Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Búranie pamätníka na Slavíne: Krutý vtip alebo sarkazmus, mnohí tento žart zobrali ako serióznu záležitosť!

Mnohých vyplašila petícia o možnom búraní pamätníka na Slavíne, no ukázalo sa, že ide o prehnaný žart. Zobraziť galériu (3)
Mnohých vyplašila petícia o možnom búraní pamätníka na Slavíne, no ukázalo sa, že ide o prehnaný žart. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Julius Hlista official, reprofoto peticie.com)

BRATISLAVA - Začalo to ako jeden z mnohých ďalších žartov voči protestujúcim jednotlivcom, no tí to zobrali ako vážnu vec, ktorá sa môže udiať. To, akým absurdným môže byť dianie na internete svedčí aj tento príbeh. Reč je o údajnom búraní pamätníku na Slavíne v Bratislave, ktorý bol už od samotného začiatku myslený ako satiricko-sarkastický žart, no mnohí ho zobrali so všetkou vážnosťou a rozhodli sa konať! Nie, nič také sa neudeje, aj keď je treba povedať, že tento "humor" nemusí byť pre každého tou správnou šálkou kávy.

Už je to niekoľko rokov, čo sa v uliciach objavujú viacerí protestujúci občania, ktorí sú hákliví na akékoľvek kritické poznámky na adresu všetkého, čo sa týka bývalého režimu či Ruska. Aj voči tejto skupine sa počas posledných mesiacov na ulici kde-tu postavia mladí ľudia s už onálepkovaným pseudonymom "Melešovci", ktorí často využívajú silný sarkazmus na vyjadrenie ich opačných myšlienok zrejme v nádeji, že zmenia uvažovanie týchto protestujúcich ľudí.

Petícia, ktorá ich zdvihla zo stoličky

Niekedy sa však situácia zvrtne až tak, že sarkazmus nemusí každý pochopiť, a to bol aj tento prípad. Po posledných mesiacoch, kedy prebieha konflikt na Ukrajine, sa dokonca začalo v uliciach skandovať niečo o ohrození sovietskeho pamätníka Slavín, a to sa zrejme dostalo do uší týmto mladým ľuďom. Tí túto (aj keď zvrátenú a satirickú, no veľmi nereálnu) myšlienku priviedli do finálnej prezentácie formou petície za zbúranie pamätníka Slavín.

Jeden z "príslušníkov" Melešovcov pod pseudonymom Julius Hlista totiž na portáli peticie.com zverejnil pomerne bizarnú elektronickú petičnú akciu, v ktorej vyzýva na demoláciu tohto pamätníka s tým, že už ukázal aj vizualizácie, ako by mohla vyzerať nová verzia tohto pietneho miesta.

Búranie pamätníka na Slavíne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto peticie.com)

Bizarná výzva, bizarná vizualizácia a bizarný text petície

"Toto je petícia uvedomelých občanov Slovenska, ktorí sú proti zastaralému pomníku na Slavíne v Bratislave, ktorý proruskí politici, ako aj pomýlení občania z komunity Proputinovských dezolátov, zneužívajú na svoje ciele a oslavu zločineckého komunistického režimu," píše sa v úvode výzvy. "Hlavným cieľom je vytvorenie nového miesta oddychu, kultúry a zábavy, ktoré bude zamerané na prehlbovanie vzťahov s USA ako krajinou, ktorá je symbolom demokracie a slobody slova," píše sa v ďalších, zrejme naschvál provokujúcich riadkoch petičnej výzvy.

Už z týchto a ďalších riadkov petície viacerí inteligentní ľudia vydedukovali, že jej cieľom je len bizarne reagovať na niektoré bizarné požiadavky konkrétnej protestujúcej vzorky ľudu v uliciach a na sociálnych sieťach. To všetko však nestačilo a od spomínaného Hlistu sa na sociálnej sieti Facebook začali pod jeho kontom objavovať reálne spracované vizualizácie, ako by sa Slavín mohol zmeniť, čo niektorých pobúrilo ešte viac, iní sa zasmiali, keďže ide o zjavný žart, ktorý však nemusí byť každému po chuti.

 

Priatelia, aj takto môže vyzerať Slavín v roku 2024. Stačí len podpísať petíciu. Nikto nechce hanobiť padlých...

Posted by Július Hlísta official on Thursday, April 14, 2022

"Priatelia, aj takto môže vyzerať Slavín v roku 2024. Stačí len podpísať petíciu. Nikto nechce hanobiť padlých osloboditeľov, ktorí tu odpočívajú a nemôžu za to, že ich teraz všetci podporovatelia Putlerovej krvacej invázie na Ukrajine zneužívajú na šírenie proruskej propagandy," pridal ešte olej do ohňa Hlista.

Vydesení ľudia zobrali žart ako hroznú realitu

Po týchto príspevkoch niektorí občania len ťažko čítali silný sarkazmus "medzi riadkami" a po týchto vizualizáciách a výzvach na petičné akcie začali biť na poplach. "Pozrite sa na jeho vyjadrovanie v petícii – skutočne by mal takýto človek, ktorý podľa mňa evidentne prekračuje morálne dno a svojou nenávistnou komunikáciou sa snaží fašizovať spoločnosť, kdekoľvek zastupovať nás, Slovákov  – nemal by byť radšej interným poradcom USA?" píše sa v jednom z blogov, ktorý reaguje na evidentne nereálnu petíciu.

Búranie pamätníka na Slavíne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto blog.pravda.sk)

Viac o téme: PamätníkBúranieVtipReakcieSlavín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu