Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koalícia sa dohodla, vyhlásil premiér: Nového šéfa polície si vyberie Mikulec, bude ním Spišiak?

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koalícia sa zhodla na tom, aby si policajného prezidenta vyberal minister vnútra, keďže je zaňho politicky zodpovedný. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v pondelok v súvislosti s návrhom koaličných poslancov predloženým do parlamentu. Šéf rezortu by si podľa neho mohol zvoliť prezidenta Policajného zboru sám, vypočutie vo výbore by malo iba konzultačný charakter. V tejto súvislosti sa spomína meno Mikulcovho poradcu.

"Diskusie samozrejme prebiehajú v rámci celého balíka opatrení, ktoré treba urobiť. Politická zhoda v rámci koalície na tom, aby si o policajnom prezidentovi rozhodol minister vnútra, tu je, takže k tomuto kroku sa pristupuje. Keďže on zaňho nesie zodpovednosť, mal by si ho vyberať aj odvolávať," skonštatoval predseda vlády.

Koaliční poslanci v novele zákona navrhujú posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale kandidáta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu. V zákulisí sa ako možný šéf polície spomína poradca ministra Jaroslav Spišiak, ktorý v minulosti tento post už zastával.

Koalícia sa dohodla, vyhlásil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa aktuálneho zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva na návrh ministra vnútra vláda. K súčasnej právnej úprave došlo za ministerky za Smer-SD Denisy Sakovej.

Viac o téme: PrezidentDohodaVoľbaKoalíciaMinister vnútraPZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu