Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký objav paleontológov, toto možno zmení váš pohľad na dinosaurov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OTTAWA - Tri mladé dinosaury sa k sebe pritúlili v spánku, a potom udrela katastrofa. Zasypala ich vysoká vrstva popola alebo pôdy, pravdepodobne zo sopečnej erupcie alebo piesočnej búrky, a tieto zvieratá uhynuli behom niekoľkých minút, napísal spravodajský server The Guardian.

Po 70 miliónov rokov tak ležali pochovaní, pritúlení jeden k druhému vnútri veľkého kameňa v mongolskej púšti Gobi, dokiaľ ich v tomto roku neobjavili americkí vedci. Následné analýzy ich fosilizovaných kostier zistili, že ide o prvý známy prípad hniezdenia dinosaurov.

Tento objav, ktorý vedci predstavili na nedávnom stretnutí Spoločnosti pre paleontológiu cicavcov v kanadskom Calgary, vyvolal medzi odborníkmi značné nadšenie, pretože spoločné hniezdenie či spanie v skupinách predvádza celý rad moderných živočíšnych druhov, vrátane vrán či netopierov.

A terajší objav ukazuje, že už v polovici jurského obdobia dinosaury praktizovali toto spoločenské správanie. A na rozdiel od predstavy samotárskych, neznášanlivých a ťažkopádnych zvierat, ako boli vykresľovaní v minulosti, nové dôkazy naznačujú, že sa správali prekvapivo sofistikovaným spôsobom.

„Táto trojica mala veľmi úzke puto," povedal Greg Funston z Albertskej univerzity. „V dobe svojej smrti žili spoločne." Dinosaury objavené v spoločnom hniezde doteraz neboli pomenované, ale podľa zistení vedcov mali na hlave vyklenuté hrebene, chodili po dvoch končatinách a vyzerali ako kazuár - veľký nelietavý vták, ktorý v súčasnosti žije v severnej Austrálii a na Novej Guinei.

„Ide o úžasný objav, pretože ukazuje, že išlo o zvieratá žijúce spoločne v kŕdľoch ako súčasné vtáky," povedal Stephen Brusatte z Edinburskej univerzity. „Pravdepodobne mali perie, aj keď nedokázali lietať. A nepochybne išlo o spoločenské tvory."

Vedci už zistili, že vtáky sa vyvinuli zo skupiny dinosaurov, do ktorej patrili velociraptori - smrtiaci zabijaci z Jurského parku. „Naviac sa ukázalo, že dinosaury boli teplokrvné, na rozdiel od studenokrvných plazov," uviedol profesor Mike Benton z Bristolskej univerzity.

„Tiež mali perie - nie preto, aby im pomáhalo lietať, ale aby ich udržovalo v teple, a aby sa mohli navzájom predvádzať. To v súčasnosti môžeme pozorovať napríklad u samčekov pávov, ktorých chvost signalizuje potenciálnej partnerke biologickú kondíciu a fyzickú zdatnosť. Až neskôr v histórii Zeme začalo perie slúžiť ako pomôcka k lietaniu vtákov," dodal Benton.

Nový výskum tiež odhalil, že niektoré dinosaury mali na svojom perí prúžky, iné škvrny a že niektoré mali hrebene. Vzory na perí podľa vedcov hrali rolu pri vyznačovaní svojho územia, zastrašovaní súperov a lákanie partneriek.

Trojica dinosaurov objavená v jednom hniezde teda podľa Funstona a jeho tímu s najväčšou pravdepodobnosťou žila v skupine, ktorá spoločne hľadala potravu, a samci svojimi hrebeňmi lákali samičky a zastrašovali rivalov. „V skupine by mali výhodu v podobe vyššej úspešnosti pri zbere potravy, znížení hrozby od predátorov a vyššiu šancu na párenie," dodal Funston.

Viac o téme: Dinosaury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu