Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kde končí drevo z Tatranského národného parku? Ochranári vložili do stromu GPS zariadenie! Prekvapivé zistenie

(Zdroj: Facebook/My sme les)

VYSOKÉ TATRY - Drevo z hlucháních lesov Tatranského národného parku odchádza do zahraničia. S týmto zistením prišli ochranári z organizácie My sme les, ktorí na vyťažené drevo umiestnili GPS zariadenie. To ukázalo, že drevo putuje do Čiech na sklad nadnárodnej spoločnosti so sídlom v Rakúsku. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa v tejto súvislostí uviedol, že všetko je v súlade so zákonom.

Na vyťažené drevo z nedávno medializovanej rozsiahlej ťažby v národnom parku umiestnili ochranári GPS zariadenie, ktoré ukázalo, že putuje do Čiech, konkrétne na sklad nadnárodnej drevospracujúcej spoločnosti so sídlom v Rakúsku. Firma má dokonca PEFC certifikát, podľa ktorého všetky jej výrobky pochádzajú z udržateľného hospodárenia.

"My si veru udržateľné hospodárenie predstavujeme inak ako ťažbu, v rámci ktorej sa poškodzuje biotop ohrozeného hlucháňa hôrneho. A takisto si úplne inak predstavujeme ochranu národných záujmov. Určite v nej nemá miesto ničenie biotopov v národnom parku a predaj z nich vyťaženého dreva na spracovanie do zahraničia,“ uviedli ochranári.

GPS tracker umiestnený v kmeni vyťaženého stromu z lesného skladu v národnom parku cestoval podľa ochranárov cez Poprad, Liptovský Mikuláš a Žilinu. Na hraničnom priechode Mosty u Jablunkova drevo opustilo územie Slovenska a zamierilo k Ostrave. Skončilo v českej obci Staříč, na veľkom sklade dreva. Nachádza sa tam nadnárodná spoločnosť s centrálou v Rakúsku. V obci Staříč by táto spoločnosť podľa jej vlastnej webstránky mala prevádzkovať pílu.

“Tatranský národný park patrí nám všetkým, ktorí v tejto krajine žijeme. Je to pýcha a bohatstvo všetkých obyvateľov Slovenska, plné vzácnych biotopov, fauny a flóry, a nie ihrisko pre pár vyvolených, ktorí sa rozhodli zlikvidovať ho v záujme biznisu s drevom,” uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Kuffa hovorí o hoaxe

K zisteniam sa vyjadril štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa, ktorý to označil za hoax a klamstvo. "Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici postupuje na základe obchodných verejných súťaží (OVS), kde postupuje v súlade s platnými zákonmi a postupmi. Procesy sú transparentné a dokumenty, ktoré požaduje zákon, TANAP zverejňuje. Do OVS sa môžu zapájať firmy zo všetkých krajín v rámci jednotného trhu EÚ. Do ďalších obchodných a zmluvných vzťahov firmy, ktorá ťažbu vysúťaží a zrealizuje, TANAP nevstupuje a nemá na nich ani žiadny vplyv,“ napísal na svojom Facebook účte.  

Filip Kuffa reaguje na zistenia ochranárov (Zdroj: Facebook/Filip Kuffa • SNS - ŽIVOT NS)

Viac o téme: DrevoŤažbaGPSTatranský národný parkMy sme lesFilip Kuffa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu