Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci, len pár minút pred Štedrým dňom sa dočkáte vzácneho úkazu: Nepremeškajte ho!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Koniec roka bude v znamení nielen sviatočnej nálady, ale aj vzácnych úkazov na nebi. Len tri minúty pred Štedrým večerom nastane nov, vďaka ktorému budú počas Vianoc bezmesačné noci. Tí, ktorí sa ich rozhodnú tráviť ďaleko od miest, budú môcť vidieť tzv. "zimný šesťuholník" obklopujúci súhvezdie Orion a Mliečnu dráhu.

V piatok 23. decembra, len 3 minúty pred Štedrým dňom, sa Mesiac ocitne vo fáze novu. Bezmesačné zimné noci nahrávajú sledovaniu Mliečnej dráhy, hmlovín a hviezdokôp obklopených najjasnejšími hviezdami nočnej oblohy v okolí súhvezdia Orion. V jeho ramene leží červenkastá hviezda Betelgeuze, ktorú obklopujú jasné hviezdy Rigel (noha Oriona), Aldebaran (súhvezdie Býka), Capella (súhvezdie Povozníka), Pollux (súhvezdie Blížencov), Procyon (súhvezdie Malého psa) a Sírius (najjasnejšia hviezda nočnej oblohy). 

Zimný šesťuholník tvorený šiestimi najjasnejšími hviezdami zimnej oblohy
Zobraziť galériu (3)
Zimný šesťuholník tvorený šiestimi najjasnejšími hviezdami zimnej oblohy  (Zdroj: Petr Horálek)

Tieto výrazné hviezdy utvárajú na nebi veľký obrazec nazývaný zimný šesťuholník. V súhvezdí Býka zas nájdeme hviezdokopy Hyády a Plejády, na východ od Blížencov potom hviezdokopy Jasličky a priamo v Orione očami viditeľnú Veľkú hmlovinu. Priamo stredom asterizmu prechádza spomínaný úsek Mliečnej dráhy. Najlepšie je viditeľný okolo polnoci, dokonca aj z miest. Mimo mesta ho pretína Mliečna dráha. Znova nastane predvianočné novolunie v roku 2025, priamo vianočného novolunia sa dočkáme až v roku 2030.

Predsilvestrovská planetárna prehliadka

Na večernej oblohe medzi 27. a 31. decembrom bude možné vidieť všetkých päť očami viditeľných planét spolu s Mesiacom. Pôjde o planéty Venušu a Merkúr za súmraku a vysoko na oblohe dlhšie do noci aj Jupiter, Saturn a Mars. Úkaz bude viditeľný vďaka vysokej jasnosti objektov aj z miest. Znovu sa podobnej situácie nedočkáme skôr ako v polovici októbra roku 2028 v ranných hodinách.

Viac o téme: Nočná oblohaNovolunieHviezdny šesťuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu