Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon o partnerskom spolužití zo stola

Poslanci budú rozhodovať ohľadom práv pre LGBTI ľudí. Zobraziť galériu (8)
Poslanci budú rozhodovať ohľadom práv pre LGBTI ľudí. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračovali v úvode 16. rokovacieho dňa 72. schôdze v diskusii o návrhu na partnerské spolužitie z dielne SaS. Do diskusie sa ešte v utorok (18. 10.) prihlásili dvaja rečníci ústne. Niektorí poslanci už vopred avizovali, že žiadna podpora sa z ich strán nebude garantovaná a už vôbec nie vyjadrená. Tak sa aj stalo a návrh zákona podporili len 50 poslanci.

VIDEO Reakcia SaS na hlasovanie v parlamente:

SaS reaguje na stredajšie zmietnutie zákona o partnerskom spolužití zo stola (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované 12:53

Poslanec Richard Sulík odkazuje zvyšku pléna, že tento "boj dobojujú". Komentuje tiež aj to, že poslancom nestačila ani dvojnásobná a zbytočná vražda na to, aby sa odosobnili zo svojej "malosti".

 

Väčšine koaličných poslancov nestačila ani dvojnásobná zbytočná vražda, aby si uvedomili, že páry rovnakého pohlavia...

Posted by Richard Sulik on Wednesday, October 19, 2022

Aktualizované 11:48

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS) avizuje, že liberáli to s týmito zákonmi nevzdajú. "Niektorí kolegovia vo verejnom živote to ale stále nepochopili. Mnohým trvalo odsúdiť dvojnásobnú popravu, mnohým bolo ťažké pomenovať, že išlo o nenávisť voči LGBTI+ menšine. Niektorí sa z toho cynicky vysmievali, keď sa prihlásili k heterosexualite a tvárili sa, že je to to isté. Mnohí naoko tvrdili, že treba niečo urobiť a pomôcť. A keď na to prišlo, ukázali, že majú len prázdne slová," tvrdí Gröhling.

 

PARTNERSKÉ SPOLUŽITIE NEPREŠLO, ALE NEVZDÁVAME TO 🙏 Veľká vďaka všetkým, ktorým to nebolo jedno, podpísali petíciu a...

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Wednesday, October 19, 2022

Poslankyňa Marcinková zas v statuse píše o sklamaní. "Aj keď ma žiadne vyhrážky od mojej práce neodradia, žije sa s nimi ťažšie, keď sa sama seba pýtam či to má zmysel. Napríklad, keď príde nečakane veľa ublíženia a hrubosti od tých ľudí, ktorým sa svojou prácou snažím pomôcť a na ktorých životoch a prežívaní mi úprimne záleží," tvrdí.

 

SKLAMANIE Návrh o partnerskom spolužití neprešiel. Páry rovnakého pohlavia nebudú mať ani ten minimálny balík práv,...

Posted by Vladimíra Marcinková on Wednesday, October 19, 2022

Pridala sa aj predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Postoj poslancov, ktorí návrh nepodporili, označila za hanbu.

 

HANBA poslancom, ktorí nepodporili ani to minimum pre LGBTI+ ľudí. Táto vaša netolerancia už stála život dvoch ľudí a teraz pokračujete a živíte ju ďalej…

Posted by Anna Zemanová on Wednesday, October 19, 2022

Aktualizované 11:34

K odporcom zákona sa pridal aj poslanec Milan Kuriak, ktorý je v OĽaNO známy svojimi konzervatívnymi postojmi.

 

Budem hlasovať proti registrovanym partnerstvám. Dnes o 11.00 hod. hlasujeme v plene Národnej rady Slovenskej republiky...

Posted by Milan Kuriak on Wednesday, October 19, 2022

Aktualizované 11:33

Tento návrh by podľa Jany Bittó Cigánikovej nikomu neublížil. "Nás do ich života nič nie je - konzervatívec, queer, lgbti ... Dokážme legitimizovať tieto vzťahy! Prečo je to zlé? Potrebujeme asi tie škatuľky. Jedna časť nášho my, toto umožnené nemá. Neexistuje žiadne "oni", to sme my, to sú naši lekári, naši právnici, oni sú my! Nerozumiem, prečo nevieme niekomu uznať ich lásku, zostať verný jednému človeku. Veľmi ma to mrzí a bolí," tvrdí Cigániková s tým, že naša spoločnosť prepadla na plnej čiare.

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:30

Poslanci SaS reagujú na hlasovanie. Ako popredná predstaviteľka v rámci tohto zákona sa vyjadrila Vladimíra Marcinková. "Mňa to veľmi bolí ako ľudskoprávnu političku. Napokon títo ľudia nebudú mať nič. Išlo nám o politický zmier, o signál v spoločnosti, že si vážime každého jedného človeka a aby mali nárok na normálny život. Reálne sme ponúkli prvý balík práv pre páry rovnakého pohlavia," tvrdí Marcinková. Tá si vraj odnáša trpkú politickú skúsenosť.

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:21

Poslanec Richard Vašečka na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo nepodporil tento návrh. "Mám v úcte každého človeka a vždy som bol za ochranu ľudského života – od počatia až po prirodzenú smrť. A to bez ohľadu na to, akej je farby pleti, národnosti či sexuálnej orientácie. Zároveň som presvedčený, že každé dieťa si zaslúži otca a matku a je to ten najlepší rodinný priestor pre výchovu detí," argumentuje Vašečka.

 

PREČO SOM NEPODPORIL REGISTROVANÉ PARTNERSTVÁ Vražda dvoch ľudí na Zámockej, ktorá sa udiala minulý týždeň – podobne...

Posted by Richard Vašečka on Wednesday, October 19, 2022

Aktualizované 11:12

Nazreli sme aj na to, ako jednotliví poslanci hlasovali. Návrh vo svojej podstate dával týmto ľuďom práva pri dedení, nahliadaní do zdravotnej dokumentácie ale im dával aj nároky na ošetrovné. V rámci registrovaných partnerstiev išlo pritom len o menšie, menej významné práva.

Z klubu OĽaNO boli proti poslanci Andrejuvová, Drábiková, Fecko, Kuriak, Marcinčin, Mihalik, Pleštinská, Potocký, Szöllös, Šefčík, Tóth, Vašečka, Vons a Záborská. Klub Smer-SD nehlasoval. Celý klub SaS bol za. Zväčša negatívny postoj k návrhu bol aj v klube Sme rodina. Proti návrhu boli aj poslanci bývalého klubu ĽSNS, no za boli poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD vrátane Petra Pellegriniho.

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NR SR)

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizované 11:10

Poslanci neposunuli zákon do druhého čítania.

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizované 10:54

Poslanci hnutia OĽaNO poslali pred hlasovaním vyhlásenie. "Poslanci OĽaNO budú pri návrhu SaS na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia hlasovať slobodne. Zloženie poslaneckého klubu OĽaNO je rovnako pestrofarebné, ako celé Slovensko. Preto sú pri takýchto témach úplne prirodzené rozličné postoje a hlasovania poslancov. OĽaNO si naďalej stojí za záväzkami voči menšinám, ktoré vyplývajú z Programového vyhlásenia vlády," tvrdí hnutie.

 

🔴 Poslanci hnutia OĽANO budú pri návrhu SaS na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia hlasovať slobodne. Zloženie...

Posted by Michal Šipoš on Wednesday, October 19, 2022

Na programe aktuálnej schôdze majú poslanci ešte zopár neprerokovaných bodov. Po ukončení 72. rokovania by mala nasledovať ďalšia riadna schôdza. Dôležitým a ostro sledovaným bodom, aj vzhľadom na tragédiu na Zámockej ulici, je rokovanie a podpora návrhu zákona o partnerskom spolužití z dielne SaS.

Žiadna podpora nebude, odkazujú konzervatívci len týždeň po vražde na Zámockej

Nie všetkým je však po vôli. Svoje kritické ohlasy a vopred avizovanú nepodporu zákona už oznámili konzervatívci z Kresťanskej únie v rámci klubu OĽaNO. Ide o toľko skloňovaných poslancov ako  Anna Záborská, Richard Vašečka, Katarína Hatráková, ale aj Radovan Marcinčin či Ján Szőllős.

 

Žiadny z poslancov Kresťanskej únie (Anna Záborská, Richard Vašečka, Katarína Hatráková - Kresťanská únia , Radovan...

Posted by Kresťanská únia on Wednesday, October 19, 2022

Rozdielnosti názorov v klube OĽaNO

O návrhu novely Občianskeho zákonníka mal ešte v utorok večer rokovať klub OĽaNO. Poslanec Kristián Čekovský (OĽaNO) už avizoval, že ho v hlasovaní podporí. "Myslím si, že v takýchto situáciách treba dať bokom politické tričká," povedal na utorkovej tlačovej konferencii. Naopak, György Gyimesi (OĽaNO) v pléne vyhlásil, že za legislatívu nezahlasuje.

Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš na tlačovej konferencii povedal, že v klube je široké spektrum poslancov a pri hodnotových otázkach majú zvyčajne tzv. voľnú ruku pri hlasovaní. Keďže ide o opozičný návrh, musia sa podľa jeho slov v koalícii dohodnúť na postoji k hlasovaniu. "Viem, že niečo chystajú aj na vláde," pripomenul s tým, že sa treba pozrieť na všetky možnosti, ktoré sú na stole. "Bol by som veľmi nerád, keby sme sa 'uponáhľali' a narýchlo to schválili preto, aby sme sa ukázali," doplnil. Zároveň ubezpečil, že chcú komunite LGBTI+ pomôcť a svoje stanovisko už napríklad vyslali schválením uznesenia.

MIMORIADNE Parlament zhodil zákon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ZákonHlasovanieNR SRSaSParlamentPartnerské spolužitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu