Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poslanci Národnej rady SR zasadli v utorok do lavíc: Venovali sa týmto návrhom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia nebudú mať povinnosť zverejňovať údaje o odmeňovaní mužov a žien v rámci osobitných informačných opatrení. Povinnosť vyplývala z návrhu novely antidiskriminačného zákona z dielne poslankýň opozičného PS, ktorý zákonodarcovia v utorok neposunuli do druhého čítania. Cieľom návrhu bolo znížiť a časom odstrániť rozdiel v príjmoch žien a mužov.

Osobitné informačné opatrenia podľa predloženého návrhu rozdeľovali predkladateľky do dvoch skupín. V prvej sa nachádzali súkromní zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú od 50 do 499 pracovníkov.

archívne video

Časť zamestnancov RTVS odovzdala otvorený list pre poslancov Národnej rady (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Pre nich sa ustanovuje povinnosť zverejniť do 30. júna na svojom webovom sídle alebo v dennej tlači údaje o odmeňovaní žien a mužov, a to celkový počet zamestnancov/kýň, percentuálny podiel žien a mužov aj s rozdelením podľa stupňov náročnosti pracovných miest a priemerné mesačné zárobky žien a mužov podľa týchto stupňov za posledný štvrťrok predchádzajúceho kalendárneho roka," uviedli predkladateľky v návrhu.

Druhú skupinu tvorili subjekty ovládané verejnou mocou, a to bez ohľadu na počet zamestnancov, ako aj súkromní zamestnávatelia s najmenej 500 zamestnancami. Tí mali mať navyše povinnosť vypracúvať porovnávacie správy o stave rovnosti žien a mužov pri odmeňovaní.

"Túto povinnosť však budú mať len vtedy, ak z údajov o odmeňovaní vyplynie rozdiel v priemernom mesačnom zárobku. Súkromnému zamestnávateľovi s najmenej 500 zamestnancami/kyňami, u ktorého problém nerovnosti v odmeňovaní prítomný nebude, ostanú len povinnosti platné pre prvú skupinu zamestnávateľov," objasnili predkladateľky.

NRSR neprijala uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine

Národná rada (NR) SR v utorok neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov. Chceli tak primäť vládnu garnitúru podporovanú parlamentnou väčšinou, aby jednoznačne pred európskou verejnosťou, ako aj pred domácimi voličmi deklarovala svoj postoj k vojenskej agresii.

"Ak totiž Národná rada SR neprijme toto vyhlásenie, aby vyhovela voličom vládnej koalície, demaskuje sa pred zvyškom Slovenska ako aj pred zahraničím ako bezcitný podporovateľ vojenského agresora, ktorý stojí na opačných pozíciách ako Európska únia a NATO. Ak naopak toto uznesenie podporí, preukáže tým pred svojimi voličmi, že v skutočnosti ich v predvolebnej kampani oklamala, a iba využíva ich kognitívnu slabosť na to, aby sa udržiavala pri moci," uviedli poslanci v materiáli.

Uznesením mal parlament dôrazne a opätovne odsúdiť ničím nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojnu Ruskej federácie proti Ukrajine. Rezolútne mal napríklad odmietnuť aj ničím nepodložené presvedčenie Ruskej federácie, že Ukrajina nemá právo na existenciu. NR SR mala tiež skonštatovať porušenie viacerých medzinárodných zmlúv. Chceli tiež vyzvať Rusko k okamžitému zastaveniu vojenskej operácie.

Poslanci neprijali ani návrh uznesenia, ktorý sa týkal smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Návrh podali opoziční poslanci ešte vo februári. Uznesením mal parlament okrem iného zaviazať vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca na Slovensku a aby mu adresovala výzvu na dôkladné vyšetrenie smrti Navaľného.

Návrh PS na predvyplnené priznania neposunuli poslanci do 2. čítania

Daňovníkom, ktorí majú príjem zo závislej činnosti a podávajú si daňové priznanie sami, nebude zatiaľ finančná správa (FS) pripravovať predvyplnené daňové priznania. Návrh novely zákona o dani z príjmov skupiny poslancov opozičného Progresívneho Slovenska Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

"Cieľom návrhu zákona je zníženie administratívnej záťaže daňových poplatníkov vznikajúcej pri podávaní daňového priznania typu A a B, ak mali daňovníci v zdaňovacom období príjem zo závislej činnosti. Zákon má zároveň za cieľ aj zefektívnenie výberu daní a kontinuálne zlepšovanie verejných služieb pre občana," priblížili predkladatelia.

Na základe súčasnej právnej úpravy posiela zamestnávateľ FS mesačné prehľady o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, o zamestnaneckej prémii, daňovom bonuse na dieťa a daňovom bonuse na zaplatené úroky kumulatívne za celú firmu. Podľa navrhovanej novely by zamestnávatelia v budúcnosti posielali podrobnejšie mesačné prehľady za jednotlivých zamestnancov. To malo umožniť FS predvyplniť daňové priznania.

Ministerstvo financií (MF) SR v stanovisku k návrhu upozornilo, že predkladatelia síce očakávajú negatívne vplyvy na rozpočet, ale nevyčíslili ich. "Vzhľadom na výrazný zásah do informačného systému finančnej správy MF SR predpokladá značný negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy," zdôraznil rezort.

PS neuspelo s návrhom o príprave škôl na dieťa so zdravotným znevýhodnením

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu školského zákona, v ktorom poslankyňa Tina Gažovičová (PS) navrhovala vytvoriť podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy školy na vzdelávanie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Podľa návrhu mohol zákonný zástupca dieťaťa so zdravotným znevýhodnením mať možnosť podať spádovej materskej alebo základnej škole ohlásenie o plánovanom nástupe takéhoto dieťaťa.

Novela mala dať zákonným zástupcom nástroj na to, aby so školou o nástupe dieťaťa so zdravotným znevýhodnením aktívne komunikovali už s časovým predstihom. Školy totiž podľa Gažovičovej nemajú vždy vytvorené podmienky pre špeciálne potreby takéhoto dieťaťa a v praxi sa stáva, že riaditeľ školy preto odmietne prijať do školy dieťa so zdravotným znevýhodnením.

NR SR odmietla uznesenie, ktorým by odsúdila správanie premiéra voči úradníkom

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) voči štátnym úradníkom. Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) návrh predložila ešte v decembri 2023.

"Robert Fico svojím výrokom na adresu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a jeho kolegov prekročil všetky červené čiary normálneho správania. Zbabelo zvaľuje vinu na štátnych úradníkov len preto, že je sám neschopný naplniť svoje predvolebné sľuby o nižších cenách energií," zdôvodnila predkladateľka.

Označením úradníkov za teroristov, ktorých by "uškrtil", Fico podľa Remišovej úplne dehonestoval funkciu predsedu vlády. "Nenávistnou a lživou rétorikou vytvára z vybraných ľudí verejných nepriateľov, čo je v štandardnej demokratickej krajine absolútne neprípustné," uvádza sa v predloženom uznesení.

NRSR neprijala uznesenie k členstvu SR v Európskej únii

Národná rada (NR) SR v utorok odmietla návrh uznesenia k členstvu Slovenskej republiky v Európskej únii. Predložili ho poslanci z klubu Slovensku, KÚ, Za ľudí. V dokumente mal parlament deklarovať, že sa hlási k členstvu SR v Európskej únii, bude podporovať rozvoj vzájomných vzťahov a naďalej rešpektuje rozhodnutie občanov Slovenskej republiky.

"Národná rada SR a jej poslanci si uvedomujú množstvo výhod, ktoré nám členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii prináša a budú naďalej ako zodpovedný partner s rešpektom pristupovať aj k záväzkom a povinnostiam, ktoré nám z členstva v Európskej únii vyplývajú," zdôvodnili návrh predkladatelia.

Poslanci neprijali uznesenie týkajúce sa tzv. súdneho aktivizmu ESĽP

Poslanci Národnej rady (NR) SR neprijali uznesenie týkajúce sa tzv. súdneho aktivizmu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Návrh uznesenia predložili poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Uznesením mal parlament so znepokojením vnímať rozhodnutia ESĽP vo veciach, v ktorých konštatoval porušenie Európskeho dohovoru o ľudských právach z dôvodu, že dotknuté zmluvné strany neposkytujú právne uznanie a ochranu zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Poslanci chceli, aby NR SR zdôraznila, že SR nepristúpila k žiadnej medzinárodnej zmluve, predmetom ktorej by bol záväzok právne uznávať registrované partnerstvá alebo iné formy zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

Poslanci zaradili do programu schôdze návrh týkajúci sa výrubu drevín

Poslanci Národnej rady (NR) SR zaradili do programu aktuálnej schôdze návrh vlády na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. Podľa novely by sa mali postupy pri výrube drevín zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

Zároveň poslanci zaradili do programu aj ďalšie dva návrhy na skrátené legislatívne konanie (SLK), a to k novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a k novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach. O návrhu na SLK k novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy majú poslanci začať rokovať v utorok od 14.00 h.

Hnutie Slovensko chce zvýšiť príplatok k príspevku na opatrovanie ŤZP detí

Hnutie Slovensko predstavilo návrh, ktorého cieľom je strojnásobenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí so zdravotným znevýhodnením, a to zo 100 eur na 300 eur. Vyhlásili to v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie Slovensko na tlačovej konferencii.

"Momentálne vieme, že mesačný príspevok je 569 eur a ak máte dieťa do 18 rokov, tak je tam zvýšená suma o 100 eur mesačne. Sme v kontakte s rodinami týchto detí a tieto peniaze nestačia na to, aby pokryli všetky výdavky spojené s tým, akú starostlivosť treba pri takýchto deťoch vyvinúť," uviedol poslanec NR SR za hnutie Slovensko Michal Šípoš. Hnutie si je podľa neho vedomé toho, že rozpočet nie je možné navyšovať neúmerne. Preto podľa jeho slov vychádzali z konzervatívneho prístupu.

Ako dodala poslankyňa NR SR za hnutie Slovensko Anežka Škopová, k ťažký životným podmienkam týchto rodín sa pridávajú aj obrovské finančné náklady na starostlivosť. "Je neprijateľné, aby sa ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a ich rodiny dostávali do situácií, z ktorých nevidia žiadne východisko a cítia sa bezmocní," vyhlásila s tým, že je morálnou povinnosťou štátu podať pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú.

Viac o téme: NávrhyPoslanciZamestnávateliaNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu