KDH). KDH bude hlasovať za jej odvolanie.

Hajko sa obáva, že akceptovaniu dezinformácií vo verejnom priestore môže Ministerstvo kultúry (MK) SR prispôsobiť aj verejné či verejnoprávne inštitúcie. Kritizoval aj relativizovanie výberových konaní a rýchle odvolávanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Upozornil aj na hrozbu zoštátnenia Fondu na podporu umenia.

Andrej Danko, Rudolf Huliak a Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (15)
Andrej Danko, Rudolf Huliak a Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka má podľa Hajka populisticko-nacionálny prístup a kultúru chce podriadiť mocensko-politickým záujmom jednej strany. Dodal, že nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase je na 95 percent podobný so súčasným a jediný dôvod je dosadiť "svojich ľudí" do vedenia telerozhlasu. O zákone by sa podľa neho malo rokovať v budúcom týždni.

Poslanec Ivan Hazucha (Smer-SD) reagoval, verejnoprávna televízia i rozhlas už dávno stratili právo nazývať sa verejnoprávnymi. Verí, že nová inštitúcia bude znamenať návrat k verejnoprávnosti, nezávislosti a vyváženosti.

Blaha kritizoval opozíciu

Vláda získala mandát aj na zmeny v kultúre. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Kritizoval pritom opozíciu, dôvody na jej odvolanie nepovažuje za opodstatnené. Ocenil, že ministerka sa opozície nebojí a s jej tímom robí na ministerstve dobrú robotu. Kritizoval pritom útoky voči nej, jej rodine a blízkym.

"To nemá úroveň. My sme pred pár mesiacmi získali mandát na to, aby sme robili zmeny aj v kultúre. Vy ste prehrali voľby," vyhlásil Blaha a kritizoval opozičné PS. Predstavitelia hnutia podľa neho šíria nenávisť voči Šimkovičovej len preto, lebo chce "chrániť národnú kultúru". V odôvodnení návrhu na jej odvolanie vidí nezmysly. Podčiarkol, že treba podporovať kultúru, ktorá má hĺbku či národný charakter.

Opozícia podľa neho už unavuje ľudí so šírením svojej ideológie. "Neviete prijať iný názor. V tom je ten problém. A tu je ten zásadný kultúrny rozdiel medzi nami. My máme vlastné vyhranené presvedčenie, sme vlastenci, sme ľavičiari, ale nikdy by sme si nedovolili zatvárať médiá napríklad, ako ste to robili vy. Nikdy by sme si nedovolili zatvárať opozičné weby, a to ste vy robili. A dnes vrieskate o slobode médií," uviedol.

Poslanec Martin Dubéci (PS) diskusii v pléne vyčítal, že vôbec nie je o kultúre. "Ani slovo o platoch v kultúre, ani slovo o infraštruktúre, ani slovo o tom, čo bolo v odôvodnení," podotkol. Obdobne to vnímali aj ďalší poslanci PS. Zuzana Števulová (PS) Blahovi vyčítala, že šíri klamstvá a nenávisť.

Michal Šimečka a členovia Progresívneho Slovenska
Zobraziť galériu (15)
Michal Šimečka a členovia Progresívneho Slovenska  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

František Mikloško (KDH) Blahovi pripomenul, že odvádza pozornosť od podstaty problémov. Upozornil tiež, že národná kultúra je univerzálna a nezahŕňa len tú časť, o ktorej vláda hovorí. "Kultúru sa nedá zničiť," zdôraznil. Pripomenul jej fungovanie v čase komunizmu i to, že pri jeho páde či pri páde mečiarizmu stáli práve ľudia z kultúry.

Viac o téme: OdvolávanieAndrej DankoMartina Šimkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu