Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovská razia Finančnej správy! Bilancia úlovku v akcii LOTUS: Zaistila 9 áut, chatu, dom aj obrovskú sumu v keši

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu LOTUS, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260-tisíc eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur, informoval v utorok vedúci komunikačného oddelenia FS Radoslav Kozák.

archívne video

Prioritou bude implementácia colných systémov v rámci únie, tvrdí generálny riaditeľ colnej sekcie Milan Jurčina (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Finančná správa takýmto spôsobom využíva zákonné možnosti predbežne zabezpečiť majetok rizikových daňových subjektov až do právoplatného rozhodnutia vo veci. Cieľom je zabrániť im zbaviť sa tohto majetku alebo ho previesť na iné osoby. Zabezpečený majetok môže FS následne využiť v rámci vymáhania vzniknutých nedoplatkov," zdôraznil Kozák.

Finančná správa chce byť podľa neho proklientsky orientovaná inštitúcia, ktorá motivuje daňové subjekty k dobrovoľnému plneniu daňových povinností. Na druhej strane však chce dôsledne a nekompromisne pristupovať k skupine neférových daňových subjektov, ktorá daňové predpisy obchádza a porušuje, alebo sa zámerne vyhýba plneniu daňových povinností.

Finančná správa zasahovala proti autičkárom už vlani

LOTUS nie je prvá akcia daniarov v tomto segmente. "Finančná správa už koncom minulého roka efektívne zasiahla voči obchodníkovi s motorovými vozidlami, ktorý využíval tzv. zmiznutých obchodníkov. Teda spoločnosti, ktoré formálne nakupovali motorové vozidlá vo svojom mene a následne si vysokú daňovú povinnosť z titulu nákupu vozidiel z iných členských štátov EÚ kompenzovali odpočítaním dane z fiktívnych zdaniteľných plnení," priblížil Kozák s tým, že predajcovi bola na základe uložených predbežných opatrení na bankovom účte zaistená suma viac ako 550-tisíc eur.

Finančná správa registruje zvýšené riziko na dani z pridanej hodnoty (DPH), ktoré je spojené s nadobúdaním motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ. "Nielen v súvislosti so zapojením zmiznutých obchodníkov a uplatnenia fiktívnych vstupov pre optimalizáciu vlastnej daňovej povinnosti, ale aj v súvislosti s osobitnou úpravou DPH v oblasti použitého tovaru a takisto v súvislosti s nepriznaním nadobudnutia motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ. Finančná správa sa na takéto a podobné daňové subjekty bude zameriavať aj v budúcnosti," avizoval Kozák.

Viac o téme: AutičkáriFinančná správa SRAkcia Lotus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu