Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Viete, prečo zdobíme vianočný stromček pozlátkou? Táto legenda vám to vysvetlí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vianoce okrem tradícií so sebou prinášajú množstvo príbehov a legiend. Jedna z nich vysvetľuje, prečo zdobíme vianočné stromčeky pozlátkou či lametou. Vraj sú za tým domáce pavúky, ktoré chcú svojimi pavučinami potešiť chudobnú rodinu.

Legenda o vianočnom pavúkovi je európska ľudová rozprávka rozšírená najmä na západnej Ukrajine, kde sú pavúky a ich pavučiny považované za znamenie šťastia v čase Vianoc. Najrozšírenejšiu verziu príbehu zosumarizoval IFL Science

Legenda o vianočnom pavúkovi 

Chudobná vdova a jej deti sú nadšené, keď zistia, že z neďalekého stromu spadla šiška a zakorenila sa pred ich chatrčou. Deti sa starajú o stromček a ako rastie, tešia sa, že im spríjemní Vianoce. Lenže s blížiacim sa Štedrým večerom stromček ostáva holý, pretože rodina si nemôže dovoliť ho vyzdobiť. Keď domáce pavúky začujú, aké sú deti z toho smutné, zľutujú sa nad nimi a pustia sa do práce. Okolo konárov pospriadajú pavučiny. Keď sa deti zobudia a uvidia krásne ozdobený stromček, majú obrovskú radosť. Keď Slnko vyjde na Štedrý deň, jeho lúče sa dotknú pavučiny a premenia ich na strieborné a zlaté sieťky. 

Viete, prečo zdobíme vianočný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Existujú aj iné varianty legendy. Niekoľko z nich pochádzajúcich z Ukrajiny a Nemecka zahŕňa zdobenie vianočného stromčeka v rámci prípravy na návštevu Ježiška (alebo Santa Clausa). Domáce pavúky sú nadšené z pohľadu na stromček, sú však príliš malé na to, aby ho videli z podlahy celý. Tak po ňom lezú, aby ho videli bližšie, pričom za sebou zanechávajú pavučiny, ktoré sa magicky premenia na trblietavé strieborné a zlaté pramienky. 

Viete, prečo zdobíme vianočný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ozdoby v tvare pavučiny sú dodnes bežným javom na vianočných stromčekoch v mnohých krajinách. Ďalším obľúbeným dekoratívnym prvkom je pozlátka inšpirovaná týmto príbehom. Ľudia ňou najčatejšie ozdobujú vianočný stromček, ale nezriedka ňou obložia aj zárubne a okná, kancelárie či domáceho maznáčika. Pozlátkové girlandy alebo vlákna známe ako lameta napodobňujú zlaté a strieborné pavučiny z legendy o vianočných pavúkoch, hoci je ťažké to s určitosťou dokázať.

Viac o téme: Vianočný stromčekPavúkLegendaVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu