Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekárka radí, ako treba piť počas Vianoc a na Silvestra: Toľkoto pohárikov alkoholu nenapácha veľké škody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Hoci by bolo najlepšie sa alkoholu vyhýbať úplne, lekárka prezradila presné množstvo, ktoré nenapácha veľké škody. To sa môže hodiť najmä pri najbližších stretnutiach počas vianočných sviatkov alebo silvestrovských osláv.

Lekárka Deb Cohen-Jonesová pre Daily Mail povedala, že svoje poháriky vždy počíta a maximálne si dožičí tri, pretože ak tento limit prekročí, začnú sa prejavovať hlbšie zdravotné vedľajšie účinky. Hoci je dobré sa alkoholu vyhýbať úplne, počas sviatočného obdobia sa mnohí neubránia pokušeniu a nejaký ten pohárik si doprajú. Odborníčka odporúča držať sa troch štandardných alkoholických nápojov denne. Pitie alkoholu viac ako dvakrát týždenne prináša riziká: "Nepriaznivé účinky alkoholu sa v konečnom dôsledku prejavia takmer okamžite, pretože čo i len jeden nápoj má za následok miernu dehydratáciu, ktorá na druhý deň spôsobuje smäd, únavu a bolesti hlavy." 

Lekárka radí, ako treba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Po vypití troch alkoholických nápojov sa začnú objavovať následky:

1. Prerušenie spánku - S pribúdajúcim vekom býva spánok narušený už po troch pohárikoch. Hrozí roztrieštený spánkový režim a skoršie prebudenie. 

2. Gastrointestinálny zápal - Po troch alebo štyroch nápojoch sa sliznica žalúdka podráždi, uvoľní sa viac kyseliny a môžu sa prejaviť príznaky pálenia záhy a nevoľnosti. 

3. Zhoršenie nálady - Počiatočné pitie alkoholu môže spôsobiť, že sa budeme cítiť pokojnejšie a uvoľnenejšie, ale keď prvé pocity pominú, úzkosť sa môže vrátiť a zvýšiť.

4. Zápal - Po akejkoľvek dávke alkoholu spôsobujúcej intoxikáciu sa celkový zápal v tele zvyšuje, čo vedie k únave a bolestiam tela. 

Lekárka radí, ako treba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zotavenie

Zotavenie sa z každého negatívneho symptómu môže trvať oveľa dlhšie ako noc po poháriku. Mierna dehydratácia, ktorá vedie k bolestiam hlavy, môže trvať aj dvanásť hodín. Úzkosti, ktoré s tým prichádzajú, môžu trvať až 24 hodín. Spánok by mohol byť narušený na niekoľko dní, a to sú len mierne dôsledky v porovnaní s ľuďmi, ktorí to s alkoholom dokážu naozaj prehnať. Pri nadmernom pití je väčšia pravdepodobnosť vzniku žalúdočných vredov alebo krvácania. To znamená, že dôjde k vážnemu poškodeniu výstelky žalúdka, ktorá začne krvácať, čo môže byť život ohrozujúce. Taktiež sa zvyšuje riziko úzkosti a depresie, rovnako ako možných zranení pri pádoch pod vplyvom. 

"Po troch nápojoch sa vyššie uvedené symptómy exponenciálne zvyšujú a príjemné účinky alkoholu prevažujú nad nepriaznivými," povedala Cohen-Jonesová. Vysvetlila, že nie je prínosom nemiešať nápoje alebo poradie, v ktorom sa konzumujú. Alkohol je alkohol bez ohľadu na jeho formu a v konečnom dôsledku je to spoločensky prijateľný toxín, ktorý si mnohí z nás užívajú, ale bohužiaľ v našej kultúre aj mnohí preháňajú. 

Viac o téme: AlkoholPitieVianoceSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu