Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Matovič ho karhá, Gröhling chváli: Lengvarský je racionálny človek! Nemal to ľahké

Gröhling vyjadril svoje sympatie k výkonu Lengvarského na rezorte. Zobraziť galériu (3)
Gröhling vyjadril svoje sympatie k výkonu Lengvarského na rezorte. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Tak toto sa často nevidí. Minister za SaS Branislav Gröhling pochválil ministra za OĽaNO. Je pritom známe, že tieto dva subjekty sa v poslednom čase v niektorých prípadoch radi nemajú (hlavne pokiaľ ide o Igora Matoviča a Richarda Sulíka), no v tomto prípade uštedril minister školstva pochvalu ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému. Je to teda pre SaS oproti jeho predchodcovi dosť veľký rozdiel.

V čase, keď sa stále skloňuje očkovanie a obmedzenia, si okrem zaočkovaných zaslúži vďaku a uznanie aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Presne týmito slovami začal svoj status minister školstva Branislav Gröhling. Ten Lengvarského vychválil do nebies. "Od začiatku ho vnímam ako veľmi racionálneho človeka. Zdravotníctvo neprevzal v ideálnej situácii. Napriek tomu sa od jeho nástupu zaočkovalo viac ako 2 milióny ľudí a rezort zdravotníctva systematicky reaguje na hoaxy a nepravdy a zdôrazňuje fakty a vedecké poznanie," tvrdí o nástupcovi Mareka Krajčího (OĽaNO) Gröhling.

Za dnešok vďačíme vedcom a vede ako takej

Iba vďaka vedeckému poznaniu sme podľa ministra školstva dnes tam, kde sme. "Zažívame najlepšie obdobie vďaka tomu, že veda napreduje. Nie je to len o vakcínach, medicíne či priemernej dĺžke života, ale aj o technike, ktorú používame, o potravinách, ktoré sú dostupné a možnostiach, ktoré dnes máme," pokračuje šéf rezortu za SaS.

KORONAVÍRUS Matovič ho karhá,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hoaxy neposúvajú spoločnosť vpred

Spoločnosť podľa ministra nikdy neposunuli vpred hoaxy, vymyslené správy, ani dojmy jednotlivcov, ale fakty a veda. "Veda musí byť založená na dôkazoch. Nimi sú práve výsledky randomizovaných, dvojito zaslepených štúdií s kontrolnou skupinou, robených na desiatkach tisíc ľudí. Tie hovoria jasnou rečou v prospech očkovania. Rovnako dokázali účinnosť očkovania zahraničné výskumy aj výskum Biomedicínskeho centra SAV. Tie potvrdili, že hladina protilátok po očkovaní je vyššia než po prekonaní ochorenia Covid-19," spomenul nedávne výsledky prvej fázy výskumu na SAV Gröhling.


KORONAVÍRUS Zamestnanci SAV skúsili štúdiu o vakcínach na sebe samých: TOTO sú jednoznačné výsledky!


Ďalšia chvála pre ministra

Gröhling však s vychvaľovaním Lengvarského neskončil. "Aj vďaka ministrovi zdravotníctva dnes môžu fungovať naše výjazdové očkovacie tímy. Takmer každý deň v mesiaci pôjde intervenčný tím do inej osady či obce. Máme už okolo 30 starostov, ktorí takto chcú sprístupniť očkovanie v skupine od 12+ pre všetkých, ktorí budú mať záujem. Ďakujem im za to, že sa starajú o svojich občanov a spoločne prispejú k otvoreným a fungujúcim školám od septembra. V obciach spolupracujú zdravotníci, pediatri aj sociálni pracovníci, ktorí informujú občanov a zákonných zástupcov o možnosti očkovania a dohliadajú na celý proces," píše minister.

"Ak sa niekto spýta, ako sa pripraviť na september, či už vo všeobecnosti, alebo v školstve, tak jediné, čo môžeme spraviť, aby krajina, podniky, školy aj celá spoločnosť normálne fungovali, je zaočkovať sa," uzavrel stručne minister Gröhling.

Archívne video

Vladimír Lengvarský doplnil ďalšie informácie po tlačovom brífingu s predsedami krajov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič sa s ním v poslednej dobe až tak nemusí

Bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič už na druhej strane také veľké sympatie voči vlastnému nominantovi neprechováva. Je možné, že je za tým viacero faktorov od manažovania a predaja ruskej vakcíny Sputnik či iných vecí ako napríklad testovanie. S jeho podporou teda preto váha. "Som opatrný hovoriť, či má dôveru alebo nedôveru, niektoré kroky robí dobre a niektoré si myslím, že boli neuvážené. Akože tento, že nasrať ľudí s tým, že si budú platiť za testy,“ uviedol jeden z príkladov Matovič pred týždňom.

Odvolávanie Igora Matoviča v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusBranislav GröhlingVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu