Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mikulec na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom: Musíme riešiť umiestnenie migrantov, tvrdí

Minister vnútra SR Roman Mikulec
Minister vnútra SR Roman Mikulec (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

VYŠNÉ NEMECKÉ - Piatkovú pracovnú cestu na východ Slovenska využil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) i na návštevu hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom v okrese Sobrance. Ako sa po jeho obhliadke a po obhliadke slovensko-ukrajinskej hranice vyjadril pre médiá, aj keď je východná hranica s Ukrajinou strážená dobre, nelegálni migranti sa na územie Slovenska vďaka prevádzačom dostávajú aj v súčasnosti. Je preto potrebné riešiť ich umiestnenie.

"Nápad migrantov, ktorí prekračujú zelenú hranicu, je menší, ale nie je to nulové a stále sú skupiny, ktoré sa snažia sem nejakých ľudí dostať. Momentálne počas pandémie nie je možné tých ľudí, pokiaľ ich zachytíme na Slovensku, vrátiť na Ukrajinu, takže musíme riešiť aj toto, kam s tými ľuďmi, kde ich budeme mať a ako dlho to bude trvať," uviedol Mikulec s tým, že s prácou tamojších hraničiarov v členitom a často ťažko dostupnom teréne je spokojný.  

Minister sa oboznámil i zo zložkami hraničnej a cudzineckej polície, ako aj s technikou, ktorú používajú. "Veľmi ma zaujal georadar, ktorý používajú na vyhľadávanie rôznych tunelov, kade sa pašujú cigarety alebo rôzny tovar z Ukrajiny sem na Slovensko," priblížil. Doplnil však, že i v technickom vybavení vidí vylepšenia, rovnako tak by si modernizáciu podľa neho zaslúžili i samotné hraničné priechody. V tejto súvislosti nevylúčil, že v budúcnosti dôjde k zníženiu ich počtu.

Potvrdil tiež informáciu, že jeden z príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície z Vyšného Nemeckého bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. "Momentálne prebiehajú opatrenia v tejto veci. Kto s touto osobou prišiel do kontaktu, je v karanténe a budú sa riešiť ďalšie opatrenia podľa toho, ako sa to vyvinie ďalej," uviedol s tým, že efektivitu hraničiarov tento prípad nijako neovplyvnil, zamestnancov na hraniciach má rezort dostatok.

Viac o téme: MigrantiVyšné NemeckéRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu