Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďarskej menšine sa nepáči školský zákon, chcú bojkotovať vyučovanie

Bývalý minister školstva a poslanec za opozičnú SMK László Szigeti
Bývalý minister školstva a poslanec za opozičnú SMK László Szigeti

BRATISLAVA - Združenia maďarskej menšiny zvažujú, že budú na protest proti vládnemu návrhu školského zákona zvolávať zhromaždenia alebo vyzývať na bojkot vyučovania.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia združenia maďarských učiteľov, Csemadoku a ďalších organizácií. Zákon podľa nich môže viesť k zníženiu počtu hodín maďarčiny na základných školách, a preto žiadajú, aby bol stiahnutý z rokovania parlamentu. Iniciatívu združení odmietol vicepremiér Dušan Čaplovič.

"Vítame snahy inovovať legislatívu, ale nie takýmto unáhleným spôsobom," zhrnul predseda Zväzu maďarských pedagógov László Pék. Bývalý minister školstva a poslanec za opozičnú SMK László Szigeti zopakoval, že napríklad v prvom ročníku základných škôl by sa po prijatí zákona mohol znížiť počet hodín maďarčiny na šesť z ôsmich týždenne. Vláda tak podľa neho porušuje svoj sľub, že neobmedzí práva menšín.

Pri reforme vzdelávania, ktorú by mal nový školský zákon spustiť, sa znížia týždenné počty hodín aj pri iných predmetoch, reagoval na kritiku Ján Mikolaj. Len tak podľa neho možno dosiahnuť, aby školy mali viac voľnosti pri rozhodovaní, čo budú učiť. "Keby sme všetko nechali v doterajšom rozsahu, tak nemôžeme hovoriť o reforme," tvrdil Mikolaj. Ak navyše školy využijú na výučbu maďarčiny hodiny, o ktorých budú rozhodovať sami, žiaci by sa po maďarsky mohli učiť aj vo väčšom rozsahu, než v súčasnosti, zopakoval už svoje skoršie vyjadrenie Mikolaj.

Prípadné protesty predstaviteľov maďarskej menšiny odmietol aj podpredseda vlády Čaplovič, ktorý zastrešuje taktiež starostlivosť o menšiny. Navrhnuté zmeny podľa neho prijali viacerí učitelia či riaditelia škôl maďarskej národnosti. Ich názory sú však zatienené vyhláseniami SMK, ktorá schvaľovanie školského zákona spolitizovala, vyhlásil.

Nový školský zákon by mal nahradiť zastaranú právnu normu z osemdesiatych rokov minulého storočia. Modernejší zákon sa napriek viacerým pokusom nepodarilo presadiť v predchádzajúcich dvoch volebných obdobiach, keď vládnu koalíciu pod vedením Mikuláša Dzurindu tvorila aj SMK.

Na základných a stredných školách študuje v tomto školskom roku viac než 700.000 detí. Viac než 50.000 z nich sa podľa Szigetiho učí v školách s vyučovacím jazykom maďarským. Na Slovensku existujú aj školy s vyučovacím jazykom ukrajinským. Tie zatiaľ podľa dostupných informácií proti zákonu výraznejšie neprotestovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu