Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZHROMAŽDENIE na Slavíne: Šéf Smeru rečnil, na mieste bola aj polícia! Blaha mal problém s ukrajinskými vlajkami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Slavíne dnes demonštrovali dva davy. Jeden pod vedením Smeru a druhý proti vojne na Ukrajine. Robert Fico už predtým avizoval tzv. mierové stretnutie na Slavíne, a to krátko po tom, čo ich premiér Eduard Heger označil za ruských agentov.

Dav na strane Smeru prišiel s ruskými vlajkami. "Odmietame povzbudzovať vojnu," vykríkol líder Smeru Robert Fico. "Vymaňme sa z rúk USA," dodal pred davom ľudí. Na stretnutí vystúpili aj niekoľkí predstavitelia Smeru vrátane Ľuboša Blahu. Druhý dav, ktorý prišiel s ukrajinskými vlajkami.

Poslanci Smeru na Slavíne: Odmietame povzbudzovať vojnu, povedal Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Blaha mal problém s ukrajinskými vlajkami

Blaha, ktorý razí proruskú rétoriku najvýraznejšie, kritizoval to, že všade dnes vidí ukrajinské vlajky. "Naša vlajka je biela, modrá a červená," kričal. Ešte pred ich prejavmi Dušan Jarjabek spieval spolu s davom a členmi Smeru slovensku hymnu. Lídri opozičnej strany Smer zároveň vyzvali Európsku úniu, aby sa stala mierotvorcom na vojnou zasiahnutej Ukrajine.

ZHROMAŽDENIE na Slavíne: Šéf
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Únia má podľa nich kapacity nastoliť prímerie. Na podujatie prišlo niekoľko stoviek ľudí. "EÚ má vnútornú kapacitu na to, aby dokázala v čo najkratšom čase okamžité zastavenie vojnových operácií na Ukrajine a dostala za stôl obe strany konfliktu," uviedol. Únia nemá podľa Fica vlastnú zahraničnú politiku a je v "závese" Spojených štátov amerických.

Smer kritizoval vládu

Druhý dav s ukrajinskými vlajkami obkolesovala polícia, zrejme aby predišla prípadnej potýčke. "Nech žije Slovensko," kričali. Fico pred davom prečítal aj spoločné vyhlásenie, ktoré potom zverejnil aj na sociálnej sieti. "Vyjadrujeme znepokojenie, že lídri členských krajín EÚ hovoria viac o vojne, ako o mieri. Ten, kto posiela na Ukrajinu ďalšie a ďalšie zbrane, si prirodzene želá predlžovanie vojnového konfliktu a vyostrovanie napätia," prečítal Fico. 

 

V Y H L Á S E N I E účastníkov mierového zhromaždenia na Slavíne Bratislava 10. apríla 2022 Niet symbolickejšieho...

Posted by SMER - SD on Sunday, April 10, 2022

Smer kritizoval vládu za dodanie zbraní na Ukrajinu, vrátane systému protivzdušnej obrany S-300. "Pomáhajme humanitárne, ale nie takto," skonštatoval podpredseda strany Richard Takáč. Minister obrany Jaroslav Naď i ďalší vládni predstavitelia oponovali, že bezpečnosť Slovenska ohrozená nie je. Systém S-300 je totiž obranný, nie útočný. "Záleží na Rusoch, ako sa budú správať," uviedol dnes v jednej z diskusných relácií minister vnútra Roman Mikulec s tým, že systém Ukrajinu len bráni pri možnom útoku. 

Fico ide pomedzi dav na Slavíne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odvolávanie vlády

Šéf Smeru v reakcii na darovanie obranného systému uviedol, že budú iniciovať odvolávanie celej vlády. Žiadosť chcú podať už tento týždeň. Premiér Heger uviedol, že sa na odvolávanie teší. "Nech sa páči, teším sa na túto rozpravu. Veľmi rád sa im pozriem do očí... Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu. Veľmi rád ich priamo z toho miesta pozvem a pôjdem znovu na Ukrajinu," povedal.

VIDEO Premiér po návrate z Ukrajiny skritizoval opozíciu

Emotívny Heger po návrate z Ukrajiny: Poriadny náklad OPOZÍCII! Správajú sa ako ruskí agenti, teším sa na odvolávanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Potom nech mi rozprávajú, čo je vlastizrada. Riskovať svoju bezpečnosť a bezpečnosť Ukrajiny svojimi táraninami. To je neskutočné... Viete čo, ja na to nemám žalúdok," uviedol premiér. Fico potom spolu s ďalšími členmi, ktorí sa zhromaždenia zúčastnili, približne po hodine pomaly odišli. Prešli davom, v ktorom boli stovky ľudí. 

V dave sa objavila aj sovietska vlajka

Spoločne so svojimi straníckymi kolegami vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO) a predstavitelia vlády hovoria viac o vojne ako o mieri. "Svojimi konkrétnymi činmi podporujú pokračovanie vojny," vyhlásili.

Na Slavín prišla aj desiatka ľudí, ktorí nesúhlasili s organizovaným podujatím a prišli vyjadriť podporu Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na zhromaždení viacero ľudí držalo slovenské vlajky, slogany za mier. V dave sa objavila aj sovietska vlajka. Na Slavín prišla aj desiatka ľudí, ktorí nesúhlasili s organizovaným podujatím a prišli vyjadriť podporu Ukrajine. V rukách držali ukrajinské vlajky a transparenty proti vojne. Po skončení akcie došlo k slovnej výmene medzi zástupcami oboch skupín. Na bezpečnosť dohliadala priamo na mieste štátna i mestská polícia.

Viac o téme: DemonštráciaRuskoRobert FicoSlavínVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu