Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Český Slávik aj pre Bílú: Tá sa obula do TV Nova!

Lucie Bílá a Karel Gott Zobraziť galériu (11)
Lucie Bílá a Karel Gott (Zdroj: TASR)

PRAHA - V ankete populárnych spevákov Český slávik znovu zvíťazili Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Kabát. Ocenenie z ankety, ktorá sa dočkala už 45. ročníka, sa v sobotu večer predávalo v Štátnej opere v Prahe formou show typickej pre podobné akcie pop music. Do ankety prišlo 138.551 hlasov, to je takmer o 30 tisíc viac ako v roku 2009.

"Sú oblasti, kde si voliči zmeny neželajú, som rád, že moja voličská základňa je stála," uviedol rekordman Gott, pre ktorého víťazstvo znamená zisk 36. Zlatého a Českého slávika. V rovnakom duchu označil speváčku Evu Urbanovú za "koaličnú partnerku" a jesenné turné, na ktoré spolu odišli, za "sériu predvolebných mítingov". Pre svojich konkurentov potom našiel výraz "skvelá konštruktívna opozícia".

"Tá súťaž je zničená, to by sa malo volať Každoročné udeľovanie ceny Karla Gotta Slávikom roka. Ale na druhú stranu hoci to možno vyjadruje určitý konzervativizmus Čechov, taký úspech je vždy zásluha toho 'kumštýře'," povedal moderátor Jan Kraus, ktorý odovzdával jedno z ocenení.

Sám Gott za svojho možného nástupcu označil Vojtecha Dyka, ktorý skončil medzi spevákmi na treťom mieste.

Výsledky bez veľkého prekvapenia sa všeobecne očakávali. Gott tentoraz získal 47.232 bodov, teda viac než vlani. Na absolútne víťazstvo to ale nestačilo. Luciu Bílú vynieslo k prvému miestu medzi speváčkami 54.060 bodov. Zabezpečili jej tiež absolútne víťazstvo v ankete. "Ja už nepotrebujem žiadne ceny, jediná vec, ktorú chcem, je úcta. A preto som spokojná," podotkla Bílá.

Najpopulárnejšia osobnosť českej hudobnej scény sa nečakane ostro vyjadrila na adresu TV Nova. Stanicu varovala, že ak nezmení svoj prístup aj k jej osobe, bude strácať divákov. Bílá v živom "nováckom" prenose Slávika i na následnej tlačovej konferencii dokonca podporila konkurenčnú TV Prima a jej program Česko Slovensko má talent.

Tu bude player


Skupina Kabát obhájila svoje prvenstvo medzi inými zoskupeniami 28.400 bodmi. Celkovo do ankety prišlo 138.551 hlasov. Šéf českej pobočky vydavateľskej spoločnosti EMI členov skupiny z účasti na ceremoniáli ospravedlnil s tým, že kapela dokončuje svoj album Banditi di Praga.

Objavom roka, o ktorom sa mohlo hlasovať až do sobotňajšieho večera, sa stala finalistka Česko Slovenskej Superstar Markéta Konvičková. V kategórii Slávici bez hraníc tretíkrát uspeli No Name.

Skokanom roka sa stal Ondrej Ladek vystupujúci ako Xindl X, ktorý sa oproti vlaňajšku posunul o najviac miest. Svoj posun o 100 miest v ankete komentoval ako výsledok "najúspešnejšieho z neúspešných".

Symbolického zlatého slávika za celoživotné pôsobenie na hudobnej scéne prevzala speváčka Yvetta Simonová. Dostalo sa jej búrlivých ovácií od obecenstva, ktoré povstalo.

Celým večerom na scéne plnej svetelných efektov a vybavenej veľkoplošnými obrazovkami pre premietanie záznamov z histórie ankety sprevádzal Libor Bouček. Program vyplnili interpreti ako Martin Chodúr, Petr Kolář, Jana Kirschner s Tomášom Klusom a ďalšie.

Anketa Český slávik sa vyhlasuje od roku 1996 a nadväzuje na niekdajšieho Zlatého slávika, ktorého od 60. rokov do roku 1991 vyhlasoval časopis Mladý svět. Na rozdiel od výročných cien Akadémie populárnej hudby Anděl, o ktorých udelení rozhodujú publicisti a profesionáli zo sveta pop music, záleží pri "slávikoch" výlučne na hlasovaní fanúšikov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu