Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensku hrozí pohroma! Búrky zasiahli prvé mestá: VIDEO Hrozí silný dážď, krúpy i povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zdá sa, že na Slovensko sa rúti vlna silných búrok. Prvé búrky so silným dažďom, vetrom i krúpami už zaznamenali vo Veľkých Kapušanoch na východe Slovenska a aj v Banskej Bystrici. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varovanie pre väčšinu krajov.

Ak sa aj vaším mestom prehnala silná búrka, svoje fotografie a videá nám pošlite na tipy@topky.sk

Mimoriadne silná búrka sa dnes krátko pred druhou prehnala v okolí mesta Veľké Kapušany na východe Slovenska. Rovnako na tom bola aj Banská Bystrica. SHMÚ vyhlásilo na najbližšie dva dni výstrahy pred prívalovými povodňami. Búrky už miestami ustávajú, no očakáva sa druhá vlna z Poľska. 

Slovensku hrozí pohroma! Búrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Mimoriadne silná búrka

„Búrka, ktorá vykazovala na radare veľmi vysokú odrazivosť, priniesla výrazné krupobitie a prívalové zrážky, ktoré spôsobili lokálne zatopenia,“ informoval portál imeteo.sk o situácii vo Veľkých Kapušanoch. Okrem krupobitia bol zaznamenaný aj silný nárazový vietor, ktorý rozfúkal po miestnych komunikáciach tisícky konárov.

Okrem mesta na východe Slovenska sa však búrky prehnali aj Banskou Bystricou. Na Slovensku je momentálne aj naďalej viacero lokálnych búrok, ktoré môžu byť sprevádzané silným vetrom, dažďom či krúpami. Búrky budú pribúdať hlavne na strednom a východnom Slovensku. Zajtra hrozia na celom území. 

Hrozia prívalové povodne

Na východnom Slovensku hrozia prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil výstrahu 1. stupňa pre okresy Bardejov, Prešov, Košice–okolie, Vranov nad Topľou, Michalovce, Humenné, Medzilaborce a Snina. Meteorológovia varujú aj pred búrkami s krúpami, ktoré hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. 

Slovensku hrozí pohroma! Búrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na celom území Slovenska hrozia v sobotu (22. 6.) búrky s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Meteorológovia varujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu pri nich dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc, podchodov a podjazdov. Výstrahy platia na piatok aj sobotu. 

Slovensku hrozí pohroma! Búrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slovensku hrozí pohroma! Búrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)


 

Viac o téme: PovodnePočasieVarovanieBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu